80% av pensionärerna får höjd pension

Från och med den 1 januari 2023 får åtta av tio pensionärer en höjning av pensionen med mellan 500 kronor och 1 090 kronor per månad efter skatt.
80% av pensionärerna får höjd pension - pengar-pensionar-ekonomi-700_binary_6961273.jpg

Hur stor höjningen blir skiljer sig mellan olika grupper inom pensionärskollektivet, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Inkomst- och tilläggspensionen utvecklas med utgångspunkt från inkomstutvecklingen i Sverige och höjs 2023 med 3,0 procent. Garantipensionen följer prisutvecklingen och höjs med 8,7 procent. Förmånsbestämda tjänstepensioner följer normalt prisutvecklingen och höjs då också med ungefär samma procent. Premiepensionens förändring bestäms av hur fonderna har gått under året och här är utvecklingen negativ för en majoritet av pensionärerna.

”För de som har inkomst- och tilläggspension minskar köpkraften och även premiepensionen minskar för de flesta pensionärer. Den negativa utvecklingen mildras för de pensionärer som har garantipension och förmånsbestämd tjänstepension”, säger Linda Wiese, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Börsen har i år har fallit kraftigt och fonderna i premiepensionssystemet har tappat i värde.

För de flesta kompenseras det av att de även har inkomst- och tilläggspension, men 47 000 personer kommer få sänkt pension, skriver Sveriges Radio.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets