FXI: Artificiellt var ordet

FX International är bolaget som ”nyttjar den senaste forskningen inom artificiell intelligens och statistik för att optimera algoritmiska tradingstrategier”.”Värdelöst”, är Börsplus icke-algoritmiska slutsats om FXI som investeringsalternativ.

Det här blir första och förmodligen sista gången Börsplus skriver om FXI (2,30 kr), eller FX International som bolaget formellt heter.

Så här beskriver man själva sin verksamhet:

”FX International är ett svenskt FinTech-bolag vars verksamhet är algoritmisk handel och artificiell intelligens (AI). Bolaget har sedan 2007 handlat valutor med ett alogritmiskt dataprogram. Dataprogrammet använder avancerade kombinationer av tekniska indikatorer, analysmetoder och handelsregler för att skapa en optimal handelsstrategi. Bolaget har genom detta program bedrivit algoritmbaserad valutahandel med egen tillgångsmassa i kombination med belåning. Bolaget har sedan juni 2010 bedrivit handel i Genova FX, där Bolaget visat att den algoritmbaserade valutahandeln genererar avkastning på investerat kapital som slagit jämförbara index under denna tid.”

Algoritmisk handel och AI alltså.

Har man jobbat med detta sedan 2010 och dessutom slagit index så borde det finnas någon form av monetärt bevis. Stora vinster? Stora förvaltningsvolymer? Eller åtminstone någon form av tjänsteintäkter?

Men icke. FXI, vars aktie handlas på Spotlight Stock Market, omsatte förra året 0,02 Mkr. Man fick in 20 000 kronor för ”konsultationer”. Året innan var intäkterna 0,2 Mkr så konsulttjänster verkar inte vara framtiden för FXI.

Må så vara. Huvudstrategin för FXI är nämligen att tjäna pengar på fondförvaltning, närmast via den valutainriktade fonden Valor Global FX.

– Den nya ledningen och ägarna har goda kontakter med investerare och målet är att genom dessa kontaktytor bygga upp kapitalet i fonden. Först när fonden är lanserad och kapitaliserad kan marknadsföring ske av fonden till externa investerare, skriver bolaget i ett färskt pressmeddelande.

Enligt styrelseordförande har valutaalgoritmen ”visat positiva resultat sedan starten 2007”.

Här är Börsplus algoritm för att beskriva trovärdigheten i strategin och chansen att FXI blir en bra aktie.

0 x 0 x 0 = 0

Innan vi går vidare längre är det viktigt att nämna att FXI:s VD Ole Helland anser att det är en omstart för FXI och att mycket i Börsplus analys ”är baserat på tidigare historik för bolaget men som inte är aktuellt för tillfället”.

VD Ole Helland kommenterar

Det är en omstart för FXI och mycket i artikeln är baserat på tidigare historik för bolaget men som inte är aktuellt för tillfället.

Eftersom det nu blir en nystart för bolaget vill jag försöka beskriva lite mer om planerna med FXI och samtidigt besvara några av dina frågor och synpunkter. Du får gärna även kontakta mig eller mina kollegor med fler eventuella frågor och synpunkter för att få en korrekt och objektiv bild av bolaget.

Tittar vi historiskt på FXI har man utgått från en brilliant teknisk kompetens som under många år, även åratal innan bolaget grundades, har utvecklat, justerat och förfinat en algoritm för handel i valuta. Eftersom vi är ett publikt bolag finns historik på fonderna som bevisar att de fungerar och att de gör det bättre än marknaden, vi har en unik produkt. Inriktningen på förvaltningen är att med kvantitativa metoder uppnå riskjusterad långsiktig avkastning oberoende av marknadskonjunkturer.

Det skall här tilläggas att det inte handlar om, som man lätt kan tro, om snabb automathandel som är vanlig inom aktiehandeln utan här handlar det om korta positioner på ett strukturerat sätt som visat sig i liten skala funka utmärkt under lång tid. En snabb automathandel som ofta förekommer inom aktiehandeln är en helt annan sak och som kräver helt andra resurser att bibehålla sin edge kring bl.a. krävs där oftast tillgång till den absolut snabbaste accessen till marknaden och en ständig jakt på millisekunder. Det är inget som FXI arbetar med och kommer inte heller att göra. Däremot handlar vi som sagt med handelspositioner baserat på olika indikatorer som säkras upp över kortare intervaller (typiskt ett par timmar eller en dag). I detta område har FXI arbetat under lång tid i liten skala då man haft fokus på utveckling och helt tidigare inte fokuserat på försäljning och därmed inte fått in tillräckligt med kapital att förvalta i fonden och då har de fasta avgifterna dragit ner resultatet.

Det som är bra med detta och anledningen till att en grupp investerare själva gått in med pengar i bolaget i somras är just att det finns en verklig statistik och inte en statistik skapad i efterhand på historiska data efter att köpen redan har exekverats. Det finns som beskrivet en historik som bygger på en blygsam men dock verklig realtids handel. Således är bolaget enligt investerar gruppens bedömning just undervärderad baserad på att man inte lyckats att ta in kapital och lagt fokus på utveckling och förbättring. Den nya styrelsen och ledningens fokus är att nu vända detta, arbeta upp ett fondkapital som vi kan växla upp och därmed generera ”stora vinster”.

Det ska även tilläggas att det de facto finns två strukturer i FX handeln dels via den egna algoritmen som handlats med egna och inlånade medel samt en extern, Valor, fond. Valor har sitt ursprung från Slovakien och där man gjort ett avtal om delning av vinster med Valor i utbyte mot att de fått hjälp med en struktur som FXI kunnat bistå med. Dessa två är basen i omstarten och kommer bidra till att bolaget kan ta fart. Det ska dock tilläggas att bolagets inriktning har vidgats, man kommer inte bara fokusera på egen förvaltning utan att det kan expanderas dels mot annan handel men också med andra tjänster och produkter. Det finns flera intressanta kontakter tagna i samband med omstarten av bolaget och när det faller på plats informerar vi marknaden direkt.

Det skall dock noga poängteras att den gamla styrelsen och ledningen inte har med den nya och omstartade FXI att göra utan hela styrelsen och ledningen är utbytt med fullt fokus att ta till vara på de ”dolda” värdena som finns i bolaget och snabbt bygga upp en struktur som kommer att enligt plan ge bra avkastning redan om ett till två år. Viktigt är dock att vi inte är ett Google, Facebook eller annat globalt finansbolag som syftar till snabb automathandel, det är inte alls det som vi arbetar med. 

Främst inom den egna algoritmen fokuserar vi på handel under en dag medan Valor fonden har ännu längre positioner med i bland upp till 3 – 6 månader. Det gör att båda strukturerna inte är beroende av de snabbaste och mest avancerade tekniska lösningarna vare sig nu eller i framtiden utan arbetar på en stabil marknadsmodell där positioner ställs mot varandra i syfte att få en god avkastning över tid och inte stora summor på millisekunder.

De investerare som gick in i FXI under sommaren 2018 har förutom en initial mindre summa inledningsvis även optioner som motsvarar ytterligare tillskott om ca 20MSEK. Investerar gruppen är engagerade och tror på bolaget och avser att se till att lyfta det enligt den plan som man satt och med slimmad teknikdriven, inte personaldriven organisation har vi minimala rörelsekostnader. Man har tagit in personer med erfarenhet från finans samt tech sektorn redan och fortsatt kommer man arbeta vidare med sina kontaktnät för att skapa en organisation som motsvarar de mål man har för verksamheten.

Lönsamhet ska uppnås inom ett till två år enligt plan och detaljerna kommer att presenteras löpande i enlighet med regler och krav som du säkert förstår.

Med vänlig hälsning

Ole Helland CEO

Hela Ole Hellands redogörelse för detta står att läsa om man klickar på rutan bredvid. Det ska dock sägas att Börsplus inte ser att informationen från Ole Helland på någon väsentlig punkt motsäger eller dementerar de fakta på vilka Börsplus slutsatser är baserade.

Det är alltså tre faktorer som gör utsikterna hopplösa för FXI, enligt Börsplus åsikt.

1. Noll trovärdighet inom kapitalresning. Att få in fondkapital är en konstart för sig och FXI har flera år av misslyckanden bakom sig. Att huvudägaren är dömd för insiderbrott är inget plus. Nu är nya personer på plats men deras meritlista inger inget särskilt hopp. Om algoritmen vore så bra som bolaget påstår så borde investerarna stått på kö sedan länge.

2. Noll trovärdighet att FXI får stark position inom AI. Den vedertagna sanningen om AI är att det krävs fyra saker för framgång.

  • Brains – Alltså att man har tillgång till supersmarta ingenjörer, forskare och utvecklare. Efterfrågan på dessa toppkrafter är mycket större än utbudet. Det gäller världen generellt och i Sverige i synnerhet.
  • Capital – Alltså de stora budgetar som krävs för att under lång tid bekosta ”hjärnorna” och allt annat som krävs för att nå framgång. Miljardsatsningar är inget ovanligt inom AI och alla experter är rörande överens om att AI är ett område där storskalighet är en stor fördel. Det duger inte att pyssla runt i liten skala.
  • Regulation – Alltså att verksamheten är förlagd i en regulatorisk miljö som ger maximala frihetsgrader att använda så många dimensioner som möjligt av den ingående datan och att maximera möjligheterna att skapa relevant ”output”. Relevanta regelverk som kan sätta käppar i hjulet kan röra marknadsföring, personuppgifter, upphovsrätt, nationell säkerhet med mera.
  • Data – Råvaran för att driva AI är data. Ju mer data desto större möjligheter. Mycket data med AI-mått mätt har som regel bara de allra största aktörerna, tänk Facebook, Google etc, stater, globala finansbolag och kanske stora mediebolag.

Inte på någon punkt har FXI några konkurrensfördelar. Tvärtom blir det ett stort minus för FXI på samtliga punkter utom möjligen regleringar, där det kanske räcker med ett frågetecken. Klart är att FXI har sämsta tänkbara utgångspunkt när det gäller tillgång till ”brains”, kapital och data.

3. Noll trovärdighet att pengarna räcker. FXI gör nu förluster på cirka 3 Mkr per år och bolaget är skuldsatt. Eget kapital är 1 Mkr om vi räknar bort den extremt immateriella tillgångsposten ”dataprogram” på 4 Mkr. FXI är i akut behov av pengar om man menar man allvar med affärsplanen. Då räcker nettokassan på cirka 1 Mkr inte långt.

FXI är en lottsedel och chans till storvinst kan aldrig helt uteslutas, men här är vi nog 99 procent säkra på vår slutsats. FXI lär snart gå ut med en nyemission. Teckna inte på några villkor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Trapets