Kommentar Aktieråd
Månadens köp- och säljråd
OMXS30 och breda OMXSGI fortsatte med uppgångar i juli. Storbolagsindex OMXS30 steg med cirka 1,6% medan breda OMXSGI var upp hela 2,9%.
Månadens köpråd
Under juli har vi på Affärsvärlden köpstämplat 15 aktier – allt från svensknoterade aktier till internationella.
Kursen inom parentes avser priset i skrivande stund.
Berner Industrier (44 kr)
Teknikhandelskoncernen Berner Industrier har ett bra år i ryggen med god tillväxt och marginalförstärkning. Balansräkningen är nu i bättre skick än på länge och bolaget verkar redo att göra fler förvärv.
Dustin (10,7 kr)
IT-återförsäljaren Dustin föll tvåsiffrigt på börsen när man släppte senaste kvartalsrapporten i början av juli. Marknaden beskrivs som fortsatt utmanande men ljusglimtar finns – bland annat i form av minskad skuldsättning.
Kalmar (26,4 EUR)
Kalmar knoppades nyligen av från Cargotec. Ledningen hoppas på att bolaget ska hålla en rörelsemarginal över 15% framåt. Kommer man ens i närheten av den siffran är uppsidan stor i aktien.
Physitrack (15,0 kr)
Physitrack är ett litet bolag med låg omsättning och tunna marginaler. Samtidigt har de har en intressant position inom digital sjukgymnastik och en lovande tillväxtstory som kan lyfta lönsamheten avsevärt om den infrias.
Fabege (90,9 kr)
Fabege har ett fint bestånd med höga snitthyror och låga driftskostnader. Aktien har inte hängt med det senaste årets fastighetsrally. Aktien framstår som lockande för den som vill öka sin fastighetsexponering.
Avensia (8,94 kr)
IT-konsulten Avensia har ett par år i ryggen med skral lönsamhet. Bolaget har genomfört kostnadsbesparingar och fokus är nu på att stärka marginalerna. I våras presenterades finansiella mål. Om dessa uppnås finns god uppsida i aktien.
NP3 (260 kr)
NP3 har likt övriga fastighetssektorn sett sina vinster sjunka kvartal efter kvartal sedan räntorna började stiga. I förra bolagets Q2-rapport bröts den nedåtgående trenden för NP3 och förvaltningsresultatet steg för första gången sedan 2022.
Aktien är dock inte billig, varken värderad efter intjäningsförmågan eller substansen. Vi ser en uppsida om drygt 20% i NP3 några år ut. Det är tillräckligt för att locka oss till köp.
Rejlers (152 kr)
Efter en kort svacka i slutet av 2023 verkar Rejlers ha etablerat sig på en högre lönsamhetsnivå samtidigt som signalerna på marknaden nu ljusnar ytterligare.
Scandic Hotels (61,4 kr)
Det finns ett scenario där de höga hotellpriserna och Scandics just nu höga lönsamhet konkurreras ned genom investeringar i ny hotellkapacitet. Men de närmsta 1-2 åren talar nog balansen mellan utbud och efterfrågan till hotellbolagets fördel.
Evolution (1005 kr)
En svårtolkad rapport från livekasinojätten Evolution fick aktien på fall. Å ena sidan svagare tillväxt och lönsamhet än väntat. Å andra sidan ett nytt förvärv, ny policy för kapitalåterföring till ägarna och nytt återköpsprogram.
Autoliv (95,3 USD)
Autoliv ser ut som en ganska lågt värderad kassako efter aktiens tillbakagång. Autoliv har från 1 juli tagits bort ur OMXS30, indexet med de mest omsatta bolagen på börsen. Det och vinstvarningen i halvårsrapporten har tyngt aktien. Autoliv kvarstår dock som klar marknadsledare. Vi ser begränsad nedsida i ett pessimistiskt scenario vilket bör agera krockkudde för aktien framgent.
Bakkafrost (589 NOK)
Bakkafrost är den klara premiumaktören inom laxbranschen. Bolaget har dock dragits med problem de senaste åren. Om bolagets plan framåt lyckas är aktien riktigt billig.
Coor (41,8 kr)
Städjobbet är långt ifrån över innan Coor putsat upp lönsamheten till de nivåer man hade innan det stora Ericssonavtalet gick förlorat. Men förväntningarna på att de lyckas tycks alltför låga.
Swedencare (43,6)
Djurhälsovårdsbolaget Swedencare har pressats på börsen efter halvårsrapporten. VD har ökat sitt innehav och aktien värderas nu lägre än på länge.
Securitas (113 kr)
Securitas steg på börsen när bolaget la fram sin halvårsrapport med tydligt förbättrade rörelsemarginaler, särskilt i Europasegmentet. Med bantad skuld och högre lönsamhet kan man se positivt på aktien framöver.
Månadens säljråd
Affärsvärlden utfärdat fyra säljråd i juli.
Africa Energy (0,27 kr)
Prospekteringsbolaget Africa Energy är ned 60% på börsen sedan nyheter kom om att bolagets partners drar sig ur den gemensamma licensen Block 11B/12B. Africa Energy säger att de tänker stanna som ägare men frågan är om bolaget överlever.
Soltech (3,98 kr)
Soltech-aktien gick ned hela 63% under året som följde vårt säljråd förra sommaren 2023. Trots kursfallet lockas vi inte av Soltech. Mönstret att de bolag Soltech förvärvar mer eller mindre kollapsar efter att de hamnar i koncernen verkar nämligen bestå. Vi behåller säljrådet på aktien.
Bonesupport (275 kr)
Medicinteknikbolaget Bonesupport fortsätter att röna stora framgångar med produkten Cerament i USA. Bolaget höjer nu guidningen och spår över 50% försäljningstillväxt i år.
Även om man räknar med att den starka tillväxten fortsätter och marginalerna skalar så är värderingen, något år ut, långt ifrån låg. Det gäller således att våga höja blicken rejält och tro att Cerament blir standard i vården.
Cinis (25,0 kr)
Konstgödseltillverkaren Cinis befinner sig i en upprampningsfas vid sin nybyggda fabrik i Örnsköldsvik. Om bolagets prognoser slår in är uppsidan i aktien mycket stor. Vi ser dock mycket som kan gå fel på vägen.
Månadens bud
Under juli månad har Affärsvärlden avhandlat en budsituation. Aktiekursen inom parentes motsvarar budkursen när affären presenterades.
Filo (250 kr)
I linje med spekulationer i finansmedia blev det ett bud på gruvprospekteringsbolaget Filo Corp som noteras på First North. Lundin Mining erbjuder ihop med gruvjätten BHP motsvarande över 250 kr per aktie.
Månadens IPO:er
NanoEcho sänkte teckningskursen rejält i erbjudandet. Trots den längre värderingen är vi inte ett dugg mer lockade och vi behöll vårt teckna-ej-råd.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser