Fingrets tillväxt pekar nedåt

Börsfenomenet Fingerprint släppte en kvartalsrapport där alla fick vatten på sina kvarnar. Ledningen bjöd på urstark lönsamhet och positiva tongångar. Skeptikerna noterar att tillväxten tvärbromsar. Vi är fortsatt skeptiska till bolaget men hoppas faktiskt på att den nya styrelsen kan motbevisa oss. Då ser aktien inte lika dyr ut.
Fingrets tillväxt pekar nedåt - 15a405ec-3dcb-483a-9039-f54fab8ca5e8fitcroph450q80upscaletruew800sd8a83ae71ce5489dac7f30ebfc197680652d5698

Vi tar med oss tre saker från Fingerprints delårsrapport.

  • Den viktiga bruttomarginalen landade på 49 procent vilket är nytt rekord och klart över förväntningarna.
  • Ledningen och vd Jörgen Lantto målar framtiden i oerhört ljusa färger och med mer detaljrikedom än tidigare. Det ger råg i ryggen åt Fingerprints alla entusiaster.
  • Tillväxten blev radikalt lägre än väntat. Jämfört med fjärde kvartalet i fjol ökade omsättningen bara 10 procent till 1,5 miljarder kronor. Det känns farligt lågt för ett bolag som lovat en tillväxt på 140-190 procent för helåret.

Den starkare marginalen var som sagt ett glädjeämne för aktieägarna men rent allmänt känns det mer som en anomali än som en rimlig långsiktig trend. 49 procent är absurt högt för att sälja en insatsvara inom konsumentelektronik i konkurrens med ett växande antal seriösa utmanare.

Som jämförelse kan nämnas att smartphone-titanen Apple, trots varumärke, teknikhöjd och premiumpriser, har bruttomarginaler på 39 procent och de har aldrig varit högre än 44 procent. Så räkna med marginalpress för Fingerprint.

Tittar vi istället på tillväxten så det troligt att den är strukturellt nedåtgående och i den miljön där passar dessvärre kvartalstillväxten 10 procent mycket väl in. Grafiken nedan visar att det vi nu ser är att Fingerprints kvartalsvisa tillväxt faller som en sten. Om nedgången fortsätter så är det godnatt för Fingerprints tillväxtmål. För att klara miniminivån 7 miljarder i omsättning 2016 krävs att den kvartalsvisa tillväxten för resten av året blir lite bättre än så här.

SvD Börsplus har skrivit två säljanalyser på Fingerprint. En i decemberdå aktien stod i 650 kronor och efter bokslutet då aktien stod i cirka 450 kronor. Börsplus analyser siktar som regel på lång sikt (1-2 år) men så här långt är det alltså en helrätt och en halvfel.

Efter torsdagens kvartalsrapport har vi reviderat våra förväntningar något. Tillväxttakten har vi dragit ner och marginalen har vi dragit upp en smula. Nettot är något positivt för Fingerprints aktie men vi ligger fortfarande klart under de mäklarfirmor som följer Fingerprint. Det känns rätt.

SvD:s förväntningar
2015 2016E 2017E 2018E
Omsättning 2 901 7 251 8 702 9 572
– Tillväxt 1141.7% 150.0% 20.0% 10.0%
Rörelseresultat 910 2 828 3 046 2 871
– Rörelsemarginal 31.4% 39.0% 35.0% 30.0%
Resultat efter skatt 798 2 206 2 376 2 240
Vinst per aktie 12.62 34.10 36.70 34.60
Utdelning per aktie 0.00 5.00 10.00 15.00
P/E 38.9 14.4 13.4 14.2
EV/EBIT 33.4 10.7 10.0 10.6
EV/Sales 10.5 4.2 3.5 3.2

Fingerprint har årsstämma på onsdag den 4 maj. Då presenterar bolaget långsiktiga finansiella mål, vilket man tidigare inte haft. Men på sitt sätt ännu intressantare blir att följa den nya styrelse som nu väljs in.

Vår syn på Fingerprints aktie färgas ju väldigt mycket av att huvudägaren Johan Carlström kör efter sina egna regler, vare sig det handlar om aktivitet på sociala medier eller hur man handlar aktier i det egna bolaget. Vi menar kort sagt att bolag med tveksamma huvudägare ska värderas till en rejäl riskpremie.

Frågetecknen kvarstår men det är absolut ett steg i rätt riktning att Fingerprint nästa vecka byter ordförande, från Carlströms affärspartner Urban Fagerstedt till Ericssons Senior Vice President och chef för Sales Jan Wäreby. Samtidigt tillförs ett antal andra lovande namn till styrelsen. Den nya styrelsen har en möjlighet att genom resolut agerande visa på verkligt oberoende från huvudägaren och därmed sänka riskpremien.

Ett lackmustest på den nya styrelsens trovärdighet blir hur man gör med Fingerprints insiderpolicy som nu är specialanpassad för att Fingerprints huvudägare och starke man Johan Carlström som ensam nyckelperson slipper följa insiderpolicyn. Bland annat innebär policyn att det är fritt fram för Johan Carlström att inte offentliggöra aktiehandel via försäkringslösningar.

**En styrelse som tar sin uppgift på allvar **måste skriva om den nuvarande absurda insiderpolicyn så att även huvudägaren Johan Carlström, som är anställd i Fingerprint med en central position, omfattas av samma regler som alla andra nyckelpersoner kopplade till bolaget.

Vill Johan Carlström till varje pris fortsätta handla aktier i hemlighet så kanske han inte ska vara anställd i det bolag han ägarmässigt kontrollerar. Om styrelsen lämnar insiderpolicyn oförändrad så måste tolkningen vara att det mest är ett gäng galjonsfigurer som tagit plats i styrelserummet.

Vi har kanske mjuknat en smula men i grunden är vi fortsatt skeptiska till Fingerprints aktie. Det finns en möjlighet för styrelsen att sänka risken i aktien, vilket är en viktig fråga för oss, men samtidigt ser vi en utveckling i verksamheten som bådar lite illa för den framtida tillväxten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.