Swedish Match lyfter portföljen

Avkastningsportföljen behåller ett hyfsat försprång mot index sedan start. En förklaring är Swedish Match som på onsdagen noterar nytt kursrekord.

Tobaksbolaget Swedish Match har fortsatt att utvecklas starkt efter bokslutet. Aktien är en av dagens vinnare bland storbolagen med en uppgång på nära 4 procent i skrivande stund.

Bland de pessimistiska analytikerna har flera fått byta fot, däribland JP Morgan som höjt aktien till neutral från underperform. Tyska Berenberg höjde samtidigt rekommendtionen till köp med riktkurs 370 kronor, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Diagrammet nedan från Factset visar analytikerkollektivets syn på aktien över tid, från 1998 till och med i dag. Slående är att andelen köpråd så sent som i december var rekordlåg vid 13 procent. Efter det övertygande bokslutet har numera 33 procent av analytikerna en positiv rekommendation. Och ingen vågar längre ha en negativ syn på aktien som på onsdagen noterar all-time-high.

Avkastningsportföljens position i Swedish Match har på kort tid avkastat nära 14 procent, men vi bedömer att aktien kan fortsätta upp och ligger kvar.

swma_analys.PNG

 

Varumärkesbolaget Björn Borg är sista bolag att redovisa bokslut bland Avkastningsportföljens innehav. Rapporten släpps på fredag.

Sentimentet i sektorn är mycket svagt, vilket också smittat av sig på Björn Borgs aktiekurs. I våra ögon är bolaget i hög grad ett 2018-case då vi räknar med att bolaget kan leverera god vinsttillväxt. En nyckelsiffra i bokslutet är varumärkesförsäljningen som vi gärna ser tar fart.

Behåller styrelsen utdelningen på 2 kronor per aktie är direktavkastningen goda 7,1 procent, men givet att Björn Borg nu sitter på en nettoskuld på drygt 100 miljoner kronor finns en liten risk att den sänks till 1,50 kronor.

Nedan visas läget i Avkastningsportföljen strax innan stängning på onsdagen.

avkport_21feb.PNG 

Det här är Avkastningsportföljen
Avkastningsportföljen startade 15 december 2017 med 1 miljon fiktiva kronor. Portföljen fokuserar på att hitta aktier med lågt värderade fria kassaflöden och/eller hög direktavkastning. Då portföljen siktar på god absolutavkastning över tid kan andelen aktier vara lägre i tider då värderingarna generellt sett är höga. Portföljen är tänkt som inspiration.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.