Webrock Ventures tar svensk tech till Brasilien

Börsnykomligen Webrock Ventures är verksamma inom startup-segmentet på tillväxtmarknader. Det är ett mycket svårt segment där många har gått fel. I Webrock anar vi dock en högre kvalitet än i de flesta liknande satsningarna.
Webrock Ventures tar svensk tech till Brasilien - alexandre-ray-uO3Ui2F2MAI-unsplash
Webrock Ventures tar svenska techbolag till Brasilien. På bilden syns staden Recife i nordöstra Brasilien.
Webrock Ventures
Börskurs: 18,00 kr Antal aktier: 20,7 m
Börsvärde: 372,6 Mkr Substansvärde: 693,5 Mkr
VD: Joakim Pops Ordförande: Patrik Axelsson

Webrock Ventures (18,00 kr) är ett investmentbolag med fokus på nystartade bolag, så kallad venture studio. Idén är att ta framgångsrika svenska internetbolag till jättemarknaden Brasilien. Webrock grundades 2018 av Joakim Pops, tidigare VD för hitta.se och Patrik Axelsson som tillsammans med partners utvecklade Gymgrossisten. Bolaget kan ungefär betraktas som ett investmentbolag som startar, tillsätter ledning, medfinansierar och under uppstartsfasen, operativt stöttar sina portföljbolag. 

Bolaget direktlistades på First North 5 februari. Under januari genomförde bolaget en nyemission riktad till institutioner och privatinvesterare där 70 Mkr före emissionskostnader togs in. Teckningskursen var 17,90 kr per aktie.

Största ägare är med 16% av aktierna är holdingbolaget Webrock Management som ägs av flera av bolagets nyckelpersoner. Näst största ägare är Atlant Fonder. Webrock Ventures har även en lång rad fastighetsprofiler som delägare, Atrium Ljungbergs huvudägare Tagehus, Sagax-grundaren Johan Thorell och Kvalitenas VD Harald Pousette. Andra namnkunniga ägare är East Capital, Håkan Roos och Back in Black. Den sistnämnda är ett family office med techinvesteringar som har bland annat Lundinfamiljen och Per Brilioth som delägare.

STRATEGI

JÄTTEMARKNADEN BRASILIEN

Brasilien är världens femte största land både sett till befolkningsstorlek och yta. Landet är med 220 miljoner invånare ungefär 20 gånger så stort som Sverige både till befolkningsstorlek och yta. Landets ekonomi spelar dock i en förhållandevis lägre liga. Landets nominella BNP placerar Brasilien som världens nionde största ekonomi. BNP per capita är ungefär 10 000 USD vilket är i nivå med exempelvis Kina och Ryssland.

Drygt 80% av landets befolkning har tillgång till internet och smartphone-penetrationen är hög.

Webrocks affärsidé är att ta framgångsrika svenska internetbolag till Brasilien. Idén är att många svenska internetbolag har en beprövad affärsidé och bra teknisk plattform. Men samtidigt ingen ambition att etablera sig i Brasilien som förvisso är en stor marknad men samtidigt väldigt avlägset för många.

Webrocks team jobbar med att identifiera intressanta bolag i Sverige vars produkt de tror har goda möjligheter i Brasilien. 

När man nått en överenskommelse med ett svenskt internetbolag etableras det gemensamma brasilianska bolaget. Det svenska bolaget bidrar med sin teknik och kunnande och Webrock rekryterar en lokal ledning och löser finansiering. Webrock vill typiskt investera upp till 6 Mkr i portföljbolagen för en ägarandel mellan 35 och 60% efter såddrundorna.

SÅ BESKRIVER WEBROCK SJÄLVA STRATEGIN

Det amerikanska venture studio-bolaget Idealab.com är en förebild. Webrock är inte ett traditionellt investementbolag eftersom vi startar nya bolag och får vårt ägande i de nya bolagen på grundarvärdering och sedan bygger Webrock upp dem från grunden tillsammans med lokalt management som vi också tillsätter. Med stöd från Webrocks partners, strukturkapital och infrastruktur säkerställer vi att det nya bolaget byggs upp på bästa sätt med fullt stöd från Webrock och den svenska teknik- och kunskapspartnern.

Ett bra exempel på en JV-parter är Qred Bank AB som är ett framgångrikt svenskt tillväxtbolag med Nordic Capital som stor ägare.

Bolagens utveckling bedrivs initialt av en ledning bestående av någon eller några få personer på Webrocks kontor i São Paulo. Om bolagen inte lyfter läggs de snabbt ned men om de växer enligt plan lämnar de efter ett tag Webrock-ekosystemet och söker externt kapital från andra investerare och flyttar till egna lokaler.

Initialt är Webrock väldigt aktivt engagerade i portföljbolagen. Målet är dock att Webrock i princip ska ha avvecklat sin operativa roll i portföljbolagen efter 18 till 24 månader.

Tanken är att starta ett till två nya bolag per år.

PORTFÖLJEN

Substansrabatten är 46%. Hela portföljen består dock av onoterade bolag i förhoppningsskedet vilket är en typ av tillgång som är mycket svår att värdera. Nästan hela substansvärdet består av Cardo Health, Brazil Finance Group och FinanZero. De två sistnämnda är värderade till samma värdering som de senast reste kapital ifrån. I Cardo Health har det inte skett någon transaktion de senaste tolv månaderna. Det bolaget värderas därför baserat på en DCF-modell.

Alla bolag i portföljen utom Brazil Finance Group har en affärsmodell som på något sätt är att likna med en marknadsplats. Inga av portföljbolagen är idag lönsamma. Då inga av portföljbolagen är lönsamma finansieras dessa bolag av ägarna. Förutom de tre största innehaven Cardo Health, Brazil Finance Group och FinanZero är portföljbolagen ganska små och eventuella kapitalbehov därmed också små. Portföljbolagen Olik och Chalinga är dessutom nära att nå lönsamhet.

Webrock har ännu inte gjort några lyckade exits. De har dock fått in externa investerare i FinanZero där bland annat VEF och Dunross stoppat in pengar på den värdering som Webrock värderar innehavet till. Brazil Finance Group tog in 25 Mkr i en nyemission september 2023 där Atlant Fonder var ankarinvesterare.

Webrock har efter nyemissionen en ganska stor kassa, 77 Mkr. 40% av pengarna ska gå till investeringar i Brazil Finance Group vilket kommer beskrivas närmare senare. 30% ska gå till satsningar på de bolag i portföljen som fortfarande är i tidigast skede, Chalinga, Olik och Score. Samt att hålla uppe tempot med ett till två nya bolag per år. Resterande 30% ska dels gå till att betala av bryggfinansiering om 5 Mkr men även sparas som en buffert för att säkerställa att bolaget har råd med löpande förvaltningskostnader.

Webrocks egna kostnader är runt 12 Mkr per år vilket motsvarar 2% av det angivna substansvärdet.

CARDO HEALTH

Cardo Health står för drygt halva portföljvärdet och är därmed det klart viktigaste innehavet. Webrock startade 2018 nätläkaren ViBe Saúde tillsammans med doktor.se. 2021 slogs bolaget ihop med sydafrikanska nätläkaren Kena Health till Cardo Health. Tobias Strålin är VD och medgrundare till Cardo. Han var tidigare ansvarig för McKinseys verksamhet mot europeiska startups.

Tjänsten består dels av AI-baserad hälsorådgivning men även möjligheter till videokonsultationer med riktiga läkare. Bolaget har inga egna läkare utan agerar endast som en marknadsplats dit kliniker kan ansluta sig för att få kunder. Tjänsten är fullt integrerad i meddelandetjänsten Whatsapp (som i princip alla brasilianare använder).

Bolaget äger verksamheter i Brasilien, Mexiko, Colombia och Sydafrika. Cardos överlägset viktigaste verksamhet är brasilianska ViBe Saúde som man äger till 44,5%. ViBe har över 2 miljoner registrerade medlemmar och har genomfört 700 000 konsultationer varav 30 000 varit betalda. I Brasilien betalar kunderna 20 USD per konsultation varav bruttomarginalen för Cardo är 30%.

Cardo Health har även förvärvat en lokal aktör i Mexiko och en i Colombia som ett smidigt sätt etablera sig i dessa nya marknader. De förvärvade bolagen har tidigare endast fokuserat på att koppla ihop patienter med läkare för videomöten. Snart ska AI-assistenten lanseras även i dessa länder.

Cardo Health tog senaste in pengar hösten 2021 då 150 Mkr togs in i en nyemission. Värderingen inklusive emissionslikviden var 908 Mkr. Webrock skrev vid förra bokslutet ned värdet med nästan hälften på grund av sämre värderingsklimat för denna typ av tillgångar. Webrock vill inte berätta vilka Cardos andra delägare är.

Enligt Webrocks bolagsbeskrivning som presenterades inför noteringen anges det att Cardo Health måste få in externt kapital senast H2 2024.

BRAZIL FINANCE GROUP – WEBROCKS KORSNÄS

Webrock startade BFG tillsammans med Nordic Capital-ägda Qred Bank. Verksamheten bedrivs i två dotterbolag, Lara och 123Qred.

Lara ger ut krediter till konsumenter för att finansiera besök hos främst tandläkare. Lara har samarbete med 540 tandvårdskliniker där kunderna vid betalning på ett smidigt sätt erbjuds att betala genom att ett lån.

Lara tar inte lånen direkt på egen balansräkning utan paketerar stora mängder lån i ett slags värdepapper som heter FDIC. Dessa säljs sedan vidare till investerare till en ränta på 1,1% per månad. Låntagarna betalar 4% per månad och hela mellanskillnaden går till Lara. Bolaget får även in en uppläggningsavgift på 5% av lånets värde. Andelen dåliga lån uppskattas ha varit under 10% vid utgången av 2023. Det är en mycket låg nivå i Brasilien för icke säkerställda lån.

Lara har ytterligare 700 kliniker som vill inleda samarbete. Det som bromsar är att FDIC:erna består av en senior del och en junior del som ofta står för runt 25%. Den juniora delen som absorberar alla kreditförluster innan den seniora är svår att sälja till externa investerare. Lara behöver därför själva stå för runt 25% för att få in externa investerare till resterande 75%. Lara behöver därmed binda kapital i utlåningen även om den formellt inte går över egna balansräkningen.

123Qred ger ut lån till små och medelstora företag i Brasilien med samma finansieringsmodell som Lara. Andelen dåliga lån uppskattas ligga på 20% vid utgången av 2023.

28 Mkr av de 70 Mkr som togs in i senaste emissionen ska gå till att öka Brazil Finance Groups utlåning.

Webrock ska snart starta en tredje satsning inom Brazil Finance Group, solcellsfinansiären Solvio. VEF har en liknande verksamhet i sin portfölj, solcellsfinansiären Solfácil.

Kinnevik hade under Jan Stenbeck på 1980-talet skogsbolaget Korsnäs som kassako för att finansiera en portfölj som i övrigt bestod till stor del av kapitalslukande bolag i tidig tillväxtfas. Webrock önskar bygga sig en liknande kassako i bolaget Brazil Finance Group. Planen är att kassaflöde från Brazil Finance Group ska finansiera hela Webrock från och med 2026.

Utgivning av konsumentkrediter har i Brasilien pressats hårt de senaste åren då centralbanken mötte inflationstrycket våren 2022 med att höja räntan från 2% till 13,75%. Nu är räntan på väg ned igen.

TEAM

Webrocks egna team består av fem personer. Nedan följer en genomgång av teamets CV.

  • VD Joakim Pops startade under tidigt 00-tal annonsnätverket Webtraffic AB som 2010 såldes till Schibsted. Pops var därefter VD för hitta.se mellan 2011 och 2013. 2018 grundade han Webrock tillsammans med Patrik Axelsson.
  • Patrik Axelsson är styrelseordförande och strategiansvarig. Axelsson var verksam på internetkonsulten Spray åren runt millennieskiftet. Därefter förvärvade han tillsammans med partners Gymgrossisten 2005. De drev upp bolaget till betydligt större storlek och börsnoterade bolaget innan det köptes upp av CDON. Axelsson har sedan försäljningen av Gymgrossisten bott ett antal år i Brasilien.
  • Christian Manhusen är investeringsansvarig. Han har tidigare varit landschef för L’Oréal och Oriflame i bland annat Egypten, Chile och Polen.
  • Anna Söderström är Webrocks operative chef. Hon är utbildad jurist och har tidigare jobbat med coporate finance hos Swedbank och HQ Bank.
  • Pedro Vasquez jobbar nära portföljbolagen på plats i São Paulo. Vasquez har tidigare jobbat hos brasilianska kapitalfövaltningsfirmor.

Det finns inga optionsprogram eller rörlig ersättning till Webrocks team. Incitamenten består istället av stora privata aktieposter i Webrock.

Nyckelperson Ägande antal aktier Värde Mkr
Joakim Pops 1 391 496 25
Patrik Axelsson 1 333 323 24
Christian Manhusen 1 331 817 24
Anna Söderberg 720 173 13

Webrock gav 2021 ut 616 400 teckningsoptioner som gavs till nyckelpersoner i portföljbolagen. En option ger rätt att teckna en aktie för 32 kr. Maximal utspädning är 3%. Optionerna löper ut vid slutet av 2025.

SLUTSATS

Webrock Ventures är verksamma i ett av de absolut svåraste segmenten man kan investera inom. Samtidigt är belöningen vid framgång stor. Vi har de senaste åren skrivit om ett antal liknande satsningar. Bland annat Katalysen, Aventura och MTI Invest. Samtliga mer eller mindre misslyckade satsningar. 

Webrock å andra sidan har redan åtminstone delvis bevisat sig. Cardo Health, Brazil Finance Group och FinanZero har samtliga kommit ganska långt och har redan idag en betydande affärsvolym. Innan Webrock helt har bevisat sig ska dock några portföljbolag bli kassaflödespositiva och något portföljbolag bör säljas till en bra värdering.

Substansvärdet om knappt 700 Mkr bygger till stor del på Webrocks egna värdering av Cardo. Vi tror inte att man ska fokusera så mycket på rabatten på 46%. Börsvärdet om 370 Mkr känns vid en jämförelse med liknande satsningar lågt kontra hur långt Webrock kommit.

För den som gillar venture-investeringar och tillväxtmarknader är Webrock nog ett bra alternativ. Den största risken att ha koll på är nog kassan i både Webrock och Cardo Health.

Tio största ägare i Webrock Ventures Värde (Mkr) Andel
Webrock Management AB 134,3 15,5%
Atlant Fonder 83,9 9,8%
Grön Gul Blå AB 48,6 5,6%
Harald Mikael Versteegh 44,9 5,2%
Tagehus Holding AB 35,2 5,0%
Per Bystedt 31,3 4,5%
Webrock Holding AB 25,2 3,6%
Back in Black Capital Ltd 19,0 2,7%
JRS Asset Management AB Client Account 18,1 2,6%
Anna Manhusen 17,4 2,5%
Två största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Andel
Christian Manhusen 14,4 2,0%
Anna Söderberg 5,5 0,8%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  20,8%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser