Förvärvsbygget är fullvärderat

Addnode har vuxit snabbt via förvärv, men vinsten hänger inte med i samma utsträckning. Värderingen är i överkant och bättre ingångslägen väntar under året.

VÄNTA Mid cap-noterade Addnode förvärvar och utvecklar entreprenörsdrivna it-bolag inom design, konstruktion och produktdatainformation. Bolaget är via affärsområdet Process Management även en betydande leverantör av dokument- och ärendehanteringssystem till svensk och norsk offentlig sektor. Addnode har genomfört ett 50-tal förvärv där den typiska storleken är bolag med en omsättning mellan 20 och 80 miljoner kronor. Under fjolåret förvärvades tio bolag jämfört med fyra under 2016.

Förvärvstempot är således högt och en fundamental del i Addnodes tillväxtstrategi, som innebär att växa med i genomsnitt 10 procent per år. Det har bolaget lyckats med de senaste tio åren även om den organiska tillväxten är svag. Addnode petar ­relativt lite i de förvärvade bolagen som behåller såväl säljande entreprenörer som varumärken. Det är inte kostnadssynergier som är drivkraften i förvärven utan snarare ett kompletterande produkterbjudande eller ut­ökad geografisk närvaro.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här