Affärsvärlden: Triss i köpråd

I veckans tidning ger Affärsvärlden rekommendationen köp till tre aktier. En aktie får rekommendationen vänta.

Kosmetikaföretaget Oriflame har varit en stor kursförlorare de senaste åren. Nu finns goda skäl att inta en mer optimistisk hållning till aktien, skriver Affärsvärlden.

Det mesta talar för att pessimismen mot Oriflame blivit för stor. En stor del av koncernen i dag uppvisar tillväxt- och lönsamhetssiffror som mer är i paritet med Oriflames långsiktiga historik. Mot potentialen ska ställas att läget i framför allt Ryssland är väldigt osäkert. Också Oriflames balansräkning bör beaktas.

Oriflame är en högriskaktie, men tveklöst en sådan med attraktiv risk/reward i dagsläget. Rekommendationen blir att släppa rysskräcken och köpa aktien.

Byggkomponentföretaget Lindab har haft en relativt trög utveckling sedan finanskrisen, men det finns vissa ljusglimtar.

På tidningens prognoser för 2016 handlas aktien på p/e 12,4 och ev/ebit 11,8. Om byggkonjunkturen fortsätter att förbättras i Europa kan uppsidan bli ganska betydande, då volymökning spiller över i förbättrad lönsamhet.

Även om det inte är det mest uppenbara köpcaset på börsen så är helt enkelt förväntningarna på Lindab för låga relativt historiska multiplar och vinsttillväxten i närtid. Rekommendationen blir köp med riktkurs 74 kronor.

En pressad värdering i kombination med vissa tecken på en förbättring talar för köpläge i danska bryggeriet Harboe.

Harboe värderas till 0,7 gånger eget kapital och ev/ebit 12,3 vilket innebär en rabatt mot branschkollegorna. Detta är rimligt då lönsamheten är lägre. Positivt är dock att bolaget under perioder av förbättrad lönsamhet värderats till en premie på eget kapital. Senaste året har bolaget dessutom påvisat förbättring på flera plan. Till dagens värdering är nedsidan begränsad då de svaga framtidsutsikterna är inprisade. Rekommendationen blir köp med riktkurs 135 danska kronor.

Uppsalaföretaget Orexos dystra fjolårssiffror skymmer de relativt ljusa framtidsutsikterna som Sørensen pekar på i vd-ordet. Det ser ut som om bolaget kan få styrsel på det kostsamma Amerikaäventyret för att sälja flaggskeppsprodukten, den egenutvecklade Zubsolv. Under fjolåret dubblade Orexo försäljningen av paradläkemedlet och Affärsvärlden tror att försäljningen kan dubblas igen under de två kommande åren, något som borgar för att bolaget går mot lönsamhet.

I augusti säljrekommenderade tidningen aktien. Nu finns skäl att höja till vänta. Köp om försäljningsökningen håller i sig in i nästa kvartal.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här