612 skäl till beslutsångest

Hur mycket du än förfinar ditt beslutsunderlag kommer du inte ifrån det ­faktum att all den kunskap du har rör det förflutna och alla de beslut du ska fatta rör framtiden”, sa kanadensaren Ian E Wilson.

Det gör det förstås svårt att fatta rätt beslut. Ändå fattas de dagligen, många gånger om. Forskning visar att människor i genomsnitt fattar 612 beslut per dag, det innebär 4 900 beslut i veckan eller 254 800 beslut om året. En del av dem rör förstås privatlivet, men många av dem krävs för att få saker gjorda i företagen och utan dem skulle det inte bli några resultat.

I ett informationssamhälle flyttar besluten längre ned i organisationen. Människor som i årtusenden ägnat sig åt först kroppsarbete, därefter åt att sköta maskiner, förväntas numera tänka efter, fatta egna beslut och komma med idéer. Det är hjärnkapacitet och inte muskelkraft som efterfrågas, något som bland annat General Electrics före detta vd Jack Welch påtalade. Han angav uppmuntrandet av idéer som en av sina tre viktigaste uppgifter. (Välja rätt personer och allokera kapital var de andra.)

När det krävs att många människor bidrar med tankar är det förstås viktigt att förutsättningarna för att göra det finns. Att både medarbetare och företagsledare då och då får tillfälle att reflektera, känna efter och tänka över vad de ska och bör göra för att föra bolaget framåt.

Ett utmärkt sätt att skapa de förutsättningarna är att förlägga affärsmöten till naturen. Det borde vara en självklarhet för varje kunskapsföretag, menar flera av de naturkännare som Platinum varit i kontakt med. Där känner våra kroppar och hjärnor igen sig och där kastas konventioner och hierarkier överbord. En företagsledare med tiotusentals anställda hävdar att just så bra som man mår efter en tur på fjället bör man må när man fattar beslut som rör många människor. Då undviker man förhastade och ogenomtänkta beslut, då kan man i lugn och ro dra nytta av kunskap, erfarenhet och intuition.

På sidan 42 kan du läsa mer om varför människan är lämpad att arbeta i skogen eller på en fjälltopp. Och vi tipsar om anläggningar där bolag kan hålla sådana möten.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB