Cyclezyme: Lång utvecklingscykel

Cyclezyme som vill stöpa om hur plast återvinns direktnoterades nyligen på Spotlight. Det finns dock få konkreta signaler på hur bolagets kommersialisering ska gå till och när den kan ske.
Cyclezyme: Lång utvecklingscykel - Cyclezyme
Cyclezyme Januari 2024
VD: Peter Falck
Styrelseordförande: Leif Nilsson
Antal anställda: 3
Nyckelpersoners ägande: Cirka 38%
Lista: Spotlight Stock Market
Aktiekurs: 7,80 kr
Antal aktier inkl utspädn. 2,1 miljoner
Börsvärde: 18 Mkr
Nettokassa: 6,5 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -3 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på max antal aktier.

Cyclezyme (7,80 kr) är ett Lundabolag som bildades 2020 baserat på forskning om hur enzymer kan användas för att bryta ned plast för återvinning. Bolaget har tagit fram egenutvecklade enzymer och processer för att återvinna bland annat PET-flaskor och polyester i kläder.

Cyclezyme genomförde en direktnotering på Spotlight kring jul. Bolaget tog i november in 6,3 Mkr netto i en nyemission till kursen 8,50 kr. Att Cyclezyme går till Spotlight utan att ta in kapital tolkar vi som att man såg utsikterna till en IPO-emission i hyfsad närtid som mindre goda.

AFFÄRSVÄRLDENS SYN PÅ CYCLEZYME

Det här är ett bolag med relativt små intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. INCITAMENT NYCKELPERSONER

Grundarna Peter Falck (VD) och Javier Linares-Pastén (FoU-chef på konsultbasis) äger 18,4% vardera av Cyclezyme. Innehaven är värda drygt 3 Mkr och de har alltså fortsatt hyfsat “skin in the game” efter emissionen i november. Grundarna har en lock-up på 12 månader. Det finns inga övriga lock-up-avtal i bolaget. Leif Nilsson är Cyclezymes ordförande och äger aktier i bolaget för 90 000 kr. Det är dessa tre vi ser som de viktigaste personerna i Cyclezyme.

2. TRACK RECORD NYCKELPERSONER

Peter Falck var med och grundade bioteknikbolaget Carbiotix 2014 där han satt i styrelsen fram till april 2023. Carbiotix noterades på Spotlight 2019 och har sett sin aktie kollapsa med en nedgång på 88% 2023. Carbiotix immateriella rättigheter bygger på Falcks forskning och han hade en aktiv roll i bolagets utveckling inom prebiotika och tarmhälsa fram till noteringen. Vid sidan av VD-posten i Cyclezyme driver Falck ett konsultbolag inom bioteknik med namnet Bioinventum.

Javier Linares-Pastén har huvudsakligen en akademisk bakgrund men har även han arbetat som konsult inom bioteknik. Det är Linares-Pasténs forskning inom biokatalysatorer som är Cyclezymes grundplatta.

Leif Nilsson sitter i ett tiotal bolagsstyrelser. Bland annat i Small Cap-listade Arla Plast, där Nilsson var VD 2004-2012. Han ger viss tyngd åt denna satsning.

3. TROVÄRDIGHET FÖR PRODUKT OCH STRATEGI

Cyclezyme har med grund i forskning vid Lunds Universitet tagit fram en enzymbaserad teknologi för återvinning av främst PET-plast.

Med bolagets enzymer och processer ska plast kunna brytas ned molekylärt till sina beståndsdelar för att sedan återvinnas. Detta sägs ge miljöfördelar och möjliggöra återvinning av material som annars är svåra att återvinna med konventionella kemiska eller mekaniska metoder.

Cyclezyme lyfter även fram att enzymatisk nedbrytning öppnar upp för att återvinna andra material som finns i samma produkt som PET-plast. Exempelvis bomull i plagg som också innehåller polyester, då polyestern är möjlig att separera på enzymatisk väg. (Polyester är PET-plast). Cyclezyme kommer inledningsvis rikta in sig på förpacknings- och textilindustrin som möjliga marknader.

BÄTTRE ENZYMER?

Bolaget menar att deras egenutvecklade enzymer (som framställs av mikroorganismer via fermentering med glukos) har bättre egenskaper än enzymer som förekommer naturligt. Två fördelar bolaget trycker på är att deras enzymer är vattenlösliga vilket ska förenkla produktion i stor skala, samt att de är värmestabila. Det senare ska göra att de är aktiva längre och att mindre enzym därmed tas i anspråk vid återvinning.

Cyclezymes förebild i branschen verkar vara franska Carbios, som har etablerat samarbeten med bland annat Puma, Patagonia och danska Novozymes. Carbios är idag igång med en pilotanläggning för enzymatisk nedbrytning av PET. Aktien är listad i Frankrike och börsvärdet knappt 5 mdr kr. Cyclezyme räknar även upp en lång rad bolag (t ex Eastman Chemical) som också ägnar sig åt molekylär PET-återvinning, men med kemiska processer. En handfull av dessa aktörer uppges ha nått fasen industriell validering men ingen har lyckats industrialisera teknologin.

Som framgått är Cyclezymes fokusmarknad återvinning av PET-baserat plastmaterial. Den var enligt bolaget värd 6,7 mdr USD 2021 och väntas växa till 11,7 mdr 2026 (ca 12% CAGR). Direktiv som EU-kommissionens plaststrategi (bl a med krav på minst 30% återvunnit material i PET-flaskor 2030) samt miljömedvetenhet överlag väntas driva på marknaden.

Cyclezyme menar att deras förutsättningar för en lönsam återvinningsprocess av PET är goda eftersom råvaran i form av plastavfall oftast inte kommer kosta något. I vissa fall tror bolaget att det till och med kommer gå att få betalt för att ta hand om avfallet. Bara i Sverige eldas över 1 miljard ton plast upp årligen enligt Naturvårdsverket, vilket ger upphov till 8% av Sveriges koldioxidutsläpp. Bara 10% av plasten som slängs återvinns. En stor andel av de plastbaserade produkter som säljs verkar inte ens gå att med dagens metoder återvinna på ett praktiskt sätt.

TIDIGT STADIE

Cyclezyme har ingen försäljning utan befinner sig på utvecklingsstadiet. Bolagets enzymatiska återvinningsprocesser kräver fortsatt forskning och utveckling för att nå valideringar innan det kan bli fråga om kommersiell verksamhet. Detta är alltså textboksexemplet på ett förhoppningsbolag.

Patent verkar vara en viktig del i Cyclezymes strategi och hittills har två patentansökningar skickats in. Den ena ansökan avser ett egenutvecklat enzym och den andra en särskilt uppvärmningsmetod. Företaget planerar att löpande söka immateriellt skydd för sina olika enzymer i takt med att tillräckligt goda utvecklingsresultat nås.

Planer finns på en eller flera pilotanläggningar för att kunna bevisa teknologins fördelar i större skala och realistisk miljö. I dagsläget består Cyclezymes empiriska stöd för teknologins gångbarhet av mindre laboratorieförsök.

Att bygga anläggningar är kostsamt och i ett första skede ska dessa hyras eller leasas. För att kunna driva projekten ser Cyclezyme över lösningar som samfinansiering med aktörer som kan vara intresserade av att testa teknologin, bidrag samt lån. Produktionskostnaden för själva enzymet som behövs i återvinningsprocessen väntas stå för 20% av den totala processkostnaden.

AFFÄRSMODELLEN

Cyclezyme tänker sig i huvudsak licensiera ut sina enzymatiska återvinningsprocesser. Omsättningen väntas komma från licensintäkter, enzymförsäljning och i viss mån teknisk konsultation. Cyclezyme anger att återvinningsprocessen i hög utsträckning kan behöva anpassas utefter presumtiva kunders specifika material och behov.

Men än finns alltså inga kunder och affärsmodellen kan komma att ta en annan riktning beroende på till exempel hur gensvaret från marknaden ser ut. Det är tydligt att Cyclezyme inte kommit särskilt långt med sin affärsplan.

CYCLECYMES MÅLSÄTTNINGAR

  • Kort sikt (inom ett år): Upprätta en mindre pilotanläggning i kilo-skala, teckna avtal med kunder för att återvinna tereftalsyra. Tereftalsyra är en kemisk förening och central komponent i PET.
  • Medellång sikt (1-2 år): Optimering av processparametrar, uppskalning av enzymproduktion i samarbete med kontraktstillverkare, förberedelser för att bygga första större anläggning med kapacitet på minst 1000 ton avfall per år.
  • Lång sikt (efter 2 år): Pilotanläggning tillgänglig, licensiera processen och sälja enzymer till svenska, europeiska och globala kunder, samt bidra till ett cirkulärt samhälle genom innovativ återvinningsteknik.

Sannolikt har Cyclezyme siktet inställt på att träffa samarbetsavtal med en eller ett par tunga industrispelare.

Engagemangsnivån hos den aktör Cyclezyme i så fall knyter till sig kan vara skillnaden mellan haveri och succé för denna satsning.

Är kapitalmarknaden fortsatt barsk kan det exempelvis vara guld värt om en stark partner vill investera i bolaget via en riktad emission.

REFLEXIONER OCH SLUTSATS

Rent konceptuellt är Cyclezyme teknologi intressant. De flesta skriver nog under på att det behövs bättre återvinningsmöjligheter av all den plast som idag bränns. Fungerar bolagets återvinningsmetoder och går att skala upp är det självklart att Cyclezyme kan gå en spännande framtid till mötes.

Bolaget noterar sig dock i ett väldigt tidigt skede, med inte mycket mer än egna utfästelser om teknologins förträfflighet att visa upp. Det hade varit en sak om det åtminstone fanns ett samarbetsavtal att ta ställning till. Eller för den delen indikationer på vad Cyclezyme hoppas kunna ta betalt för att sälja enzymer och licensiera ut sin återvinningsprocess. Inte ens Carbios som ligger långt före har någon omsättning att tala om som kan agera referenspunkt.

Avsaknaden av dessa slags hållpunkter gör det väldigt svårt att säga hur Cyclezyme ska värderas. Senaste emissionen på drygt 6 Mkr till kurs 8,50 kr gjorde till en värdering på 11,6 Mkr pre-money. Våren 2022 gjordes en emission med pre-money 8,5 Mkr. Aktien står nu kring 8 kronor men det omsätts knappt några aktier (0 idag).

Ägarbilden är ungefär vad man kan förvänta sig av ett bolag i det här stadiet. Det vill säga grundarna i topp, följt av i detta fall LU Holding (Lunds Universitets investeringsbolag) samt ett antal privatpersoner.

Afv behöver se tecken på hur en kommersialisering kan tänkas se ut innan vi kan ha en bestämd åsikt om aktien. Det kan vara värt att lägga Cyclezymes på minnet och se vad bolaget uppnår de kommande åren. Vi håller oss neutrala och sticker som vanligt in brasklappen att investeringar i förhoppningsbolag i de flesta fall slutar med en stor förlust över tid.

SÅ SER AFFÄRSVÄRLDEN PÅ FÖRHOPPNINGSBOLAG

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Affärsvärldens åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  1. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  2. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  3. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Affärsvärldens slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp
Tio största ägare i Cyclezyme Värde (Mkr) Andel
Peter Falck (VD) 3,3 18,41%
Javier Linares-Pastén (FoU-chef) 3,3 18,41%
Jens Olsson 1,7 9,50%
LU Holding AB 1,6 9,22%
Sebastian Clausin 1,4 7,66%
Per Nilsson 0,9 5,14%
Jimmie Landerman 0,8 4,57%
Capital Kin AB 0,5 2,77%
Christian Anders Berger 0,5 2,75%
Leif Nilsson (ordförande) 0,1 0,51%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från Envar Holding AB