ANALYS+: Köp cancerbehandlaren

ANALYS Börsens näst största cancervårdsföretag går bättre än någonsin – ändå har börsvärdet halverats på bara några månader. Tydligare köptillfälle är svårt att finna.

KÖP Cancervårdsföretaget Raysearch, som utvecklar dosplaneringsprogram till strålkanoner, som cancerkliniker runt om i världen använder för att skjuta prick på cancertumörer, har haft det motigt på börsen under det senaste året.

Bolagets aktie, som nådde en topp kring 270 kronor förra sommaren, bottnade i förra veckan kring 119 kronor. Aktien är sedan länge en Affärsvärlden-favorit, men hösten 2016 såg aktien övervärderad ut. Sälj­rekommendationen som följde visade sig lyckosam – sedan dess har aktien fallit 40 procent. Köpläge? Ja, Affärsvärlden tror det.

Koncernen, med vd:n och grundaren John Löf i spetsen, överraskade visserligen med en vinstvarning i november i fjol för tredje kvartalet, och osäkerheten späddes på när den belgiska samarbetspartnern IBA, tillika en av Raysearchs största kunder, också vinstvarnade, bara några månader senare.

De här vinstvarningarna är tillfälliga störningar i bolagets intäktsflöde och kan förvisso återkomma inför förstakvartalsrapporten, som dröjer till 9 maj. Men i den rapporten, liksom framöver, finns ett par nytillkomna faktorer som borde tilldra sig betydligt större intresse än dessa vinstvarningar.

Först är det trenden som indikerar att bolaget ökar på den egna säljkåren, ett strategiskifte som inleddes förra året. Att det betyder fler anställda som drar upp kostnaderna är redan klart. Under fjolåret anställdes närmare 100 personer, de flesta matematiker och fysiker och de flesta i Stockholm, även om bolaget under året också öppnade ett kontor i Silicon Valley i USA.

– Vi har till exempel byggt upp en maskininlärningsgrupp. Maskininlärning kommer att bli allt viktigare framöver när systemen kan börja lära sig av de cancerbehandlingar som har skett och sedan kan föreslå optimala behandlingsstrategier för nya patienter, sade Löf till Affärsvärlden tidigare i år.

Nu är frågan hur långt bolaget har kommit i arbetet med att sätta säljarna i arbete. Johan Löf har varit tystlåten i frågan, men han har konstaterat att det framöver kommer mer av samma vara.

– Det här initiativet kommer att fortsätta, vilket kan leda till lägre rörelsemarginaler på kort sikt samtidigt som det betyder hög tillväxt och hälsosamma marginaler i framtiden, sa Löf i en kommentar till bokslutskommunikén.

Men viktigare ändå är hur bolaget kommer att fungera i praktiken. Det går nämligen att hävda att Löf och hans Raysearch gör en helomvändning när bolaget alltså just nu i dagarna hoppar av rollen som dosplanerare på heltid, för att också ta sig an en annan roll, som ordningsman. Ordningsmannauppdraget är ett nyutvecklat patientdatasystem där sjukhusen samlar information om patienter och om den vård som dessa får.

– Svaret från läkarkollektivet när det gäller den här nya produkten har varit översvallande positivt och visar verkligen hur mycket den behövs ute på klinikerna, säger Johan Löf i en kommentar till bokslutet.

Gemensamt för de två produkterna är kundkretsen.

Den trista kursutvecklingen är, enligt Johan Löf, svårförklarlig mot bakgrund av hur marknaden där Raysearch verkar utvecklas.

– Det är ett väldigt positivt momentum över helt fältet, säger Löf som spår att de potentiella kunderna, 8 000 cancer­klinker, om tio år kommer att ha ökat till cirka 10 000 kliniker.

Hittills har Raysearch sålt sitt dosplaneringsprogram till cirka 420 av dessa kliniker.

Den mest avancerade strål­terapin sker emellertid inte längre med traditionella strålkanoner utan vid så kallade protonkliniker. I Sverige har en sådan landstingsgemensam anläggning tagits i drift, Skandion­kliniken i Uppsala, en miljardinvestering. Inom protonterapi har Raysearch 50 procent av ­installationerna.

– Av de knappt 70 proton­terapi­center som finns i världen står vi för installationen vid 35, sa Johan Löf till Affärsvärlden tidigare i år.

På börsen är Raysearch-­aktien prissatt som om 2018 blir ett mellanår. Med måttlig tillväxt betalas årets och nästa års vinst till 22 respektive 17 gånger pengarna (p/e 22 resp 17). Det är billigt för ett tillväxtföretag av Raysearchs kaliber. Köp med riktkurs 161 kronor.

 

 

Ovanstående aktieråd från nästa nummer av magasinet Affärsvärlden förpubliceras här exklusivt för Affärsvärlden Analys+ läsare.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.