Tellusgruppen: Ny skolkoncern till börsen

Skolkoncernen Tellusgruppen har uppvisat stark tillväxt senaste åren. Bolaget genomför nu en emission för att finansiera ytterligare tillväxtsatsningar. Är aktien värd att teckna?
Tellusgruppen
Tellusgruppen
Teckningskurs: 8,00 kr Antal aktier: 12,5 m
Börsvärde: 100 Mkr Nettokassa: 1 Mkr
VD: Bijan Fahimi Ordförande: Thomas Gür

Tellusgruppen (teckningskurs 8 kr) äger och driver förskolor och skolor i Sverige. Bolaget tillhandahåller även läxhjälp och barnpassning. I verksamheterna ingår 23 förskolor och fyra grundskolor.

Tellusgruppen har verksamhet i åtta kommuner främst i Stockholmstrakten, 320 anställda och över 1300 barn och elever. Bolaget grundades 2007 av Narges Moshiri (styrelseledamot och vice ordförande) och Bijan Fahimi (nuvarande VD).

Affärsvärldens huvudscenario 2021E 2022E 2023E
Omsättning 210 231 249
 – Tillväxt +12% +10% +8%
Rörelseresultat 7 9 11
 – Rörelsemarginal 3,5% 4,0% 4,5%
Resultat efter skatt 6 7 9
Vinst per aktie 0,45 0,56 0,68
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0%
Operativt kapital/omsättning 11% 11% 11%
Nettoskuld/EBIT -0,5 -0,9 -1,3
P/E 17,9 14,3 11,8
EV/EBIT 13,1 9,9 7,6
EV/Sales 0,5 0,4 0,3

Tellusgruppen genomför nu en emission på 20 Mkr inför listning på First North. 80% av emissionen är på förhand säkrad av teckningsåtagare. Bolaget tillförs 16,8 Mkr efter emissionskostnader.

En unit kostar 8 kronor och består av en nyemitterade aktie och en teckningsoption. En teckningsoption ger rätt att teckna en ny aktie i Tellusgruppen från och med den 9 maj 2022 till och med den 23 maj 2022 för 10,40 kronor styck.

Pengarna skall främst användas för förvärv (80%). Resterande del av emissionslikviden (20%) skall användas för att växa organiskt via etablering av nya verksamheter.

IPO-GUIDE TellusGruppen
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 187 Mkr
Antal anställda 320
Teckningskurs 8,00 kr
Rådgivare Mangold FK
Storlek på erbjudande 20 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 100 Mkr
Emissionskostnad Cirka 3 Mkr (16,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 80%
Investerare som ska teckna i IPO P&CS invest, Mangold FK, Gerhard Dal, Per Nilsson, Per Vasilis, m.fl. (80% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2021-04-20
Beräknad första handelsdag 2021-04-28 (8 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Fyra flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 290 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar fyra flaggor i TellusGruppen

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar flagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Tellusgruppen betalar cirka 3 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 16,0 procent av erbjudandet.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Mangold som är finansiell rådgivare i IPO:n är teckningsåtagare i Tellusgruppens IPO. Vi hissar en flagga.

# Storaffär inför IPO

Förvärv medför alltid risker samtidigt som ledningen får stora möjligheter att kortsiktigt massera vinstsiffrorna. När bolag gör stora företagsaffärer nära inpå notering så är det en flagga. Här fångar vi även in större nyheter under teckningstiden.

Av bolagets omsättning för 2020 kommer ungefär en tredjedel från grundskolor som bolaget förvärvade under året. Vi hissar en flagga.

# Täta personkopplingar

Om nyckelpersoner har nära personliga relationer eller affärskopplingar via andra bolag så ökar risken att det inte enbart är professionella hänsyn som styr besluten.

Grundare och storägare i Tellusgruppen är Bijan Fahimi och hans maka Narges Moshiri. Bijan är VD i bolaget medan Narges är styrelseledamot. Vidare är styrelseledamoten Elnaz Madani dotter till Narges Moshiri, och styrelseledamoten Elnaz Madani är sambo med CFO Arnar Viðarsson. Det finns alltså många familjemedlemmar med i styrelsen och ledningen och vi hissar en flagga.

Koncernen har uppvisat stark tillväxt över tid. Både organiskt och via förvärv. De senaste tre åren har den genomsnittliga tillväxttakten varit cirka 25% per år. Rörelsemarginalen var cirka 4% i snitt senaste fyra åren.

2020 ökade försäljningen med hela 50%. Merparten (40 procentenheter) beror på de tre förvärv Tellusgruppen gjorde ifjol och resterande 10 procentenheter var organisk ökning. De tre förvärven adderade cirka 60 Mkr i årsomsättning.

På sikt är Tellusgruppens målsättning att växa 30% per år och uppvisa en rörelsemarginal före avskrivningar (Ebitda-marginal) på minst 7%. Soliditeten skall vara minst 30%.

Enheterna drivs genom en kombination av decentraliserad drift och centraliserade lednings- och stödfunktioner via huvudkontoret såsom underleverantörssamordning och annan samordning av nyetablering och förvärv.

Verksamheterna verkar under några olika varumärken.

  • Tellusbarn och dotterbolaget Tellusbarn Södra består av 23 förskolor.
  • Tellusskolan driver fyra grundskolor under varumärket Robinson.
  • Samand äger tre förskolelokaler men bedriver ingen direkt verksamhet utöver detta.
  • Nanny by Tellus driver barnpassningsverksamhet och den nystartade läxhjälpstjänsten Tellus Academy.

Översikt Tellusgruppen förskolor

Andelen friskolor ökade från 2010 fram till och med 2016. Därefter har det startats färre nya friskolor. En orsak är att det numera ställs allt mer omfattande krav för att driva skolor. Det har således ökat inträdesbarriärerna på marknaden. År 2019 var ungefär 522 000 barn i Sverige inskrivna i förskolan. Det innebär att cirka 85% av landets alla barn i åldern ett till fem år var inskrivna i förskola under läsåret. År 2006 var motsvarande siffra 79%.

Det sker en hel del konsolidering på marknaden. Trenden drivs bland annat av att entreprenörer som driver små eller medelstora skolkoncerner genomgår generationsväxling. Bolag som är stora inom förskolor är bland annat börsnoterade Academedia och Atvexa men även Dibber och Norlandia. Börskollegan Atvexa har historiskt sett betalt omkring 5 gånger rörelsevinsten för förvärven. Tellusgruppen betalar sannolikt liknande multiplar.

Tellusgruppens tillväxtstrategi vilar på två ben. Dels förvärv av befintliga verksamheter men även organisk etablering av nya enheter. Från 2020 till 2022 är bolagets ambition att satsa på tillväxt framför lönsamhet. Strategin handlar om att kontinuerligt arbeta med uppsökande av verksamheter för att identifiera relevanta målbolag samt föra dialog med potentiella säljare. Det verkar finnas en hel del mindre skolor.

Under 2020 startade bolaget tre nya förskolor med sammanlagt cirka 400 platser. 2019 ökade Tellusgruppen antalet platser med 190 stycken jämförelsevis. En central tillväxtdrivare är att öka beläggningen av antal barn och elever på bolagets skolor.

Tellusgruppen har stor exponering mot förskoleverksamhet. Där är inträdesbarriärerna sannolikt lägre jämfört med grundskoleverksamhet. Eftersom grundskolan har ett mer komplext regelverk och mer omfattande etableringsprocess. Tellusgruppen menar å andra sidan att skalfördelarna inom grundskoleverksamheten är bättre relativt förskolan.

Ersättningsnivåerna ökar inte i reala termer. Barn- och skolpengen står för den absoluta merparten av intäkterna. I teorin skall den spegla kostnadsnivån i kommunal skola. Ett privat företag kan skapa vinst genom att drivas mer effektivt än kommunal verksamhet.

Framöver räknar vi med att Tellusgruppen växer cirka 10% årligen. Det avser organisk tillväxt. Därutöver finns möjligheten att växa via förvärv. Bolaget är tydliga med att tillväxt prioriteras framför lönsamhet kommande år. I slutet av prognoshorisonten räknar vi med en rörelsemarginal på 4,5%. Den långsiktiga målsättningen är 7% på Ebitda-nivå.

Använder vi en multipel på 9 gånger rörelsevinsten finns en uppsida på cirka 20%. Kan Tellusgruppen nå marginalmålet samtidigt som tillväxten accelererar är uppsidan stor (optimistiskt scenario). Debatten kring friskolor och vinster i välfärden blossar upp då och då. Begränsningar kring vinstnivåer är ständiga orosmoln för den som investerar i sektorn. Nedsidan i det pessimistiska scenariot är betydande.

Bijan Fahimi är VD sedan 2012 och en av Tellusgruppens grundare. Medgrundare Narges Moshiri är styrelseledamot och även gift med Bijan Fahimi. Deras gemensamma holdingbolag Bina Holding kommer efter emissionen äga 75% av aktierna i bolaget. Det finns risk att likviditeten i aktien kommer bli klen. Styrelseledamoten Elnaz Madani är dotter till Narges Moshiri. Elnaz Madani är dessutom sambo med CFO Arnar Viðarsson. Det finns alltså många familjemedlemmar med i styrelsen och ledningen och IPO-guiden har med bakgrund mot detta hissat en flagga för täta personkopplingar.

Tellusgruppen har uppvisat en fin tillväxt över tid. Marginalerna har också varit stabila. Det går att se uppsidan i aktien men de täta personkopplingarna i styrelse och ledning drar ned intrycket. Vi föredrar hellre Atvexa som har en högre marginalbild, bättre historik och värderas till cirka 10 gånger rörelsevinsten på våra prognoser för 2021. Rådet för Tellusgruppen blir således neutral.

Ägare Innehav Andel
Bina Holding 76 Mkr 75.8%
Malin Hökeberg 4.1 Mkr 4.1%
P&CS invest 3 Mkr 3%
Mangold FK 2.4 Mkr 2.4%
Gerhard Dal 1.3 Mkr 1.3%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Envar Holding AB