6 frågor: vd Peter Rejler
Lönsamheten sviktar trots en fortsatt relativt god debiteringsgrad. Varför?
– Huvudförklaringen är att debiteringsgraden är högst i Finland, kring 80 procent. Där är vi ganska stora, men samtidigt är timpriserna lägre. Konsulterna där behöver helt enkelt ligga på de nivåerna för att tjäna pengar, och det drar upp hela koncernens debiteringsgrad. I Sverige ligger debiteringsgraden några procentenheter lägre och i Norge ligger vi ännu lägre, kring 70 procent.
När bolag har lönsamhetsproblem brukar de flesta släppa tillväxten och fokusera på lönsamheten. Ni gasade i stället med två stor förvärv i fjol. Hur resonerade ni där?
– Förvärven av Embriq i Norge och Orbion i Sverige levererar väldigt bra resultat just nu. Dessutom var det strategiskt otroligt viktigt att göra de förvärven då vi växt inom ICT och mot det digitala. Så det är inte där problemet ligger. Sedan är det klart att vi drog på oss lite lån med förvärven, men i förhållande till vår omsättning och storlek har vi inga stora lån och vi har inte uppvisat ett negativt resultat på väldigt länge.
Men i senaste rapporten stod det i en not att ni omförhandlat finansiella villkor rörande nettoskuldsättning i förhållande till ebitda. Vad innebär det?
– I och med resultatet i juli och augusti och att vi inte levererade enligt de prognoser vi själva hade lagt så har vi naturligtvis haft en dialog med banken om detta. Och de har varit med på noterna. Egentligen är det inga stora grejer, utan det är mer att vi och de är följsamma.
Historiskt har ni haft starka finanser. Är det dit ni vill tillbaka?
– Absolut, absolut. För varje månad kommer det att se betydligt bättre ut. Men i och med att vi missade lite under sommaren, så innebar det naturligtvis att vi fick titta lite extra på hur det ser ut de kommande tolv månaderna. Men vi har en bra orderingång och vi tjänar pengar, så jag har aldrig varit bekymrad över den biten.
Är det något investerare och/eller media missat med Rejlers?
– Att hela branschen står inför en omställning. Tiden då vi bara debiterade timmar, den tiden kommer förr eller senare ta slut. I dag levererar Rejlers en mycket högre andel större projekt. Vår rullande orderstock är större i dag än den var för några år sedan. Det beror på att vi har mycket längre uppdrag, vilket naturligtvis är tryggare för verksamheten. Prispressen på timmar har varit enorm de senaste åren, så vi försöker anpassa verksamheten till en framtid med fortsatt prispress inom timdebitering. Har du en verksamhet som kan hantera större och mer komplexa uppdrag, så har du vinsterna där i stället.
Blir 2017 bättre än 2016 för Rejlers?
– Absolut! Vi jobbar ständigt med att utveckla verksamheten, så det vore riktigt illa om jag sa något annat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.