Afv-portföljen Analys
Börsplusportföljen: Halvfart i januari

Runt varje månadsskifte tar vi en titt på hur det går för Börsplusportföljen och nu när januari är historia kan vi konstatera att den är plus 4,5 procent för månaden. Normalt sett skulle det vara något att jubla över. Men index är ju upp 7,6 procent vilket förtar lite av glädjen.
Det är ändå inte direkt förvånande. Vi har ungefär en femtedel av portföljen investerade i särskilda situationer med vanligtvis ränteliknade avkastning. Låt vara att det ofta finns en ”tvist” som i bästa fall ger lite mer än så. Akelius Pref, Eniro-konvertibeln och budpositionen i Ahlsell gav dock runt 5 procent i avkastning under månaden, och var alltså inte alls en ”drag” för portföljen även om de inte hängde med index.
Däremot får vi äta upp lite av orsaken till fjolårets fina överavkastning visavi index (16 % vs –11%) när vi saknar särskilt tung exponering mot cykliska storbolag, som Volvo, SKF och Atlas, vilka dragit index under inledningen av 2019. Vi har Autoliv som gjorde jobbet hyggligt även om bokslutet var en besvikelse. Men det är i stort sett allt.
Portföljen är istället rätt tung i småbolag där vi ser en klar chans till stor uppvärdering över tid men knappast per automatik bara för att sentimentet på marknaden vänds av duvaktig FED och bra verkstadsrapporter (eller vad det nu är som lyft börsen egentligen). Case som Ework, Green Landscaping, Net Gaming och (lite mer förvånande) Bulten har underpresterat kraftigt.
Ovanpå det har vi smällen i Mekonomen. Aktien rasade drygt 20 procent i januari efter en vinstvarning för fjärde kvartalet.
Sammanfattningsvis var månadens bästa aktier följande:
- Nyfosa +14%
- Kindred +14%
- Loomis +14%
Och månadens sänken var:
- Mekonomen -20%
- Green Landscaping -5%
- Ework -3%
Månadens transaktioner:
Ett bankbyte från Swedbank till Nordea. Mest av värderingsskäl och att oddsen kändes bättre för att Nordea ska värderas upp till den ”nordiska premie” flera andra nordbor åtnjuter än att Swedbank ska stiga till en ännu mer massiv premie visavi sektorn. Swedbank gav 8 procent i avkastning under den här vändan i portföljen (2,5 månad).
Scandidos såldes. Litet innovationsbolag inom strålterapi med burn-rate och dåliga kassa. Vi hade hoppats på lite bättre nyhetsflöde/rapporter inför den nyemission som måste (?) ske relativt snart. Nu kan utspädningen bli väl blodig. Aktien är ändå värd att hålla ögonen på. Scandidos gav en avkastning på -15 procent i portföljen.
Nokia såldes. Aktien steg 5 procent när Ericsson rapporterade starkt och närmade sig de nivåer vi tycker är rimliga att vänta sig. Nokia avkastade 32 procent i portföljen inklusive utdelningar.
Medistim köpes in. Norskt medicinteknikbolag med stabila vinster och okej utdelning. Om tillväxten kan öka ett snäpp bör aktien stiga. Om den ska värderas som de snabbväxande branschkollegorna i Sverige (Cellavision till exempel) så ska aktien upp rejält mycket.
Några utestående frågor:
- Akelius Pref handlades lite över inlösen (345 kr) innan dagens utdelning avskiljdes från aktien. Kommer det ett förslag om inlösen framöver? Vi tror nedsidan är rätt liten att vänta på det och behåller aktien tills vidare.
- Nyfosa. När ska man vara nöjd? Rabatten är normaliserad efter kurslyftet.
- Underpresterarna. Mekonomen, Ework och Net Gaming har inte varit bra rent kursmässigt på sista tiden. Det finns olika orsaker till det men vi får granska boksluten lite extra.
Åtgärder
- Autoliv & Bulten. Tesen när vi köpte aktierna var att bolagen hade bra möjligheter att öka vinsterna tack vare bra orderingång men ändå värderades till samma trista fordonsmultipel som ”alla andra” trötta underleverantörer. Nedgången i global fordonsproduktion har ändrat förutsättningarna och vi väljer att sälja dessa aktier.
Om Börsplusportföljen
Börsplusportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med Börsplusportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.