Advokatfirman slår ett slag för föräldraskapet
Hoho, jag är tillbaka!” När Catharina Piper, jurist på Advokatfirman Lindahl, började jobba igen efter ett års mammaledighet fick hon anstränga sig litet för att meddela kollegor och klienter att hon ville ha uppdrag.
– Jag gick ut i korridorerna och marknadsförde mig själv en smula. Det var enkelt, säger hon.
En ganska okomplicerad comeback, alltså. Inget konstigt med det – förutom att Catharina Piper är just affärsjurist. Få yrkesgrupper sägs ha så svårt som jurister, och i synnerhet affärsjurister, vad gäller möjligheterna att kombinera karriären med familj.
Ett vanligt samtalsämne bland Catharina Pipers juristkompisar är hur få kvinnliga delägare som finns, och om hur de kvinnor som väljer att skaffa barn ofta fått finna sig i att karriären gått i stå.
Visst är det tufft att förena jobb och familj, tycker Catharina Piper, precis som de allra flesta yrkesverksamma föräldrar. Men det är inte omöjligt – som det har varit för många kvinnliga jurister och advokater före henne. Man kan säga att manegen var krattad inför Catharina Pipers föräldraledighet. Ungefär ett år före hennes dotter Louises födelse hade hennes chef, Eva-Maj Mühlenbock, gjort en enkätundersökning på firman. Enkäten besvarades både av medarbetare och av några av dem som hade slutat. Eva-Maj Mühlenbock hade ett tydligt syfte med undersökningen. Hon ville ta reda på varför det var så många kvinnor som slutade efter några år i yrket.
– I advokatbranschen är det tydligt att många kvinnor slutar i den ålder då det är vanligt att bilda familj, säger Eva-Maj Mühlenbock. Och det helt i onödan, menar hon.
-För egentligen passar rollen som konsult och rådgivare bra för småbarnsföräld-rar, eftersom man i stor utsträckning kan styra sin arbetstid.
Enkätresultatet var entydigt. Det var kvinnornas oro för framtiden som fick dem att sluta. Flera av dem trodde inte att det skulle gå att förena familj med en karriär som advokat. Däremot tyckte inte en enda av kvinnorna att det var olika lönesättning för kvinnor och män, eller att arbetsuppgifterna fördelades orättvist. De ville egentligen jobba kvar på firman, men de långa arbetsdagarna och det höga tempot avskräckte många kvinnor. Inte en enda man gav ett sådant svar. Eva-Maj Mühlenbock, som mindes hur det var när hon fick sitt första barn tolv år tidigare, kunde konstatera att inte så mycket hade förändrats i praktiken.
– Då, 1992, blev min chef nog oerhört förvånad över att jag kom tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten. Det hade han inte räknat med, även om han var klok och inte sa det, säger hon.
Chefen visste inte riktigt hur han skulle hantera situationen, och var mäkta imponerad av att Eva-Maj Mühlenbock alls kunde jobba och vara mor samtidigt. Han sa: “Säg bara till vad du vill ha för hjälp. Du måste väl ha hemhjälp!”.
Lindahl utvecklade en policy för att underlätta för de kvinnor som fick barn. Catharina Piper var en av de första som tog del av den. Det var viktigt att hitta ett sätt att behålla kontakten med jobbet under frånvaron, i en omfattning som känns lagom för en nybliven förälder.
– Strax innan jag skulle få min dotter, när jag var stor som ett hus, gick vi igenom vad jag ville. Jag valde att behålla en av Lindahls klienter, ett företag som jag haft mycket kontakt med, och där det gick att sköta allt på telefon och via e-post.
På förhand gjorde Catharina Piper också klart för sina kollegor att de gärna fick ringa henne för att få rådgivning inom hennes expertområden. Hon valde också att fortsätta skriva artiklar för Anbudsjournalen.
– Under min mammaledighet var jag på ett möte med redaktionen på Anbudsjournalen. Jag tänkte att Louise skulle sova under mötet. Det gjorde hon inte och jag tänkte, oj vad pinsamt, men alla tyckte att hon var så gullig och att hon skötte sig.
Catharina Piper, som har offentlig upphandling som sin specialinriktning, fick också skriva en önskelista på några facktidningar hon ville ha prenumerationer på, och på ett par databaser hon ville ha tillgång till för att kunna läsa om nya domar och andra nyheter. Testet av karriär- och familjekombinationen var knappast när Catharina Piper kom tillbaka till jobbet. Då var hennes man hemma med Louise.
Det verkliga testet kom när Catharina Pipers man, efter ett halvårs pappaledighet, började jobba igen. Nu var det slut på att komma hem till dukat middagsbord, och det skulle bli svårt att ringa och säga “jag blir sen”.
Nu var det ett noggrant schema och disciplin som gällde – två krävande jobb skulle matchas med Louises dagisliv. Louise börjar dagis klockan nio och slutar klockan tre. Då ska hon hämtas och lämnas, hur mycket föräldrarna än har att göra på jobbet.
– Jag tror att man jobbar mer koncent-rerat när man är förälder. Man tänker att “blir jag inte klar nu, måste jag sitta i kväll”, säger Catharina Piper och minns en man hon träffade på en middag.
– Han var affärsman och anlitade en kvinnlig jurist som hade småbarn. Han tyckte att småbarnsmammor var överlägsna andra konsulter, eftersom de är effektiva och driver fram beslut snabbare, säger Catharina Piper och ser belåten ut.
Främst för småbarnsföräldrar finns alltid en viss risk för vab (försäkringskasseord för vård av sjukt barn). På ett dagis är det mycket baciller i omlopp. Catharina Piper och hennes man fick ett råd av Eva-Maj Mühlenbock för att inte tillvaron ska rubbas alltför mycket av oväntat vabbande.
– När jag planerar in extra viktiga möten stämmer jag av med min man, och han gör likadant med mig. Då kan han hålla den tiden fri från egna möten, om det skulle hända något med Louise.
För att få ihop tillvaron har Catharina Piper fått skräddarsy sina arbetstider. Hon slutar tidigt för att hämta på dagis tisdagar och torsdagar, och jobbar riktigt sent måndag, onsdag och varannan fredag. Omvänt för hennes man.
– Alla goda ting är tre. Ett bra förhållande mellan mig och min man, en bra arbetsgivare och min mamma som ställer upp mycket, det gör att livspusslet går ihop.
________________
Så gör lindahl för att inte förlora anställda som vill skaffa barn
1 Planering
Före föräldraledigheten planerar den blivande modern tillsammans med en chef: Vill hon vara helt arbetsbefriad eller jobba i en omfattning som passar henne och barnet? På vilket sätt? Kanske vill hon behålla vissa uppgifter och komma in till kontoret för möten i bland. Är det okej att ringa henne för diskussion och rådgivning?
2 Uppdaterad på hemmaplan
Vad behöver man för att hålla sig à jour när man är hemma? Att prenumerera på facktidningar och ha tillgång till databaser på nätet är sätt att hålla sig uppdaterad.
3 Klienter
Efter avstämning med klienter valde Catharina Piper att behålla en av klienterna där kontakterna kunde skötas per telefon och e-post.
4 Attityder och förebilder
Firmans ledning, där tre av delägarna är kvinnor, försöker ge signaler om att det är positivt att få barn, inte något som “förstör” för arbetsgivaren. Eva-Maj Mühlenbock, delägare och chef för Stockholmskontoret, har själv två barn och vill gärna visa yngre medarbetare att det är möjligt att göra karriär och ha familj.
5 Lön som styrmedel
Lindahl kompenserar föräldraledig personal med 80 procent av mellanskillnaden mellan SGI-nivån och den verkliga lönen.
6 Mixat är bäst
Inom affärsjuridiken är det vanligt att kvinnorna slutar efter ett par år och i stället blir till exempel bolagsjurister. Ledningens erfarenhet är att kvinnotappet innebär kompetensförlust, och att ett lag med ungefär lika många kvinnor som män arbetar mer effektivt än ett enkönat lag.
7 Rekrytering
Bedömare ser att behovet av advokattjänster ökar och byråerna står inför en hård kamp om de duktigaste medarbetarna. En firma som har rykte om sig att möjliggöra familjeliv har bättre chanser att rekrytera och behålla duktiga medarbetare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.