Uppföljning
Uppföljning: En felringning i Tele2

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.
Kommentar till alla aktieanalyser från 1–13 januari 2018
# Tele2 +16% (Sälj)
Den relativt dyra teleoperatören blev ännu dyrare. Marknadens syn på Comhem-affären är fortsatt positiv och under året har Tele2 lyckats krångla sig ur en knivig sits man haft i Nederländerna. Nu handlas aktien till cirka p/e 18 eller 13 gånger rörelseresultatet sett till analytikerförväntningarna för 2019-2020. Det är dyrt för en verksamhet som näppeligen växer.
# Björn Borg -5% (Köp)
Riktigt billig aktie och ett starkt regionalt varumärke, vad kan gå fel? En del tyvärr. Tillväxten förblir svag och den retail-affär man (till nöds?) tog över i Holland äter upp mycket av besparingsvinsterna. Vi slopade rådet på 27 kr. Men nu på låga 20 kr är det inte utan att aktien börjar locka igen, trots allt.
# Evolution Gaming +5% (Neutral)
Den neutrala inställningen handlade mest om värderingen och den långsiktiga farhågan att Evolutions marknadsandel inte kan förbli så hög som idag. Vi har senare uppdaterat vår syn på aktien och slagit om till ett köpråd.
# Egdeware -39% (Neutral)
Utvecklar utrustning för streaming av rörlig bild i IP-nätverk. Ett bevis på att det absolut inte räcker att ha en stor megatrend i ryggen för att lyckas som teknikbolag. Särskilt inte för bolag med starkt fåkundsberoende, som Edgeware. En ny ledning jobbar med att bredda kundbasen. Förväntningarna är rätt låga men vinstvarningen från branschkollegan Net Insight bådar inte gått just för stunden.
# Respiratorius -12% (Neutral)
Forskningsbolag vars huvudprojekt VAL001 anses ha tillräckligt studiestöd för en exit men ännu har bolaget inte hittat någon partner. Inom bolagets KOL-forskning åkt man på ett bakslag i en effektstudie förra våren och testar nu en uppdaterad substans. Året som gick var något av ett antiklimax. Vi tyckte inte att potentialen såg tillräckligt intressant ut för ett köpråd. Vi får se hur jakten på en partner till VAL001 fortlöper.
# Pandox −3% (Neutral)
Bara dagar efter att vi varnat för ny kapacitet på hotellmarknaden kom Scandic med en vinstvarning som drog med sig Pandox. Aktien har backat några procent under året men handlas inte längre till premie mot substansvärdet. Det välskötta hotellfastighetsbolaget kan vara värt ett återbesök.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.