Ljusning på exportmarknaden

Business Swedens Exportchefsindex, EMI, återhämtade sig under tredje kvartalet och synen bland exportföretagen har förbättrats.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden. Foto: Business Sweden

Under tredje kvartalet steg Business Swedens Exportchefsindex, EMI, med 11,5 procentenheter till 48,7. Detta efter det kraftigaste fallet som uppmätts ett enskilt kvartal till följd av coronakrisens skadeverkningar.

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, pekar dock på att stämningsläget fortfarande är något dystert. När EMI ligger under 50-strecket innebär detta att fler exportföretag tror på en försvagning än en förstärkning av exportutvecklingen.

”Coronakrisen har slagit hårt mot världshandeln och den svenska exporten. Exportföretagen ser ljuset i tunneln men osäkerheten är fortsatt stor. Om vi inte får ett kraftigt bakslag med omfattande nedstängningar under hösten så kommer vi se en gradvis återhämtning”, säger hon i ett pressmeddelande.

Samtidigt har exportföretagen en optimistisk syn på tre månaders sikt. Delindexet för de framåtblickande frågorna steg med 15,4 procentenheter till 53,6 procent.

”Exportföretagen har en dyster syn i nuläget men när de blickar framåt är de allt mer optimistiska. Det gäller särskilt den förväntade exportefterfrågan från Europa dit största andelen av svensk export går. Det är dock stora skillnader mellan olika regioner, vilket indikerar att återhämtningen kommer att ske i otakt globalt sett”, säger Lena Sellgren.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco