100 procent rätt

UPPFÖLJNING:Fem råd med goda resultat. Så ser vi på saken när vi synar våra slutsatser från ett år sedan. Aktierna som gick vägen var G5 Entertainment, Balder, Alphahelix, Storytel och Stendörren. I G5, som gått oerhört bra på börsen, borde vi inte varit så snabba med vinsthemtagningen. Andra aktier som analyserades var: Ericsson, Probi, Dustin Group och Pharmacolog.
100 procent rätt - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 1–14 januari 2017

# Probi -38% (Neutral)

När vi skrev om probiotikabolaget Probi för ett år sedan stod aktien i 560 kronor och hade en spikrak uppgång bakom sig. Detta efter en period av kraftig tillväxt och stigande värderingsmultiplar. Kursen hann just snudda 600-kronorsnivån när Probi istället började risa marknaden med svaga rapporter och vinstvarning i september.

En obekväm signal är att Probi strax innan resultathaveriet tog in en ny finanschef med direkta kopplingar till bolagets huvudägare, tyska Symrise. Det är en okonventionell rekryteringskanal men förhoppningsvis är ändå huvudägarens intresse för Probi i linje med minoritetsägarnas. I dag står aktien i 330 kronor men inga insiders verkar intresserade av att köpa aktien.

# Balder +21% (Köp)

Att köpa Balder under fastighetsfrossan i januari 2017 visade sig bli en bra affär. Aktien har utvecklats knappt 20 procent bättre än index mycket på grund av att substansvärdet har fortsatt stiga. Mestadels beror detta på stora orealiserade värdeökningar i beståndet – av rätt skäl (ökat driftsöverskott) men också av ”fel” (sänkt direktavkastningskrav på fastigheterna).

# G5 Entertainment +24% (Köp)

Det blev en mycket kort svängom i mobilspelbolaget. Börsplus snabbanalys baserat på försäljningssiffror för Q4 pekade på ytterligare uppsida i aktien. Vi vände dock fot “bara” 24 procent och några dagar senare när negativa nyheter om en tvist med en affärspartner dök upp. I backspegeln skulle man hängt kvar i aktien som fortsatt upp. Men köprådet blev ju bra ändå.

# Ericsson +4% (Neutral)

Börsplus har legat hyggligt rätt i Ericsson de tre-fyra gånger vi kikat på bolaget. Denna gång tog vi bort ett köpråd som givit god avkastning från nivåer nära botten under hösten 2016. I dag står aktien på samma nivå som vid fimpandet av köprådet så den neutrala statusen är inget vi har skäl att ångra.

# Alphahelix +12% (Köp)

Medicinteknikbolaget utvecklades bra i början av fjolåret, både som aktie och som det verkade i verksamheten. Ett vd-byte slutade dock i förskräckelse härom dagen då den nye vd:n fick sluta på dagen och den förre återinträdde. Därmed är aktien nästan tillbaka på ruta ett. Inte bra men heller ingen katastrof. Det kan fortfarande bli vinst i lotteriet Alphahelix.

# Storytel +27% (Köp)

Bolaget bakom ljudboks-appen blev en finfin investering sedan vi först började förespråka aktien. För ett år sedan upprepades köprådet efter en stark tillväxt i antal abonnenter under slutet av 2016. När aktien sedan fortsatte upp kom Storytels abonnemangsintäkter att värderas i nivå med globala succébolag som Netflix, vilket motiverade en rådsänkning på dryga 60 kronor.

# Stendörren 8% (Köp)

Stendörren äger fastigheter inom lager, kontor och lätt industri i Stockholm med omnejd. För ett år sedan handlades aktien med en hyfsad substansrabatt och dessutom såg vi potential i bolagets byggrättsportfölj. Under året har rabatten blivit högre snarare än lägre – men uppvärderade byggrätter har ökat substansvärdet vilket ändå gjort aktien till en okej placering.

# Dustin Group 26% (Neutral)

En IT-återförsäljare med inriktning på små- och medelstora företag och webbhandel. Stabil tillväxt och stora möjligheter till expansion eller utdelningar tack vare ett bra kassaflöde lockade här. Bolaget har valt att trappa upp förvärvstakten ett snäpp vilket börsen gillat. Vinsten var ungefär som väntat i fjol men värderades högre än vi vågade ta höjd för. Aktien ingår i årets utdelningsportfölj.

# Pharmacolog −48% (Neutral)

Pharmacolog kan med produkten DrugLog kontrollera att cellgiftsberedningar framställts på ett korrekt sätt inför behandling av patienter. Börsplus har flera gånger skrivit om bolaget och i samband med att man säkrade sin finansiering i höstas svängde vi om till ett köpråd. Så här långt har det varit ett bra beslut i förhoppningsbolaget.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.