Aktier att äga i en osäker värld

Kriget i Ukraina leder till nya prioriteringar i många länder. Mer försvar, säkrare el och dyrare bränslen. Vilka bolag kan bli vinnare på det?
Vilka är aktierna som kan klara krisen bäst?
Saab har stigit rejält under den senaste veckan och även energiaktier har gått starkt under inledningen av året. Foto: Lundin Energy, TT och Saab

Det geopolitiska säkerhetsläget har förändrats dramatiskt sedan Rysslands invasion i Ukraina. Detta syns också på börsen. Kriget har inte bara lett till ökat fokus på försvarsbolag som SAAB och Invisio, utan har också kastat nytt ljus på energisektorn. Europa måste göra stora förändringar i sin energiförsörjning för att minska Rysslandsberoendet. Även jordbrukssektorn påverkas av högre energipriser och kommer högst troligen behöva effektivisera sin produktion framöver.

Flera bolag på Stockholmsbörsen påverkas av dessa ändringar. I listan nedan har Affärsvärlden sammanställt några av bolagen.

Bolag Kurs-utv 1 år, % EV/Sales 2022 Rörelsemarginal 2022 EV/Ebita 2022 P/e-tal 2022 Tillväxt/år 2020-2023 Dir-avkastning
AFRY -29 1,1 8% 13,0 13,7 7% 3,7%
Arise 5 3,1 61% 5,1 5,0 143% 1,0%
Axfood 22 0,9 4% 22,2 25,4 10% 3,1%
Eolus Vind -59 0,4 6% 5,2 12,4 81% 1,2%
Invisio -31 8,2 14% 75,8 80,2 26% 0,6%
Lindab 22 1,7 12% 13,6 17,2 8% 2,2%
Nibe 39 5,1 14% 34,4 51,0 13% 0,6%
OX2 17 2,0 6% 34,8 55,8 44% 0,0%
Saab 38 1,1 8% 13,7 20,1 8% 1,7%
Trelleborg -19 1,5 16% 9,0 11,0 6% 3,3%
Medel -1 2,6 16% 21,3 26,2 34% 1,9%
Källa: Factset

SAAB (KÖP)

Försvarskoncernen Saab spås bli en vinnare när allt fler länder runt om i världen rustar upp sina försvar. Tyskland kommer exempelvis öka försvarsanslagen med 100 miljarder euro. Den nya verkligheten har satt avtryck i kursen, som är upp drygt 35% i år.

Vi på Affärsvärlden har sedan i somras ett köpråd på aktien. Trots kursuppgången i år värderas inte bolaget särskilt högt, runt 14 gånger rörelseresultatet. I en kommentar från i början av mars upprepade vi köprådet.

Invisio (NEUTRAL)

Danska Invisio utvecklar och säljer avancerade kommunikationssystem som hjälper yrkesgrupper i bullriga och uppdragskritiska miljöer att arbeta säkrare samtidigt som deras hörsel skyddas. Kunderna är främst militär och polis i olika länder. På referenslistan finns bland annat den danska, brittiska och amerikanska armén samt svenska polisen.

Vi gjorde en analys på aktien just innan krigsutbrottet i Ukraina. Invisio hade ett ganska dåligt 2021, men vi anade förbättringspotential framöver. I början av 2021 förvärvades det brittiska Racal Acoustics och i slutet av januari i år tog detta nyförvärv ett femårigt ramavtal från en europeisk försvarsmakt. Kontrakten avser Racals nya CVC-headset som används i bullriga miljöer som i större militära fordon samt runt flygplan. Inga volymer garanterades i avtalet, men sedan den senaste geopolitiska utveckling är det rimligt att tro att Invisio kommer kunna leverera betydande orders från avtalet. Och teckna nya kontrakt.

I analysen från februari landade vi i en neutral rekommendation. I slutändan var det den höga värderingen som tog emot, EV/Ebit runt 36x på prognoserna för 2023. Men dyrt kan såklart bli dyrare. Den senaste månaden har aktien klättrat ytterligare 8%.

Arise/Eolus Vind/OX2

Behovet av nya energikällor har blivit allt mer påtagligt allt fler röster höjts för att strypa den ryska gasen i västvärlden. På Stockholmsbörsen finns vindkraftsbolagen Arise, Eolus Vind och OX2 som gynnas av denna förändring.

Bolagen har lite olika profil. Arise är verksamma inom hela värdekedjan, från prospektering till förvaltning och drift. Elen produceras i egna och samägda vindkraftsparker, huvudsakligen i Norden. Eolus och OX2 är däremot främst projektutvecklare. Projekten realiseras främst genom försäljning av nyckelfärdiga anläggningar.

Det är svårt att prognostisera framtiden för dessa typer av bolag då elpriserna är ganska volatila. När det blåser tenderar det nämligen göra det på många håll i landet vilket innebär att många av landets vindkraftverk går på högtryck samtidigt. Mer el produceras då än vad som behövs med kraftigt fallande priser som följd. Kortfattat riskerar alltså vindkraftverken producera som allra mest el när man får som sämst betalt, och vice versa.

Vi på Affärsvärlden har inga färska analyser på dessa bolag, men tycker att de kan utgöra en bra exponering mot det växande energibehovet. Värderingsmässigt skiljer de sig lite åt. Eolus och OX2 har inte samma direkta exponering mot elpriser som elproducenten Arise, och på så sätt är dessa vinster något säkrare än Arise. Å andra sidan kanske det är just elpriserna man vill åt när de höjs i en snabb takt.

Nibe (NEUTRAL)

Nibe utvecklar, tillverkar och marknadsför en rad olika produkter för uppvärmning och energieffektivisering. Bolaget är mest känt för sina värmepumpar men tillverkar även produkter som varmvattenberedare, ventilationsprodukter och braskaminer. Slutkunderna utgörs av fastighetsägare av exempelvis hyresbostäder och kommersiella lokaler samt privata husägare. Nibe borde gynnas av den energieffektivisering som kommer vara viktig för Europa framöver.

Nibe beskrivs ofta som ett av börsens främsta kvalitetsbolag, dessutom med ESG-profil och flitiga på förvärvsfronten. Denna kombination har gjort Nibe till riktig favorit bland såväl fondförvaltare som privatsparare, och har värderats därefter. Men den senaste börsturbulensen och ett klent bokslut har fått aktien på fall.

Vår senaste Nibe-analys publicerades 18 februari. Trots att aktien då fallit 40% från toppen 2021 så var värderingen på EV/Ebit på dryg 32x för innevarande år alldeles för hög för att vi skulle se ett köpläge. Sedan dess har aktien har aktien rekylerat upp drygt 7% vilket summerar till en nedgång på drygt 29% i år. Fortfarande ser aktien dyr ut, och troligen kommer den aldrig bli riktigt billig heller. Kvalitet kostar, och med flera stora, växande trender i ryggen kan det kanske bli ännu lite dyrare.

Lindab (KÖP)

En annan energieffektiviseringsvinnare är Lindab, som producerar och säljer ventilationssystem. Bolaget har en stark position i Norden med en marknadsandel på 30-50% inom cirkulära ventilationskanaler.

Aktien är ned drygt 27% i år. Vi på Affärsvärlden ser köpläge på dessa nivåer och i slutet av februari utfärdade vi ett köpråd på aktien. Vi lockades av den fina marknadspositionen och fortsatt goda tillväxtmöjligheter, både organiskt och genom förvärv. Bolaget är en tydlig ESG-vinnare med fokus på energieffektiva ventilationslösningar och hälsosammare inomhusklimat. Insiders har köpt aktier och vi tycker det är läge att ta rygg.

AFRY (KÖP)

Teknikkonsulten AFRY har kommit ned rejält den senaste tiden. Aktien är ned över 30% i år och handlas nu till ett EV/Ebit 13x på innevarande års prognoser. Detta är lågt, både för konsultsektorn och för AFRY:s historiska värdering.

I vår senaste analys från den 14 februari utfärdade vi ett köpråd. Förutom den låga värderingen lockar nu särskilt divisionen Energy som jobbar mycket för elproducenter, även internationellt. Det brådskande behovet att ställa om till mer hållbara energikällor lär gynna detta segment.

Trelleborg (KÖP)

De höga energipriserna slår mot alla branscher, men den energikrävande jordbrukssektorn har påverkats särskilt hårt. Det kommer behövas stora investeringar för att effektivisera jordbruket framöver.

Det finns många olika typer av bolag som ger exponering mot dessa förändringar i jordbrukssektorn. Vi på Affärsvärlden har fastnat för industrikoncernen Trelleborg som tillverkar blandningar av gummi, plast och andra material. Dessa används i exempelvis personbilar, maskiner och traktordäck (Wheel Systems). Bolagets försäljning sker globalt, men den direkta försäljningen mot jordbruksnationerna Ryssland och Ukraina är mycket liten.

Vi lockas lite extra av däcksegmentet. Affärsområdet har gått lite knackigt sedan ett förvärv 2016, men nu verkar efterfrågan ha kommit tillbaka. Trelleborg kunde inte ens leverera på alla ordrar i det senaste kvartalet. Samtidigt har verksamheten en ny och mer effektiv produktionsapparat. Det är en kombination som gör att det möjligt att Wheel Systems nu kan röra sig mot målbilden om 15% i marginal, vilket i sin tur bädda för att Trelleborg-koncernen också kan nå sitt 15%-mål.

Vi analyserade bolaget i februari och landade då i ett köpråd. Trelleborg har under de senaste åren gjort flera insatser som höjt lönsamhetspotentialen och konkurrenskraften, men utan att det riktigt syns på grund av problemen inom Wheel Systems. Men nu ser det bättre ut än på länge. Koncernen som helhet värderas kring EV/Ebita 9x på prognoserna för innevarande år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Stock Market