Spermosens – börsnotering för bättre odds vid provrörsbefruktning

Bolaget utvecklar diagnostik som ska förbättra IVF-behandlingar. Håller produkten vad den lovar kan intresset bli stort och aktien säljs inte ut särskilt dyrt.
Spermosens
Spermosens April 2021
VD: John Lempert
Styrelseordförande: Eva Nilsagård
Antal anställda: 2 plus konsulter
Nyckelpersoners ägande: Cirka 23 %
Lista: Spotlight Stockmarket
Teckningskurs: 5,63 kr
Antal aktier efter IPO 9,5 miljoner
Börsvärde: 53 Mkr
Nettokassa: 20 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -2 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på antal aktier efter IPO.

Spermosens (teckningskurs 5,63 kr) är ett bolag från Lund, startat 2018 som utvecklar produkter för kliniker som utför fertilitetsbehandlingar. Den första produkten kallas JUNO-Checked och ska användas för diagnostik av manlig infertilitet.

Verksamheten bygger på upptäckten av det så kallade JUNO proteinet på mänskliga äggceller som gjordes av franska forskare 2018. JUNO är ett äggcellsprotein som en spermie måste binda till för att fertilisering och befruktning ska kunna ske.

Det som sker i Spermosens instrument är ett test om spermier faktiskt binder till JUNO eller inte. Det hela tar 30 minuter och ger värdefull information för en fertilitetsklinik som ska ta beslut om behandlingsmetod.

Om det finns problem med ”bindningsförmågan” måste nämligen en metod kallad ICSI användas. Här kan JUNO-Checked ge klara besked där osäkerhet tidigare härskat, enligt Spermosens.

Bolaget har patentsökt JUNO-bindningsförmåga som indikator på manlig fertilitet. En ansökan som väntas godkännas inom ett år eller så. Produkten är nu under utveckling, CE-märkning och marknadslansering väntas 2022.

För att finansiera detta sker en notering och nyemission på 24 Mkr. Till salu är units med en aktie och en teckningsoption. Optionen ger rätt att teckna en ny aktie till 30% rabatt om ett år.

LÄS OM AKTUELLA NOTERINGAR PÅ IPO-GUIDEN

IPO-GUIDE Spermosens
Lista Spotlight
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 2
Teckningskurs 5,63 kr
Rådgivare Gemstone Capital
Storlek på erbjudande 24 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 53 Mkr
Emissionskostnad Cirka 3 Mkr (10,8% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 58%
Investerare som ska teckna i IPO Polynom Investment, Jens Erik Martin Olsson, Jimmie Landerman, SML Holding, Peter Nilsson, m.fl. (58% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Fyra flaggor
Sista teckningsdag 2021-04-12
Beräknad första handelsdag 2021-05-05 (23 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Fyra flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 288 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar fyra flaggor i Spermosens

# Lång väntetid

Att teckna IPO-er innebär extra risker och risken ökar om man måste vänta länge från att aktier tecknas till att de börjar handlas. Av administrativa skäl tar det ofta 1-2 veckor eller mer innan småbolag börjar handlas. Om väntetiden är 10 dagar eller mer så hissar Affärsvärlden flagg för de IPO-er som är i den sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Spermosens-aktien börjas handla 23 dagar efter sista anmälningsdag.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Spermosens använder Gemstone Capital A/S som finansiell rådgivare. Gemstone Capital A/S erhåller teckningsoptioner som ersättning för utförda tjänster. Optionerna ger rätt att teckna aktier motsvarande en utspädning om 1,5%. Vi hissar en flagga.

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag

Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Det är en flagga om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” om aktieköparnas kapital med bolaget. Dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

Vi noterar att lock-up endast omfattar 80-90% av nyckelpersoners/storägares aktier under 6-12 månader. Vi vill se en lock-up på 100% under 12 månader. Vi hissar en flagga.

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Vi saknar information om hur mycket kapital som satsats i bolaget sedan start. Kurs vid senaste emission står inte heller direkt utskriven men kan räknas ut med information i prospektet (3,90 kr/aktie).

I resultaträkningen anges rörelseresultatet fel och posten “Rörelseresultat” är en summering av bolagets kostnader.

Vi hissar en flagga.

AFFÄRSVÄRLDENS SYN PÅ SPERMOSENS

Det här är ett forskningsdrivet utvecklingsbolag utan intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. INCITAMENT NYCKELPERSONER

Personer i styrelse och ledning äger ca 23% av aktierna efter noteringsemissionen. Den enskilt största ägaren är medgrundaren Kushagr Punyani som äger 16,6%. Han sitter i styrelsen och arbetar också som vetenskaplig chef (CSO). VD John Lempert äger drygt 1% men har optioner som kan ta andelen till 2,8%. Optionerna har teckningskurs 8,78 kr och förfaller i november 2023.

Bolagets näst största ägare är medgrundaren Sudha Srivastava med 7,2%. Hon är inte operativ. Tredje största ägare är Johan Källstrand med 3,6%. Senaste emissionen gjordes i mitten av 2020 till kurs som Afv räknar om till 3,90 kr per aktie.

Afv noterar att lock-up endast omfattar 80-90% av nyckelpersoner/storägares aktier.

2. TRACK RECORD NYCKELPERSONER

Grundaren och hjärnan bakom mycket i Spermosens är relativt unge Kushagr Punyani. Han är född 1991, största ägare och CSO. Bakgrund som forskare med en licentiatsexamen i engineering, microfluidic technolog. Punyani också startat flera bolag tidigare.

VD John Lempert kom in i bolaget så sent som 2020. Han har en lång karriär inom medtech och jobbade och drev de senaste dryga 10 åren ett bolag i Kroatien, IGA. Där var han med att etablera en ny röst-rehabiliteringsprodukt på marknaden, vilket framstår som en relevant bakgrund.

I styrelsen sitter i övrigt Eva Nilsagård (ordförande sedan 2020). Hon finns i styrelsen i flera större börsbolag som Addlife och Hansa Biopharma. Bakgrunden som CFO i Vitrolife kan också nämnas. John Moll är ledamot och investerare inom life science. Søren Melsing Frederiksen (chef inom Galenica) och Ingela Liljeqvist Soltic (chef inom Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö) är också ledamöter.

3. TROVÄRDIGHET FÖR PRODUKT OCH STRATEGI

Provrörsbefruktning, ofta kallat IVF, är en vanligt förekommande behandling mot ofrivillig barnlöshet. Den är inte rasande effektiv. Cirka 85% av alla enskilda behandlingar misslyckas. Många par behöver gå igenom ett flertal behandlingar innan det blir några barn gjorda.

Ett steg i provrörsbefruktning-processen är att analysera mannens spermakvalitet. I ungefär ett fall av tre är det där problemet ligger. Det är här som Spermosens produkter kommer in i bilden. Tanken är att ett test ska ge svar på frågan om spermien har förmåga att binda till äggcellsproteinerna JUNO och Zona Pellucida. Detta är i sin tur mycket relevant för vilken typ av behandling som ska väljs.

Lösning bygger på att konstgjorda JUNO-och ZP3-protein appliceras på varsitt så kallat chip. Sedan placeras ett spermaprov på respektive chip. Chipen sätts sedan i en instrumentenhet och det är denna som kan läsa av om bindning mellan spermie och JUNO och Zona Pellucida sker, eller inte. Det hela tar 30 minuter.

Om testet visar på att spermie binder till JUNO- och Zona Pellucida finns det inget som talar mot att man går vidare med en standard-IVF-behandling. Denna metod innebär att spermier och ägg blandas i ett provrör och att befruktning sedan sker utan vidare assistans. Ett befruktat ägg sätts sedan tillbaka i kvinnan.

Men om testet visar att spermierna inte kan binda till JUNO så finns inget skäl att tro att det kan lyckas i provröret heller. Då är det bäst att gå över till en annan metod kallad Intra Cytoplasmic Sperm Injection eller ICSI. Här behöver inte spermien hitta till rätt plats själv utan en enskild spermie injiceras direkt i ägget med ett särskilt verktyg. Då kan befruktning ske. ICSI är en väl etablerad metod som används i majoriteten behandlingar.

Genom att använda JUNO-Checked kan klinikerna öka effektiviteten i sina behandlingar. Behandlingar med dåliga odds undviks och därmed kostnader och en del påfrestning för patienterna.

JUNO-Checked-produkten är inte färdigutvecklad. Arbetet ska tas i mål under 2021-2022. Några viktiga milstolpar blir:

  • Valideringsstudier i Oslo och Malmö som studerar upprepbarhet – att samma prov ger samma resultat vid upprepad test. Genomförs första halvåret 2021.
  • Slutliga valideringstest där man studerar andelen JUNO-godkända spermier (som alltså binder till JUNO) vilka verkligen leder till befruktning i IVF.
  • CE-märkning. Krävs för att produkten ska få säljas i Europa. Arbete med ansökan pågår. Ansökan väntas inlämnas i slutet av 2021 och behandling ta 7-11 månader.

Följer utvecklingen planen tror Spermosens att försäljning kan starta under 2022. Planen är att starta med direktförsäljning till kliniker i Sverige, Norge och Danmark. Detta kompletteras efterhand med distributörer som tar produkter till andra marknader. I första hand i Europa.

Bolaget tänker sig främst ta betalt per chip (behandling). Prisnivå väntas vara 2 000 kr per behandling. Detta är 3-5% av prislappen för en behandlingscykel.

Spermosens har inga konkreta mål kring omsättning, break-even eller liknande.

Under 2023 är tanken att inleda utvecklingen av nästa JUNO-baserade produkt. Den ska heta JUNO-Picked. Idén är att skapa ett instrument som kan bidra med data för att välja ut bästa möjliga spermie vid ICSI. Det är inget känt om hur bolaget tänker sig att denna produkt ska fungera.

Patentansökan lämnades in 2018. Bolaget har fått positiva förhandsbesked som pekar på att ett godkännande väntar.

Produkt och strategi låter i stora drag trovärdiga. En oklarhet finns kring produktnyttan. Redan idag sker analys av sperma rutinmässigt på IVF-klinikerna. Även om det inte går att veta något om bindningen till JUNO så finns andra metoder för att avgöra om ISCI är lämplig metod eller inte. Till exempel studeras antal och form på spermier. Det återstår att se att ytterligare information ger signifikant bättre resultat.

En tendens att hålla koll på är att det blivit vanligare i vissa marknader att använda ICSI som standardbehandling. Det eliminerar behovet av att ta ställning till om standard-IVF är bra eller inte och kanske också behovet av JUNO-kontroll. Det finns dock många som anser att ICSI är förknippat med marginellt högre risker och att standard-IVF bör användas i första hand. Så är det i Norden, om Afv förstår saken rätt.

4. NÖDVÄNDIGA ANTAGANDEN I OPTIMISTISKT SCENARIO

Här är de saker som mer eller mindre måste inträffa för att Affärsvärldens optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa.

  • Validering, CE-godkännande och försäljningsstart sker enligt plan under närmaste året
  • Inledande order och försäljning i Norden som ger tilltro till att produkten har en marknad.

OPTIMISTISKT SCENARIO

Spermosens Idag Tänkbart 2023
Avklarad milstolpe Patentansökt produkt under utveckling 15 Mkr omsättning
Kommande värdedrivare (i) CE-märkning, försäljning och avtal med distributörer Försäljningstillväxt & nya produkter
Värderingsmodell (ii) EV/Sales 10
Resultatnivå, årstakt Cirka -2 Mkr Negativt
Börsvärde, Mkr (iii) 53 Mkr 150 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 180%

TABELLFÖRKLARING OPTIMISTISKT SCENARIO

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Affärsvärldens huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Affärsvärlden enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Affärsvärldens (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Affärsvärldens optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finansieringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Direkt efter noteringen är börsvärdet drygt 50 Mkr och bolaget har knappt 20 Mkr i nettokassa. Kapitalbehovet är 22 Mkr kommande år. Teckningsoptionerna lär tillföra mer kapital men oklart hur mycket. Vi har inte tagit hänsyn till dessa i scenariot ovan.

Det kritiska är att ta produktutvecklingen i mål och få ett CE-godkännande och försäljningsstart 2022. Därefter kan direktförsäljning, ökad användning hos befintliga kunder och avtal med distributörer visa att produkten har en plats på marknaden.

I så fall tror vi att även en relativt begränsad omsättning kan inspirera börsen till en hög värdering. Ovan tänker vi oss 10x omsättningen. Detta tar inte hänsyn till möjligheterna i ytterligare produktutveckling. Om bolagets planer på en produkt som kan förbättra urvalet och behandlingsresultaten för ICSI (JUNO-Picked) blir verklighet vore det en stor framgång.

En omsättning på 15 Mkr skulle motsvara runt 7 500 behandlingar med bolagets prissättning. För att sätta den siffran i någon kontext kan nämnas att det i Sverige gjordes drygt 11 000 behandlingar totalt under 2018.

PESSIMISTISKT SCENARIO

Innan produkten är bevisad i kliniska sammanhang bör investerare utgå från att ett totalt misslyckande och förlust av kapital är en möjlighet.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Spermosens har en bit kvar innan bolaget har en färdig produkt på marknaden och hur användbar den blir återstår att se.

Oddsen känns ändå relativt goda. Behoven av bättre data inför IVF-behandlingar är stort och Spermosens ansats är unik.

Prislappen sätter inte hinder för att teckna, men det kräver förstås att investeraren är beredd att riskera hela insatsen. Den långa väntetiden till första handelsdag är ett minus som renderat i en varningsflagga från IPO-guiden.

SÅ SER AFFÄRSVÄRLDEN PÅ FÖRHOPPNINGSBOLAG

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Affärsvärldens åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Affärsvärldens slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF