Affärsvärlden: Köp blåvit fastighetsaktie

Det är hög tid att lämna fina gatan i Stockholm och köpa den med rabatt i Helsingfors i stället. Sponda är snart Finlands svar på Hufvudstaden.

Under den finländska lågkonjunkturens höst 2013 var Sponda ett ganska trött koncernbygge med en spretig fastighetsportfölj. Då inleddes renodlings­resan som ännu pågår. Geografiskt har beståndet smalnats av mot bästa cityläge i Helsingfors. Segmentsmässigt har avsmalningen skett mot kontor samt detaljhandel.

LÄS MER: Affärsvärlden: Läkemedelsbolag kan bli kopia på framgångssaganLäkemedelsföretaget Moberg Pharma håller på att göra en Meda.

Sponda kan snart leverera låg tvåsiffrig kassaflödesavkastning – även med ett Finland fastlåst i svag tillväxt. Vänder Finlands och framför allt Helsingfors eko­nomi uppåt på allvar, så stiger fastighetsvärdena och då blir det bättre än så.

Den kalkylen talar för att skeppa lite svenska fastighetsvinster över Östersjön. Rådet blir: Köp.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.