Affärsvärlden: En köpvärd duo

I veckans nummer får två aktier rekommendationen köp medan en aktie får rekommendationen vänta och en aktie får en säljrekommendation.

Oljeprisraset har skapat kortsiktiga problem för norska seismikbolaget TGS Nopec. Till följd av den våta filt som lagt sig över branschen har aktiekursen nästan halverats sedan 2013. Mycket talar dock för att pessimismen mot TGS blivit för stor. Bolaget har historiskt visat att det kan överleva, och avancera, när marknaden är försvagad.

En stark affärsmodell och marknadsposition gör bolaget till en långsiktig vinnare. I det korta perspektivet är TGS ytterst osäkert, men den pressade värderingen gör att tidningen kan acceptera risken. Rekommendationen blir köp.

Kinnevik-kontrollerade mobiloperatören Millicoms aktie har det senaste året fallit med nästan 40 procent till nivåer som ter sig intressanta för långsiktiga investerare. Hög direktavkastning och i grunden goda tillväxtutsikter lockar till köp. Millicom är en högriskaktie, men tidningen anser att bolaget kommer att rida ut stormen. Verksamheten genererar goda kassaflöden och årets oförändrade utdelning signalerar självförtroende. På nyckeltalet ev/ebitda handlas aktien med en klar rabatt gentemot historiska nivåer, något som Affärsvärlden inte räknar med kommer att bestå. Aktien framstår som långsiktigt köpvärd.

IAR Systems fortsätter att utvecklas väl, även om en stor del av vinsttillväxten beror på positiva valutaeffekter. Aktien framstår som fullvärderad. Vänteläge råder och aktien kan vara ett intressant köp på rekyl.

Den relativt nynoterade banken Nordax har haft det motigt på börsen sedan noteringen i fjol. Rapporten i förra veckan gjorde inte aktien mer aptitlig, snarare tvärtom. Aktien värderas för högt. Den som vill ha direktavkastning ska välja en traditionell bank som ger 4–6 procent jämfört med 1 procent för Nordax. P/e-talet är nästan det dubbla hos Nordax jämfört med hur det ser ut hos storbankerna. Under sommaren löper också ett antal lockup-arrangemang från introduktionen ut, vilket på kort sikt kan pressa aktien. Affärsvärlden bedömer att den som har kvar aktien efter introduktionen gör klokt i att sälja. Köp tillbaka på nivåer under 31 kronor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.