Mitigerat MTG

MTG:s aktieägare har prövats hårt sedan bolagsklyvningen för två år sedan. Kan den senaste tidens förvärvsfest göra aktien intressant igen?
MTG
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
MTG B
Börskurs: 134,80 kr Antal aktier: 106,4 m
Börsvärde: 14 341 Mkr Nettokassa: 1 167 Mkr
VD: Maria Redin Ordförande: David Chance

Affärsvärlden har haft ett on/off-förhållande med MTG (134,80) sedan skilsmässan från NENT våren 2019. Senast vi skrev om bolaget var i november 2020, då bolaget skrotade de så länge emotsedda styckningsplanerna av gaming- respektive esportsverksamheterna. Aktien kändes sval och vi landade i ett säljråd.

Sedan dess har aktien har gått 20% (justerat för nyemission), vilket är i linje med börsen. En hel del har hänt i bolaget. I korthet:

  • Nytt holdingbolag för gamingvertikalen. I december ökade MTG sin ägarandel i Innogames till 77% och bildade ett gemensamt holdingbolag med grundarna. Tanken är att fortsätta göra spelinvesteringar inom ramen för detta bolag.
  • Två nya förvärv inom gamingvertikalen. I december respektive mars förvärvades mobilspelsbolagen Hutch respektive Ninja Kiwi för 2,4 Mdkr respektive 1,2 Mkr. Ledningen verkar ha en intensiv förvärvsagenda och flaggar för att flera bolagsköp ska komma i närtid.
  • Dubbla emissioner. För att finansiera förvärven (och stärka kassan för nya uppköp) har bolaget tagit in sammanlagt 3,6 Mdkr i två omgångar. I den senaste riktade emissionen fick bolaget en ny storägare i riskkapitalbolaget Atairos, som backas av den amerikanska mediejätten Comcast. Angenämt.

Båda förvärven är intressanta, om än av lite olika karaktär. Bilspelsbolaget Hutch är storspelaren av de två. Omsättning för jan-sep 2020 uppgick till 480 Mkr, med en ebit-marginal runt 20%. Bolaget har momentum och växte med 150% under denna period. Ledningen förväntar sig att tillväxten kommer hålla i sig under 2021, vilket i så fall motiverar den väl tilltagna prislappen runt 23x EV/Ebit (inkl. en tilläggsköpeskilling på drygt 850 Mkr).

Det betydligt mindre Ninja Kiwi är ett så kallat Tower Blocks-mobilspel med en imponerande lönsamhet. MTG uppger att bolagets justerade ebitda landade på 168 Mkr, motsvarande en marginal på drygt 50%. Prislappen är mer lättsmält, runt 10x det rapporterade ebita-resultatet.

Så vad ska hela paketet kosta? Flitiga AFV-läsare känner igen den del-för-del-värdering vi använt oss av tidigare. Även om koncernen för stunden har blåst av styckningsplanerna landar vi att det är den bäst lämpade värderingsmodellen i fallet MTG.

Vi har i tidigare analyser jämfört MTG:s gamingdel med spelbolaget Stillfront. En EV/Ebit-multipel på 16 är i linje med Stillfronts historiska snitt. Det betyder också att vi värderar upp delen några snäpp efter den fina prestationen under 2020 och de nya förvärven. På en sådan kalkyl får vi en köprådsmotiverande uppsida på drygt 25%.

Man kan diskutera om spelen förtjänar en ännu högre multipel. Om MTG sitter inne på Embracer-likande förvärvsambitioner borde man kunna argumentera för en multipel norr om 20x rörelsevinsten.

Men man får inte glömma bort att drygt 40% av bolaget består av en i nuläget ganska sargad esportsverksamhet. Det är i vanlig ordning svårt att sätta ett värde på den här delen. Den svajiga historiken, och särskilt det svaga fjolåret, gör hela affären svårbedömd. En inte helt obetydlig risk för verksamheten är att spelbeteendet förändras permanent och att affären med stora fysiska esportsevenemang blir lidande.

Det finns en möjlighet att detta utvecklas till en mer unik tillgång än vi anar, och att MTG blir det enda alternativet för investerare som letar ett ”pureplay” inom e-sport. MTG har flirtat med sådana idéer när man tidigare pratat om planer på börsnotering i USA. I ett sådant optimistiskt scenario kommer e-sportsdelen sannolikt värderas upp ordentligt.

Det är dock den ändrade spelplanen för gamingverksamheten är det som gör att vi slutligen gör heltom. Vi utfärdar ett köpråd för MTG.

Tio största ägare i MTG B Värde (Mkr) Kapital Röster
Swedbank Robur Fonder 1 138 8,6% 8,2%
Active Ownership Capital 783 8,5% 7,9%
Norges Bank 713 5,4% 5,1%
Atairos 661 4,5% 4,3%
Lannebo Fonder 591 4,5% 4,3%
Nordea Fonder 575 4,4% 4,2%
Evermore Global Advisors 535 4,0% 3,8%
Marathon Asset Management 305 3,3% 3,1%
Handelsbanken Fonder 418 3,2% 3,0%
Länsförsäkringar Fonder 385 2,9% 2,8%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser