ANALYS+: Risk för solförmörkelse

ANALYS En aktie- och obligationskarusell med varningslampor röda som en solnedgång över Mittens rike. Affärsvärlden avstår Soltechs Kina-äventyr.

SÄLJ ”Räntan på ett vanligt bankkonto ligger i dag oftast kring 0 procent. Genom att investera i obligationen erhåller du en ränta om 8,75 procent per år […] och bidrar samtidigt till en förbättrad miljö i Kina och globalt. Se det som att du klimatkompenserar din Sommarsemester!”

Så skriver solenergikoncernen Soltech till svenska privatsparare när finansieringsdotterbolaget Asab nu sålt in sin tredje och senaste högriskobligation, på maximalt 300 miljoner kronor till 8,75 procents ränta. Då har Soltech redan lockat nära 15 000 aktieägare sedan intåget på First North i juni 2015.

Affärsbenet Fastighetsintegrerad solenergi handlar om Nordens och Baltikums snabbväxande marknad för solceller i byggmaterial (bipv). Denna lättbegripliga affär kan mycket väl nå sina närtidsmål, med starka partner som Rexel, Svea Solar och Sapa. Då säljer solcellstakpannan Shingel för 100 miljoner kronor år 2019 och den genomskinliga solcellsfasaden Supreme ST för 200 miljoner kronor 2020. Antas rörelsemarginal (ebit) på acceptabla 15 procent till 2020 så har affären god möjlighet att rida på en stark marknadstrend.

Kina-affären Elproduktion är dock det avgörande för börsbolagets framtid. Här finns samriskbolaget Asre, där Soltech har hälften av rösterna. Asre är en Kinaversion av amerikanska First Solars samt Solarcitys finansieringsmodell av nya solcellanläggningar åt ägare av hustak. Fastighetsägaren betalar inte för investeringen utan leasingbolaget, här Asre, tar i stället betalt för elproduktion under installationens 20–25 åriga liv. Utöver elförsäljning är affären ännu beroende av generösa produktionsbidrag från Kinas stat och provinser (samt i vissa fall även staden). Rätt utfört finns potential för 15–20 procents avkastning på investerat kapital, och ännu mer belånat.

ASRE:s offensiva mål är att fram till 2022 öka kapaciteten från runt 50 megawatt (MW) till dryga 600 MW. Det senare motsvarar 900 miljoner kronor i årlig intäkt i Affärsvärldens prognos, som tar höjd för Kinas senaste bidragsåtstramning. Enligt branschens optimister kan teknikutvecklingens sänkta investeringskostnader plus högre elpriser upprätthålla lönsamheten, men det är långt ifrån säkert. Långsiktigt räknar Affärsvärlden med 80 procents ebitda- och knappt 40 procents ebit-marginal på driftsatta anläggningar. I teorin når Asre då positivt resultat, efter både avskrivningar (över 20 år) samt obligationsräntor, på fem års sikt. I praktiken kräver expansionen extremt mycket kapital, runt 4 miljarder kronor 2018–2021, och emissioner av obligationer och aktier mot svenska privatsparare är huvudkanalen.

Problemet med Asre är det stora beroendet av partern Advanced Solar Power, Asp. Asp är samma kinesiska leverantör som står bakom tunnfilms-solcellerna i Soltechs egna produkter. Soltech-lägrets framtid hänger nu på dels avtalspaket med Asp och dels avtalen mellan Asre och partner samt elkunder. Asres panelbeställningar, med 15 procents påslag, sväljer motsvarande hela Asps snabbt växande egna tillverkning och mer därtill. På det sköter eller upphandlar Asp stora delar av Asres tjänstebehov. Affärsvärldens intryck är solklart: svenska privatinvesterare står via Asre som garant för partnern Asps intäkter samt påstådda vinster.

Redan nästa år ska finansieringsdotterbolaget Asab återbetala en svensk obligation på knappa 66 miljoner kronor, så räkna med att emissionshåven plockas fram igen. Soltech har flaggat för en kreativ lösning: Asre kan eventuellt särnoteras i Sverige, med Asab som nytt moderbolag. Det skulle förenkla strukturen och hålla uppe farten på Asre-karusellen.

När en investeringsvåg med otydliga spelregler når privatspararna så slår förhoppningsfinansen till, med skreva incitamentsstrukturer och hoppingivande associationer. Då kan affärsuppläggen sakna transparens, bara berättelsen är medryckande. Det är i dag svårt att se Soltech eller Asab-obligationerna som nedsidesskyddade investeringar. Upplägget gynnar dock ledningen, den kinesiska partnern ASP och de många rådgivarna – oavsett utfall.

 

Ovanstående aktieråd från nästa nummer av magasinet Affärsvärlden förpubliceras här exklusivt för Affärsvärlden Analys+ läsare.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco