Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

DI: Köp lågriskaktien

2011-05-30 07:30

Dagens Industri har hittat en aktie där risken är låg och direktavkastningen hög.

Tele2:s stabila närvaro på hemmamarknaden Sverige samt tillväxtambitioner österut lockar till köp.

Dessutom utgör teleoperatörens defensiva inslag som hög direktavkastning under en minst sagt oförutsägbar makroekonomisk miljö.

Det menar måndagens upplaga av Dagens Industri som råder till köp av aktien till en låg risk.

Tele2 som har en etablerad närvaro i elva länder i fyra olika geografiska regioner har alltjämt sin största närvaro i Norden skuggad av Ryssland, Västeuropa och Centraleuropa, Eurasien.

Tele2 som nyligen säkrat två licenser i ryska regioner, där bolaget har verkat sedan tidigare, väntas bidra till tillväxten framöver.

Dessutom spår Dagens Industri att betydelsen av Centraleuropa och Eurasien på sikt kommer att överstiga den för Västeuropa. Även om Tele2:s verksamhet i Kazakstan lär tynga resultatet på kortare sikt.

Att den svenska teleoperatören inte är exponerat mot de krisdrabbade sydeuropeiska länderna utan huvudsakligen mot Norden och Östeuropa framhåller tidningen som en fördel.

Dessutom framhålls Tele2:s defensiva kvaliteter i form av hög direktavkastning vilket även fortsättningsvis lär vara teleoperatörens signum, enligt Dagens Industri.

Även om det finns en viss motiverad oro för Rysslandsutvecklingen, höga initiala kostnader i Kazakstan, en stark svensk krona och ett relativt stort beroende av fasta nät bedöms vinsten stiga under 2012 jämfört med 2011. Då den väntas sjunka något jämfört med 2010, enligt tidningen.

Avslutningsvis framhåller Dagens Industri Tele2-aktiens skuldjusterade börsvärde i förhållande till rörelseresultatet. Och finner då en tilltalande värdering i förhållande till en av sina nordiska kombattanter på teleoperatörsområdet, Teliasonera, och Tele2:s egen historiska värdering.

Tidningens sammantagna bedömning blir alltså köp.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom