NFO Drives: Teknikbolag som varvar upp

NFO Drives är ett teknikbolag som säljer produkter för styrning av elmotorer till bland annat försvarsindustrin. Resultatet har pendlat runt nollan de senaste åren. Nu håller bolaget dock på att exekvera på en lovande plan för att lyfta bolaget till nästa nivå.
NFO Drives: Teknikbolag som varvar upp - 31959
Saab Kockum
NFO Drives
Börskurs: 39,60 kr Antal aktier: 3,1 m
Börsvärde: 121 Mkr Nettokassa: 17 Mkr
VD: Johan Braun Ordförande: Göran Hedbys

NFO Drives (39,60 kr) säljer en produkt för styrning av elektriska motorer baserade på en egenutvecklad sinusteknik. Bolaget håller till i Karlshamn och har fem anställda.

Största ägare är en privatinvesterare som heter Nicklas Johansson med 8,5% av aktierna. Han har en bakgrund som ekonom hos storbolag och jobbar för närvarande som group treasurer på Oetiker. Johansson valdes vid årets stämma in i styrelsen.

Johan Braun har varit VD för NFO sedan 2016. Tidigare har han jobbat många år hos Mitsubishi Electric och Alfa Laval. VD äger aktier för 0,8 Mkr.

Affärsvärldens huvudscenario 2022 2023E 2024E 2025E
Omsättning 43 51 61 73
 – Tillväxt +19,2% +20,0% +20,0% +20,0%
Rörelseresultat -2 -3 0 7
 – Rörelsemarginal -5,0% -5,0% 0,0% 10,0%
Resultat efter skatt -1 -2 0 6
Vinst per aktie -0,37 -0,66 -0,01 1,89
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Avkastning på eget kapital -5% -8% 0% 22%
Avkastning på operativt kapital Neg. Neg. Neg. 61%
Nettoskuld/Ebit 8,2 e.m. e.m. -2,1
P/E -106,3 e.m. e.m. 21,0
EV/Ebit -49,1 e.m. e.m. 14,2
EV/Sales 2,5 2,0 1,7 1,4

Historien om NFO började på 1980-talet då en forskare som hette Ragnar Jönsson vid Lunds Universitet forskade på olika metoder för styrning av elektriska motorer. Hans arbete mynnade ut i en motorstyrning där spänningen svänger i en sinusvåg istället för i en fyrkantsvåg som inom den traditionella så kallade PMW-tekniken.

Under 90-talet grundade Ragnar Jönsson NFO för att kommersialisera sina uppfinningar och patent inom motorstyrning. Den initiala affärsidén var att licensera ut patenten till branschens befintliga aktörer. Parallellt utvecklades egna produkter för att tjäna som illustrerande exempel för slutkunder om hur tekniken kan appliceras. Då licensaffären aldrig lyfte beslutades det att fokuset framåt skulle vara de egna produkterna.

Ragnar Jönsson gick bort 2013. Samma år noterades aktien på Spotlight.

Under åren som noterat bolag har NFO Drives omsatt 23-43 Mkr per år. Som bäst har NFO redovisat en vinst på drygt 1 Mkr men typiskt sett har bolaget gjort mindre förluster. Under de senaste åren finns en tydlig tendens att bruttomarginalen minskar.

MARKNADEN

NFO Drives tillverkar en så kallad frekvensomriktare som används för att styra varvtalen på elmotorer. Under 2022 sålde företaget ca 4 500 enheter för bland annat VVS-system, pumpar med mera.

På bilden intill syns två av NFOs produkter.

Frekvensomriktare är en standardprodukt som erbjuds av många leverantörer på elsidan, som ABB, Siemens, Schneider Electric och Danfoss. NFO Drives produkter bygger dock på den egenutvecklade sinustekniken. De tekniska fördelarna med sinustekniken är flera. Bland annat är den mer energieffektiv och ger upphov till färre elektromagnetiska störningar. Det senare har lett till att NFO har en stark position hos sjukhus och inom försvarsindustrin. Bland annat används NFOs produkter för att styra de elektriska motorerna ombord på SAAB Kockums fartyg. En annan fördel är att motorerna går renare och att lager därmed mer sällan skär. NFO trycker också på att mycket av kringutrustning som sladdar och kontakter kan vara av enklare slag i installationer med deras teknik.

NFOs produkter används också ofta för att driva olika pumpar inom livsmedelsindustrin och vattenbranschen.

Ett av bolagets tillväxthopp är inom värmepumpar. Idag används framförallt freoner som köldmedium i värmepumpar. Då freoner är väldigt potenta växthusgaser ska dessa de kommande åren fasas ut till förmån för andra gaser. Bland annat har EU-kommissionen beslutat om en fullständig utfasning innan 2026. En av de gaser som man tror kommer att ta över är propan som har nackdelen att den är väldigt brandfarlig. NFO hoppas på att kunna ta en stark position inom värmepumpar med propan som köldmedium då deras teknik är gnistfri till skillnad till konkurrenternas.

Företaget har mer än 200 återkommande kunder och bland de större finns De Laval (Tetra Laval), Roxell, Ahlsell, Melotte samt SAAB. NFO uppskattar att deras befintliga kunder köper motorstyrningsenheter för 1 miljard kronor per år. NFOs målsättning är ta 10% av inköpsvolym. På sin hemsida presenterar NFO fina utlåtanden om deras produkter från Chalmers, De Laval, ICA, Region Östergötland och SAAB Kockums. Följande är SAAB Kockums utlåtande:

”NFO, som enda produkt på marknaden, uppfyller alla våra krav på störningsfrihet och är dessutom mycket prisvärd.”

NYSATSNING

Under 2021 tog man in pengar för att förnya sitt produktutbud. En riktad nyemission på 15 Mkr gjordes (kurs 22 kr) till bland annat Martin Grens bolag. Gren äger sedan dess 7,4% av aktierna.

Kapitaltillskottet har använts till att utveckla en ny generation av bolagets produkter. Utöver att bättre passa kundernas önskemål ska denna generation av produkter vara konstruerade för att bli billigare att tillverka.

NFO har kommunicerat finansiella mål som ska uppnås senast 2026.

  • Omsättningen ska lyftas till 100 Mkr vilket motsvarar 10% av inköpsvolymen från de befintliga kunderna.
  • Bruttomarginalen ska höjas till 40%.
  • Rörelsemarginalen ska höjas till 20%.

REFLEKTIONER

  • NFO har i dagsläget en väldigt låg bruttomarginal givet egenutvecklade teknikprodukter. Detta är ett stort minus i caset men ledningen adresserar detta med investeringsprogrammet. Den nuvarande låga marginalen beror även på en svag svensk valuta och att komponentbrist medfört dyrare inköp. Åtminstone den senare effekten (komponentbrist) bör lätta på sikt.
  • De kommande två åren kan bli förlustår. Ytterligare en del investeringar i produktutveckling återstår. NFO tar alla utgifter som kostnader över resultaträkningen och aktiverar inget. Beskedet från bolaget är att kassan ska räcka. NFO har en nettokassa om 17 Mkr och bolagets kassaflöde har varit helt okej även de senaste förluståren. Det ger NFO viss trovärdighet på denna punkt.
  • Det är nog ett minus att ägarlistan inte domineras av en tydlig huvudägare som kan ansvara för ägarstyrning och ställa upp med kapital vid behov. Att Nicklas Johansson nu kliver fram upplever vi dock som en förändring mot det bättre. Att Martin Gren investerat är ett plus. Dock är 5 Mkr inte så mycket pengar för honom.
  • Johan Brauns bakgrund inom försäljning hos Mitsubishi Electric och Alfa Laval borde vara en bra matchning för NFO.

HUVUDSCENARIO

Vi har baserat vårt huvudscenario på följande antaganden:

  • Tillväxt: Vi räknar med 20% årlig tillväxt i vårt huvudscenario. Det bygger på att det nya produktprogrammet mottas väl av kunderna. Defensiva branscher dominerar kundlistan. Vi tror därmed inte att NFO drabbas så hårt av vikande konjunktur.
  • Lönsamhet: Vi räknar med att NFOs rörelsemarginal landar på 10% 2025.
  • Värdering: Vi tror runt 14-15x EV/Ebit är en rimlig värdering för NFO på sikt. Vi tror dock på att NFOs stora lönsamhetslyft kommer bortom vår prognosperiod som går till och med 2025. Vi använder därför 2,0x EV/Sales på 2025 år siffror i vårt huvudscenario.

SLUTSATS

Här och nu ser NFO ganska dyrt ut. Dessutom är historiken svag.

NFO har dock en trovärdig plan som vi tror på för hur de ska lyfta bolaget till nya nivåer. De har även fina kunder som verkar gilla deras produkter.

Det kommer att kräva leverans från bolagets sida för att aktien ska kunna värderas upp. Vi landar i ett neutralt råd med förhoppningen om bättre köpläge framöver.

Tio största ägare i NFO Drives Värde (Mkr) Kapital
Nicklas Johansson 10,3 8,5%
Birgitta Svensson 9,8 7,9%
Martin Gren (Grenspecialisten) 9,2 7,4%
Lars Svensson 6,9 5,5%
Håkan Mikael Persson 6,2 5,0%
Avanza Pension 4,0 3,2%
Per Turdell 2,7 2,2%
Alf Ahlin 2,5 2,0%
Claes Österlin 2,2 1,7%
Nordnet Pensionsförsäkring 2,1 1,7%
Två största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Kapital
Johan Braun 0,8 0,6%
Göran Hedbys 0,1 0,1%
Källa: Holdings & Afv Totalt insynsägande:  7,7%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser