100 nya index på börsen

Stockholmsbörsen lanserar i början av nästa år nästan hundra branschindex. Och fler är på gång. Det kan tyckas vara en föga upphetsande nyhet för andra än indexfreaks. Men när OM stuvar om branscherna får det konsekvenser. Inte minst för aktiekurserna.

Verklighet och branschstruktur har förändrats de senaste 20 åren. Men varken Stockholmsbörsen eller de två affärsmagasinen Affärsvärlden och Veckans Affärer har velat slå sönder sina historiska branschserier.

Konsekvesnen är att nya framväxande och nu dominerande branscher som telekomutrustning och teleoperatörer baxats in i verkstadsindex respektive olika slaskindex under rubriker som övriga företag och tjänsteindustri.

Det ska de nya indexserierna råda bot på. Andra bra branschindex som tidigare saknats är rena index för bank, bioteknologi, medicinteknik, byggbolag och fastighetsbolag. Också internetbolagen får ett eget index.

Men det är bara början, ännu flera index är på väg. OM kommer att lansera avkastningsindex som inkluderar utdelningar, index som räknar bort aktier på fasta händer och index anpassade till fondernas regler om att en aktie inte får ha en vikt som är högre än 10 procent. Totalt ger det sannolikt flera hundra olika index.

Vinnare och förlorare Att bli instoppad i rätt branschfack brukar påverka både placerarnas syn på bolagen och värderingen av aktien. Därför har flera verkstadsbolag försökt att bli klassificerade som företag inom telekomutrustning. Återförsäljare av datorutrustning har profilerat sig som IT-konsulter eller till och med programutvecklare.

Traditionella IT-konsulter ville ingen vara förra hösten. Då var det modernt att vara internetkonsult, något som möjligen inte är lika attraktivt längre.

Flera av handelsbolagen har dragit vinstlotter genom de nya listorna. Doro som bland annat säljer telefoner återfinns till exempel tillsammans med Ericsson och Nokia i den heta branschen telekomutrustning. I samma huvudbransch men i en undergrupp har bolagen som handlar i elektronikkomponenter (OEM, Elektronikgruppen med flera) hamnat. Där kommer de att få draghjälp av högt värderade bolag som Fingerprint Cards och Micronic Laser Systems.

Investmentbolagen Bure och Custos har placerats i den föga smickrande gruppen industrikonglomerat. Atle och de flesta andra investmentbolag däremot kallas för diversifierade finansföretag vilket kan ge en högre värdering än industrikonglomeraten.

Så här använder du branschindex Indikator på branschkonjunkturen: Utvecklingen av en bransch på börsen är en stark indikator på hur branschen kommer att utvecklas.

Resultatuppföljning: För den aktive placeraren är branschindex ett ovärderligt instrument för att analysera varför aktieportföljen gått bättre eller sämre än börsen som helhet.

Analysen kan göras på flera nivåer. Var det till exempel rätt att vara överviktad i teknologiaktier – har branschindexet utvecklats bättre än index för hela börsen? Eller var det fel att köpa Ericsson – har den gått sämre än branschindexet för teknologiaktier?

Med samma indexindelning i Sverige som i andra länder går det även att avgöra om det till exempel var en korrekt bedömning att köpa svenska eller finska teknologiaktier.

Riskhantering: Den som satsar på att slå ett index måste köpa mer eller mindre än aktiernas vikt i indexet motiverar. Men den som avviker från aktiernas viktning i index tar också risken att få en sämre utveckling på sin portfölj än index om placeringarna inte går in. Ju större avvikelse desto större risk. Vid aktiekurserna under indexfliken kan du läsa om de vanligaste indexen på marknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.