DI: Köp lågriskaktien

Dagens Industri har hittat en aktie där risken är låg och direktavkastningen hög.

Tele2:s stabila närvaro på hemmamarknaden Sverige samt tillväxtambitioner österut lockar till köp.

Dessutom utgör teleoperatörens defensiva inslag som hög direktavkastning under en minst sagt oförutsägbar makroekonomisk miljö.

Det menar måndagens upplaga av Dagens Industri som råder till köp av aktien till en låg risk.

Tele2 som har en etablerad närvaro i elva länder i fyra olika geografiska regioner har alltjämt sin största närvaro i Norden skuggad av Ryssland, Västeuropa och Centraleuropa, Eurasien.

Tele2 som nyligen säkrat två licenser i ryska regioner, där bolaget har verkat sedan tidigare, väntas bidra till tillväxten framöver.

Dessutom spår Dagens Industri att betydelsen av Centraleuropa och Eurasien på sikt kommer att överstiga den för Västeuropa. Även om Tele2:s verksamhet i Kazakstan lär tynga resultatet på kortare sikt.

Att den svenska teleoperatören inte är exponerat mot de krisdrabbade sydeuropeiska länderna utan huvudsakligen mot Norden och Östeuropa framhåller tidningen som en fördel.

Dessutom framhålls Tele2:s defensiva kvaliteter i form av hög direktavkastning vilket även fortsättningsvis lär vara teleoperatörens signum, enligt Dagens Industri.

Även om det finns en viss motiverad oro för Rysslandsutvecklingen, höga initiala kostnader i Kazakstan, en stark svensk krona och ett relativt stort beroende av fasta nät bedöms vinsten stiga under 2012 jämfört med 2011. Då den väntas sjunka något jämfört med 2010, enligt tidningen.

Avslutningsvis framhåller Dagens Industri Tele2-aktiens skuldjusterade börsvärde i förhållande till rörelseresultatet. Och finner då en tilltalande värdering i förhållande till en av sina nordiska kombattanter på teleoperatörsområdet, Teliasonera, och Tele2:s egen historiska värdering.

Tidningens sammantagna bedömning blir alltså köp.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets