Analys Duni
Fördjupningsanalys Duni
Dunis affärsmodell
Duni designar, tillverkar och marknadsför bordsartiklar för engångsbruk samt förpackningar och förpackningssystem för färdigmatsmarknaden. Bolaget är verksamt främst i Norden, som står för 23 procent av omsättningen, samt Centraleuropa, som står för 57 procent.
Verksamheten är uppdelad i fem affärsområden:
- Table Top, eller på svenska “Dukade bordet”, erbjuder koncept och produkter främst till hotell, restaurang och catering. I huvudsak servetter, dukar och ljus för det dukade bordet. Affärsområdet svarar för cirka 54 procent av Dunis nettoomsättning samtidigt som lönsamheten är klart över koncernsnittet.
- Meal Service erbjuder koncept för måltidsförpackningar och serveringsprodukter för exempelvis take-away, färsk färdigmat och catering av olika slag. Kunder är huvudsakligen företag med verksamhet inom restaurang, catering eller matproduktion.
- Consumer erbjuder konsumentprodukter till främst detaljhandeln i Europa. Kunderna utgörs främst av dagligvarukedjor.
- New Markets erbjuder kvalitetsprodukter och koncept för bordsdukning samt förpackningar med inriktning på nya marknader utanför Europa.
- Materials & Services utgörs av de delar som inte inryms under de övriga affärsområdena. Till största delen innehåller affärsområdet externförsäljning av tissue, inklusive Dunis specialkvalitet airlaid.
Dunis marknad
Huvudmarknaden utgörs främst av Väst- och Centraleuropa. Den europeiska marknaden för bordsartiklar för engångsbruk beräknas vara värd cirka 9,6 miljarder euro och växer med cirka 2 procent årligen. Duni har en ledande position, framförallt inom produktsegmentet för servetter och dukar, med en marknadsandel som uppgår till cirka 20 procent.
Tillverkning
Tillverkning av mjukpapper för servetter och bordsdukar sker i Sverige där den stora anläggningen är bruket i Skåpafors. Dunis konvertering till färdiga bordsartiklar sker i Tyskland och Polen.
Vertikal integration
Dunis hela produktions- och leveranskedja ägs och kontrolleras av Duni, från materialtillverkning och konceptframställning till konvertering och distribution.
Den så kallade integrerade värdekedjan ser Duni som en konkurrensfördel.
Det minskar riskerna för osäkerhet kring pris och leveranssäkerhet samt möjliggör bättre planering kring förnyelse av design och material. 70 procent av koncernens produkter är pappersbaserade vilket minskar risken från externa leverantörer ytterligare.
Försäljning
Försäljning sker via distributörer, grossister eller direkt mot slutkund. Duni adderar värde genom att erbjuda produktkoncept eller produktsortiment som är unika i form,design, funktion och material. Samarbeten sker främst med internationella kedjor som finns på flera geografiska marknader. Duni har cirka 450 anställda som arbetar med försäljning vilket ger en stor närvaro på marknaden jämfört med många konkurrenter.
Konkurrenter
Konkurrenterna består dels av relativt små, lokala företag, dels av ett antal större pappers- och massaföretag. Den europeiska marknaden för bordsartiklar för engångsbruk är mycket fragmenterad. Duni är den största europeiska aktören med fokus på bordsartiklar för engångsbruk. Dunis huvudsakliga konkurrenter inom Professional och Retail är större massa- och pappersbolag med bordsartiklar för engångsbruk som en liten del av produktportföljen såsom SCA , Kimberly-Clark. Inom Retail möter Duni dessutom konkurrens från dagligvaruhandelns egna varumärken.
Dunis strategi och mål
Duni har tre finansiella mål.
Omsättningstillväxt 5 procent
Duni har som mål att den genomsnittliga organiska omsättningstillväxten ska överstiga 5 procent per år över en konjunkturcykel. Utöver detta är Duni öppna för förvärv för att nå nya tillväxtmarknader eller förstärka sin ställning på existerande marknader.
Börsplus syn är att det är väldigt svårt att nå 5 procents organisk omsättningstillväxt. Senaste 10 åren har Duni bara vuxit med någon procent och marknaden växer bara 2 procent. Förvärv är däremot en högst realistisk väg till tillväxt.
Rörelsemarginal 10 procent
Målet är att rörelsemarginalen för Duni ska uppgå till minst 10 procent. Lönsamheten ska lyftas genom försäljningstillväxt, fortsatt fokus på premiumprodukter och fortsatta förbättringar inom inköp och produktion.
Historiskt har Duni klarat lönsamheten bra och de senaste åren ligger bolaget på 11-12 procents rörelsemarginal där vi räknar med 11 procent som en uthållig nivå.
Utdelning 40 procent av vinsten
Långsiktigt har styrelsen för avsikt att utdelningen – ska uppgå till minst 40 procent av resultatet efter skatt.
Strategin för att nå målen handlar mycket om fokusering och effektivisering samt förvärv.
Strategin mot fokusering och effektivisering låg bakom att Duni 2014 beslutade att renodla bolaget och avveckla den olönsamma hygienverksamheten. Ett drygt år senare bestämdes att all airlaidtillverkning i fabriken i Dals Långed skulle koncentreras till anläggningen i Skåpafors. Nedläggningen av fabriken i Dals Långed fullbordades i slutet av 2015
Förvärv
Under 2014 var förvärvet av Paper+Design i Tyskland en betydande händelse. Genom bolaget fick Duni tillgång till fler säljkanaler och ett starkt varumärke på konsumentsidan. Vd Thomas Gustafsson flaggar för fler förvärv men lovar ingenting om tidpunkt eller storlek.
Dunis aktie
Dunis historik började i samband med att Bonnierkoncernen 1949 förvärvade bruksföretaget Billingsfors Långed. På 1950-talet började namnet Duni att användas som ett varumärke för servetter och då inleddes även bolagets satsning på utveckling av mer sofistikerade material. Duni såldes slutligen till EQT 2001. 2007 börsnoteras Duni och samma år blir Rune Andersson största ägare genom hans industrikonglomerat Mellby Gård som idag äger nästan 30 procent av Duni. Till saken hör att Rune Anderssons son Johan Andersson har en bakgrund på EQT.
Marknadens förväntningar (källa Inquiry Financial)
Omsättningstillväxt på i genomsnitt 1,5 procent under kommande tre år och en EBIT-marginal mellan 11-12 procent.
VD – Thomas Gustafsson
VD och koncernchef i Duni sedan december 2012. Kommer närmast från Mellby Gård AB där han varit ägaransvarig för gruppens konsumentföretag och dessförinnan som VD och koncernchef för 2E Group. Han har haft ledande befattningar inom Spendrups Bryggeri, Brämhults Juice och Eckes Granini GmbH. Thomas Gustafsson är styrelseledamot i Smarteyes AB och var styrelseledamot i Duni mellan 2009 och november 2012. Thomas Gustafsson är Marknadsekonom.
AKTIER I DUNI: 26 400
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.