8 frågor: vd Daniel Johansson

Hur ser du på Arises historiska utveckling?

– Jag väljer att blicka framåt och tycker att det var bra att styrelsen lade om strategin för knappt två år sedan mot ett ökat fokus på projektutveckling. Just nu rullar det på bra där och planen är att stärka vår position framöver.

Ska investerare räkna med ytterligare försäljningar av egenägda verk?

– Flera aktörer på marknaden har ställt den typen av frågor och vi har sagt att vi är opportunistiska. Det betyder att vi kan ha kvar hela innehavet, men också att vi kan sälja ut delar av det. Vi är öppna för olika möjligheter, och har inte satt ner foten.

Kan man sätta likhetstecken mellan bokfört värde på verken och marknadsvärde?

– I princip ja, men sedan är det inte alltid lätt att skaffa sig en exakt uppfattning om vad marknadsvärdet är. Så jag skulle aldrig påstå att det är ett exakt marknadsvärde. Vi prövar värdet regelbundet och har som princip att göra en fördjupad genomgång under tredje kvartalet.

Hur stort är intresset för vindkraft bland investerare i dag?

– Vi ser ett relativt stabilt intresse, bra men inte fantastiskt. Det är stora aktörer med god tillgång till kapital som visar framfötterna. I en bättre marknad skulle vi säkert se andra aktörer också.

Finns det några tecken på en konsolidering i sektorn?

– Hittills har vi inte sett så mycket av det, men givet en hyggligt tuff marknad så ska man inte utesluta det. Sedan är marknaden splittrad med flera olika typer av aktörer. Vissa har mer projektutveckling, andra mer ägande. Sen finns också bolag på förvaltningssidan och inom service. Det är inte en och samma marknad för alla segmenten. Men visst känns det logiskt med en viss konsolidering, och självklart kan vi vara en del av det.

Elpriset har fallit kraftigt de senaste åren. Vad talar för att det ska upp på några års sikt?

– Först och främst måste jag lyfta upp klimatfrågan. Det är inte långsiktigt hållbart att elda kol, olja och naturgas. I dags­läget är det låga priser på att släppa ut koldioxid, och de priserna kommer behöva stiga. Där finns en tydlig drivkraft att minska andelen fossilt och öka andelen förnybart. Det andra som är positivt för oss är att vi har bra vindlägen i Sverige, bra elnät och bra överföringskapacitet till övriga Europa, och generellt sett lägre produktionskostnader än övriga Europa. Det finns därför ett case där förnybart i Sverige ersätter fossilt ute i Europa. Det tredje är att nästan alla energislag har lönsamhetsproblem på nuvarande prisnivåer, och det brukar ju inte vara långsiktigt hållbart. Förr eller senare stiger priserna, men exakt när det sker är svårt att säga i dag.

Vilka är de stora politiska frågorna på er horisont?

– Konkretiseringen av energiöverenskommelsen är viktig för oss. Det är viktigt för oss att man sätter högsta fart med att ta bort osäkerheten när det gäller elcertifikatsystemet. Där ska energimyndigheten komma med en rapport i slutet av oktober. Sen har du hela EU-området där direktivet för förnybar energi ska uppdateras, och förhoppningsvis tittar de även på hur utsläppshandeln ska hanteras. De bitarna har stor betydelse för oss.

Vad är ett normalt elpris ur ert perspektiv?

– På kapitalmarknadsdagen talade vi om ett base-case med en modest återhämtning. Där räknade vi med 450 kronor per MWh, eller 45 öre per KWh, och då är det certifikat plus el. Ett elpris på 30 öre eller högre och ett certifikatpris runt 15 öre, då är det nivåer som skulle kännas mer normala än dagens.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.