Uppföljning: 3 av 6 rätt

Omgångens fullträff var Acucort som steg cirka 90 procent. Även köpråden i SEB och Cinnober blev helt okej. Köprådet i LeoVegas utvecklades däremot svagt. Övriga aktier som analyserades var bland annat Net Entertainment, Tobii, Bejier Ref och Plejd.
Uppföljning: 3 av 6 rätt - 2df34916-f696-415b-a9ec-0c528e0ad731fitcroph450q80upscaletruew800sf7973c247af392d8abcebd98424b39eaa0336990

Kommentar till alla aktieanalyser från 22 april – 5 maj 2018

# SEB +19% (Köp)

Det säger en del om bankaktiers låga värdering att skandaler i Baltikum, bostadsoro och diverse andra hot inte har hindrat SEB-aktien från att stiga 19 procent på ett år. Bättre än börsen som helhet. Köprådet får alltså godkänt.

# Cinnober +26% (Köp)

En följetong för Börsplus där vi envist höll fast i ett köpråd även när det såg mörkt ut, som för ett år sedan. Belöningen kom i form av ett generöst (?) uppköpsbud från Nasdaq senare under 2018.

# Acucort +87% (Köp)

Ett riktigt bra råd i en förhoppningsaktie. Börsplus ursprungliga råd att inte teckna i noteringen följdes av en nedgång på cirka hälften. I april 2018 vände vi till köp och därefter är aktien nästan dubblad.

# Net Entertainment −40% (Neutral)

Vi hade ett opportunt köpråd på kasinoleverantören efter att aktien slaktats vid en vinstvarning i början av 2018. När kursen steg en del efter Q1-an tog vi hem vinsten. Helt riktigt visade det sig. Tillväxten har växlat ned ytterligare och den giftiga kombinationen av fallande vinstförväntningar och lägre värderingsmultiplar har skickat aktien till källaren.

# Beijer Ref +55% (Neutral)

För ett år sedan slopade vi ett väldigt framgångsrikt köpråd. I förtid skulle det visa sig eftersom kylgrossisten förblir en av börsens hetaste aktier. Den oro vi hyste för att lönsamheten var tillfälligt uppumpad som följd av prisrally på viss kylmedia har hittills varit obefogad.

# Nordea −2% (Köp)

Storbankernas storbank, åtminstone i Norden. Med alla storbankernas problem men även fördelar i form av låg värdering och starka kassflöden. “Analysen” för ett år sedan var en extremt kortfattad rapportkommentar men hade ändå en positiv slutsats som i kölvattnet efter diverse skandalar visades sig bli fel med en nedgång på -2 procent.

# LeoVegas −50% (Köp)

Ett riktigt kalkonråd förstås. Till vårt försvar kan sägas att analysen pekade på flera av de faktorer som sänkt aktien som möjliga risker. Svårigheter i England, tveksamma förvärv. Men vi underskattade hur kraftig negativ påverkan detta skulle få på tillväxten och vinster. Rådet sänktes dessutom alldeles för sent.

# Tobii −1% (Neutral)

Ögonstyrningsbolaget fortsätter växa intäkterna men under stor förlust. Särskilt är det forskningsverksamheten (Tobii Tech) inom ögonstyrning till datorer, VR-glasögon och mobiltelefoner som slukar pengar. Nettokassan har dock börjat sina och bolaget har i stället emitterat obligationer vilket ökar den finansiella risken.

# Plejd −32% (Neutral)

Utvecklar uppkopplade belysningsprodukter som kan styras med mobilen. Fick ett stort genombrott 2017/18 och värderades till över 7 gånger intäkterna. Som vi misstänkte var oddsen inte de bästa för aktien givet förväntningarna. Lageruppbyggnad gav ojämna tillväxtsiffror vilket bidrog till att sänka aktien.

# GN Store Nord +37% (Neutral)

En liten analys på ett stort danskt bolag med neutralt råd och slutorden:

”Värderingen av GN är rättvist hög. Aktien kan ändå vara köpvärd för investerare som intresserar sig för megatrender som åldrande, moderna arbetsplatser och mobil mediekonsumtion? Och varför inte guldrushen där Amazon och andra vill få in högtalare och mikrofoner i alla hushåll?”

Aktien har gått bra trots hög värdering i utgångsläget. Att bolaget köper tillbaka egna aktier är kaxigt.

# Qiwii −9% (Neutral)

Ett av de minsta mobilspelsföretaget på börsen som bland annat ligger bakom spelet Backpacker. Har senaste kvartalen tappat intäkter i rasande fart men trots det har aktien inte fallit särskilt mycket.

# Rootfruit −12% (Neutral)

I fjol annonserade chipstillverkaren ett förvärv som mångfaldigar omsättningen. Det handlar om bolaget Exotic Snacks som framför allt säljer och distribuerar nötter på lösvikt, vilket blir ny kärnverksamhet i koncernen. Marginalerna är dock tunna och aktiens utveckling kommer bero mycket på om man lyckas lyfta lönsamheten. Efter nyheten meddelades har aktien sakta letat sig ner mot nya bottennivåer.

# EatGood −3% (Neutral)

Så här skrev Börsplus för ett år sedan: “Det är lite Tesla-läge på Eatgood. Man vill gärna att det ska gå bra för bolaget. Satsningen verkar ju seriös och både elbilar och nyttiga pommes frites kan ju göra världen bättre. Men precis som för Tesla är vägen till vinst lång för Eatgood, trots dagens stororder. Nyemission brukar vara en riktig dräpare för börskurser i småbolag som Eatgood.” Därefter har aktien rusat och rasat tillbaka till exakt samma nivå och nu är man mitt uppe i en nyemission. Det neutrala rådet känns i efterhand ganska rätt.

# Real Heart +8% (Sälj)

Utvecklar konstgjorda hjärtan och har fortsatt med djurförsök och diskussioner med myndigheter om vägen framåt. Inga avgörande framgångar eller bakslag under året som var. En större nyemission gjordes som till stor del tecknades av garanter.

# Sleepo −71% (Neutral)

Säljer sängar, soffor och annan heminredning på nätet och omsätter knappt 80 Mkr på årsbasis. Brottas fortfarande med att nå lönsamhet och nu i senaste rapporten verkar tillväxten somnat in.

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.