Så funkar den ”magiska formeln” på svenska börsen

En levande legend bland värdeinvesterare är Joel Greenblatt och hans "magic formula" för att slå aktiemarknaden. Vi har använt trollformeln på svenska börsen och presenterar här 30 aktier enligt Greenblatts kriterier.

I sin nu klassiska lilla bok “The little book that beats the market” presenterar Joel Greenblatt en metod för att utan störande inblandning från psykologi eller krav på komplicerad egen analys välja ut aktier med extra goda chanser att slå börsen.

Metoden kallar han för The Magic Formula och det går ut på att ranka alla aktier efter två parametrar, resultatavkastning och räntabilitet.

Tanken är att på detta sätt hitta kvalitetsbolag som värderas lågt.

  • Kvalitetsegenskapen är tänkt att fångas upp genom att bara ha med bolag med väldigt hög avkastning på kapitalet.
  • Värderingsegenskapen fångas in genom att också välja bolag med lägsta tänkbara värdering av rörelseresultatet.

Greenblatt menar att man bara behöver följa några få enkla steg.

  • Bestäm en miniminivå för börsvärde på bolag du kan tänka dig att köpa. (Jag har struntat i börsvärde och istället satt gränsen vid att det ska finnas tre analytiker som följer aktien.)
  • Exkludera finansbolag, utility-bolag och utländska aktier.
  • Bestäm bolagets resultatvärdering mätt som rörelseresultat genom bolagsvärde, ebit/EV. (Jag använder databasen Factsets vinstestimat för nästa år.)
  • Bestäm bolagets avkastning på kapital, mätt som rörelseresultat genom materiellt operativt kapital. (Jag använder förväntat rörelseresultat nästa år genom operativt kapital i år exklusive immateriella anläggningstillgångar.)
  • Ranka alla bolagen efter respektive parametrar. Där det bästa bolaget får rank 1 och så vidare.
  • Summera rankingen så att varje bolag får en totalrank baserat på kombinationen av låg värdering och hög kvalitet, mätt som avkastning.
  • Investera lika stora belopp i de 20-30 högst rankade bolagen.
  • Sälj portföljen efter ett år och gör om processen på samma sätt.
  • Fortsätt så på lång sikt, minst 5-10 år.

Greenblatts formel har enligt uppgift från hans firma givit en årlig avkastning på 31 procent över 17 år och varit bättre än S&P-index 96 procent av tiden.

I tabellen ovan presenteras en lista på 30 svenska aktier som enligt mina anpassningar får bäst rankning. Beträffande räntabiliteten har jag satt ett tak på 200 procents avkastning. Med räntabilitet som mått på kvalitet skulle jag nämligen säga att signifikansen är starkt avtagande.

Det är som regel en större kvalitetsskillnad på två bolag som avkastar 5 procent respektive 10 procent jämfört med två bolag som avkastar 200 procent respektive 300 procent.

Listan är väldigt intressant och den innehåller såväl svårbedömda teknikbolag som Mycronic och Fingerprint som Börsplusfavoriter som Haldex, Volvo, Bravida och Humana. Det blir spännande att följa upp trollformellistan om ett år.

Greenblatts magiska formel i all ära men egentligen så tror vi mer på egna aktiva investeringsbeslut.

Börsplus portfölj har lufsat på de senaste veckorna och trots väldigt trist utveckling för stora innehav som Apple så har avståndet mot index utökats något och är i skrivande stund drygt 16 procent jämfört med årsskiftet.

Om ni råkat missa någon analys från den senaste veckan så kommer här en kort påminnelse om vad vi skrivit om.

BAHNHOF

Internetoperatören Bahnhof går som tåget. Elementica blir kanske lite försenat men vi tycker det ser köpvärt ut ändå.

PARADOX

Vi skrev om börsnoteringsladdade spelföretaget Paradox för två veckor sedan. Nu finns den nya information vi då efterfrågade och vår slutsats är att aktien är värd att teckna för den i dubbel bemärkelse spelsugne.

DUNI

Dukar och servetter växer inte men Duni har ett bra läge att växa via förvärv. Aktien är billig jämfört med exempelvis SCA.

MAT.SE

Mathandlaren på nätet Mat.se Holding tog in 100 Mkr i en riktad nyemission. Det ger resurser att täcka förlusterna fram till nollresultat. Vi gillar bolaget och marknaden.

BIOGAIA

Det vanligtvis snabbväxande probiotikabolaget har seglat in i lite stiltje men vi tror att det snart friskar i igen. Vi tror på en fin framtida seglats.

FIREFLY

Teknikbolaget Firefly hade ett rekordår under 2015 och nådde helt nya höjder vinstmässigt. Nu investerar Firefly för framtiden och det är möjligt att vinsten pressas en del framöver. Men tillväxten kan bli bra och vi ser aktien som köpvärd för långsiktiga småbolagsentusiaster.

CLX

Ett tekniktungt tjänsteföretag inom mass-sms heter CLX. Bolaget är intressant och snabbväxande men lönsamheten pressas hårt och ett stort förvärv skvallrar mer om svagheter än om styrkor i modellen. Vi säger sälj.

HALDEX

Verkstadsbolaget har fina kvaliteter som skyms av konjunkturoro och vissa motgångar av tillfällig karaktär. Vi ser ett köpläge.

Lyssna på #Sparpodden

Varje vecka är jag med i Sparpodden som ges ut av vår kommersiella partner Nordnet. Medskyldiga till Sparpodden är Nordnets Jocke Bornold och Eva Trouin och ett stående inslag är att vi försöker besvara alla bra lyssnarfrågor.

Vill du fråga något?
Mejla mig då på borsplus@svd.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.