Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bättre odds efter rekylen

2017-02-07 22:00
Foto: All over press

Kambi-aktien har tappat mycket på kort tid. Även om det finns vissa frågetecken kortsiktigt, så ser det ut som ett bra ingångsläge i aktien.

Köp. Alla börsens gamblingbolag har med undantag av Cherry haft en trist kurs­utveckling det senaste året. Framför allt är det oro kring konkurrens och framtida spelskatter som ligger och puttrar i bakgrunden.

Sportboksleverantören Kambi, noterade på First North, har inlett året sämst med en nedgång kring 20 procent.

Kortsiktigt har ofördelaktiga utfall i flera Premier League-matcher oroat, liksom det faktum att bolaget har tappat en av sina operatörskunder till värsta konkurrenten SBTech. Kambis tidigare höga vinsttillväxt, med fördubblad vinst jämfört med föregående år såväl i första som i andra kvartalet, bromsade in under tredje kvartalet till 24 procent i årstakt.

Det som lockar med Kambi är likheten med Net Entertain­ments affärsmodell och den ­stora hävstången. Operatören betalar en fast initial avgift samt en procentandel på spelöverskottet som genereras. En relativt hög andel fasta kostnader toppat med lägre andel ­rörliga kostnader ger en väldigt hög lönsamhet när tillväxten väl tar fart.

En nackdel är att Kambi fortfarande är väldigt beroende av överlägset största kunden Kindred (tidigare Unibet). Med en stor volym så faller procentandelen som tillfaller Kambi och den inkrementella lönsamheten blir inte lika stor. Samtidigt är affärsmodellen väldigt skalbar, men det behövs fler än dagens 12 kunder.

Den svåra frågan är vilka multiplar Kambi förtjänar. På våra prognoser för 2017 handlas aktien till p/e 27 och ev/ebit 22 för 2017, vilket inte ser ut som ett fyndläge. Vinsttillväxten är dock hög även om det inte är ett traditionellt sportår, som 2016 eller 2018. För 2018 landar därför motsvarande multiplar på p/e 18 och ev/ebit 15, vilket är en bit under bolagets historiska värdering.

Höga inträdesbarriärer, stor resultathävstång och en hög andel intäkter från reglerade spelmarknader motiverar dock högre värderingsmultiplar.

Nya operatörskunder kan dessutom trigga aktien rejält. Det finns därför fog för att vår riktkurs på 135 kronor nås inom ett år. Köp.

Jonas Elofsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom