58 riskmiljarder lediga i fondern

Svenska institutioner har ett enormt utrymme för investeringar i små onoterade bolag. Samtidigt blir det kärvare att få ihop nya fonder.

Om alla de stora pensionsbolagen tillsammans med AP-fonderna satsade runt 5 procent av de totala tillgångarna i private equity, alltså i onoterade företag, så innebär det att ytterligare runt 58 miljarder kronor skulle gå till området. Det visar en kartläggning Affärsvärlden gjort.

Bland de största placerarna i Sverige varierar såväl inställningen till private equity som hur mycket bolagen har satsat på onoterat. Några regler finns inte för mycket till exempel ett livbolag eller en pensionsstiftelse får placera men i Europa har fem procent blivit något av en norm och praxis.

Det är också den nivån de svenska AP-fonderna 1-4 har som övre gräns, och som många andra institutioner ser som en vettig nivå.

– Men i praktiken måste man förstås ligga en bit under det för att kunna hantera en vikande aktiemarknad, säger Bengt Hellström, ansvarig för alternativa investeringar på Tredje AP-fonden.
Bengt Hellström har ett förflutet på EQT och har gjort sin arbetsgivare till en av de mest aktiva svenska investerarna inom private equity under det senaste året. Bland annat har tredje AP-fonden fyndat på andrahandsmarknaden för fondandelar där bland andra Bure har varit säljare.

AP-fondernas nya regler som tillåter private equity och den katastrofala börsutvecklingen har också inspirerat andra investerare att öka sin aktivitet.

– Vi finns i private equity på lång sikt och vill upp till minst tre procent av tillgångarna men på lite sikt borde det kunna ligga i samma härad som fastigheterna, det vill säga runt fem procent, säger Lars Öhrstedt, chef för kapitalförvaltningen på AFA.

Idag ligger AFA:s åtaganden inom private equity kring två procent av tillgångarna vilket innebär att ytterligare mellan fyra och fem miljarder kommer att slussas in bara från AFA.

Hela riskkapitalindustrin är relativt ny i Sverige och de institutioner som idag har en relativt hög andel private equity i balansräkningen har oftast varit med sedan utvecklingen började ta fart drygt tio år sedan. Här finns Länsförsäkringar, Skandia Liv, SEB men också Sjätte AP-fonden som grundades 1996 som har som en av huvuduppgifterna att investera just i onoterade tillgångar.

Andra institutioner som håller på att bygga upp en portfölj av onoterade tillgångar är Folksam, som har ambitionen att från nästan ingenting nå till två procent av tillgångarna på 45 miljarder i år. Och sedan öka andelen ytterligare.

Alla AP-fonderna har ambitionen att investera i private equity och ingen av fonderna avvisar 5-procentsnivån som en rimlig ambitionsnivå.

– Det är ett intressant tillgångsslag som passar väl in i vår portfölj. Under våren ska strategin vara klar, säger William af Sandeberg, vd för Första AP-fonden som vid årsskiftet inte gjort några investeringar i private equity.

Alla är dock inte lika begeistrade och de båda giganterna Alecta och AMF Pension säger nej tack. Erfarenheterna har varit för dåliga.

– Vi gör inte fler investeringar i private equity för närvarande. Det är en affärsmässig bedömning som bygger på att vi i alla fall hittills inte tycker att de varit tillräckligt intressanta vad gäller avkastning, säger Ramsay Brufer som är ansvarig för private equity inom Alecta.

Hos pensionskollegan AMF Pension gjorde man en del investeringar i slutet på 1980-talet och början på 1990-talet när branschen var rätt ny i Sverige. Någon mersmak fick man dock inte

– Våra erfarenheter blev inte de bästa och det hela tog alldeles för mycket tid, säger Thor Martin som är chef för AMF:s kapitalförvaltning.

Att bygga upp och ta hand om en portfölj med private equity-investeringar kräver också kompetens och resurser från en investerare. Att göra som Tredje AP-fonden och rekrytera någon från branschen är svårt eftersom det är svårt att konkurrera med det ekonomiska utfallet på en lyckad karriär hos en private equity firma.

De två institutioner som tidigare har ägnat sig åt att investera direkt i bolag, Skandia och Sjätte AP-fonden, har nu också i stort sett gett upp den strategin och investerar, med få undantag, bara via fonder.

Även en av veteranerna bland svenska investerare fann för gott att rationalisera förvaltningen ytterligare ett steg. De som skötte private equity investeringar på Länsförsäkringar bildade ett eget bolag i september förra året och tog över skötseln av portföljen. Nordic Alternative Investment Advisors håller som bäst på att ragga fler private equity-portföljer att förvalta.

– Vi tycker att intresset ute bland Nordiska institutioner är rätt stort, säger Bo Ennerberg som är en av grundarna till företaget.

Enligt en del kapitalförvaltare är bristande kompetens hos olika fondstyrelser en hämsko på utvecklingen eftersom private equity som tillgångsklass kan vara både snårig och förefalla mer riskabel än den egentligen är.

– Med styrelser där man knappt kan skilja på aktier och obligationer är det svårt att få in private equity, suckar en förvaltare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.