84% teckningsgrad i Metacons emission – tre retroaktiva flaggor

Metacons företrädesemission av units tecknades till 54% med och utan företrädesrätt. Inklusive garantiåtaganden blev teckningsgraden 84% och Metacon får in 100 Mkr före kostnader. Bolagets VD Christer Wikner säger sig vara glad över ägarnas stöd.
84% teckningsgrad i Metacons emission – tre retroaktiva flaggor - Metacon 2

Energiteknikbolaget Metacon har publicerat utfallet för sin företrädesemission av units. Teckningsgraden exklusive garanter blev 53,9% varav 49,9% tecknades med stöd av teckningsrätter och 4% utan.

Emissionen var säkrad till 83,9% genom tecknings- och garantiåtaganden. Garanterna tecknar 30% av emissionen vilket ger en total teckningsgrad på 83,9%. Metacon tillförs 81,6 Mkr efter emissionskostnader.

Emissionsguiden hissade tidigare en flagga, för ”Dåligt garantiupplägg”.

TRE RETROAKTIVA FLAGGOR

Emissionsguiden hissar nu tre flaggor retroaktivt. Den ena för ”Ej fulltecknad emission”, vars generella formulering lyder:

En nyemission som inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen.

Nästa flagga hissas för att garanterna tilldelas en stor andel:

Garanter som tilldelas aktier är ett svaghetstecken i sig plus en indikation om kommande säljtryck i aktien.

Garanterna tecknar units för 35,7 Mkr vilket motsvarar 35,7% av emissionslikviden före kostnader.

Den tredje flaggan delas ut för att Metacons aktie på tisdagen tillfälligt föll ned under teckningskursen 0,29kr/aktie. Flaggans generella formulering lyder:

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

VD NÖJD MED ÄGARNAS STÖD

Metacons VD Christer Wikner kommenterar Emissionsguidens tillkommande flaggor:

”Vi är mycket glada över fortsatt starkt stöd från befintliga och nya ägare och att endast ca 1/3 av det belopp vi tar in kommer från garantier. I en fortsatt utmanande finansmarknad där många tillväxtbolag haft mycket svårt att finna nytt kapital har vi nu säkerställt fortsatt finansiering av våra mycket spännande planer.”

För att summera landade emissionens totala antal flaggor på fyra. Emissionsguiden sätter punkt för sin bevakning av kapitalanskaffningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.