Africa Oil borrade torrt

Oljebolaget Africa Oil meddelar att Engomo-1-prospekteringsbrunnen, Kenya, blev den en torrborrning utan betydande fynd av olja eller gas. Brunnen är nu igenpluggad.

Engomo-1 var den första brunnen vid det stora North Turkana Basin-området och det sker nu analyser kring områdets framtida prospektering.

Africa Oil uppdaterar även kring sina prospekteringsaktiviteter i Kenya.

Bland annat uppges att oljebolaget fortsätter med sin omfattande prospektering och utvärdering av South Lokichar Basin i Block 10BB och 13T, block där Africa Oil har ett 50-procentigt ägarintresse medan operatören Tullow Oil har resterande 50 procent. Målet är här satt till att kunna skicka in en fältutvecklingsplan (FDP) till Kenyas regering omkring slutet av 2015.

Därtill arbetar Africa Oil och Tullows samriskbolag nära med Kenyas regering och raffinaderisektorn i Uganda för att arbetet med en regional exportpipeline ska gå framåt.

Vid brunnarna Amosing-1 och Amosing-2A förbereds ett så kallat Extended Well Test (”EWT”). Då genomförs flödes- och vatteninjektionstester över en längre tid. Testerna väntas inledas i mitten av mars, med förväntade resultat klara till andra kvartalet i år.

Initiala flödestester visar att Amosing-1-brunnens flöde var maximalt 5.600 fat olja per dag medan Amosing-2A-brunnens motsvarighet var maximalt 6.000 fat olja per dag.

Vid Amosing-4, cirka 1 kilometer sydost om Amosing-1, inleddes en borrning nyligen. Resultat från denna väntas kunna släppas i april månad. Förhoppningen är att borrningen ska visa på utökad utsträckning för Amosing-fältet söderut.

När det gäller Ngamia-7-brunnen, belägen cirka 1,2 kilometer ost om Ngamia-3, fann borrningar en ”upp till 132 meter” lång ”net oil pay”-zon. Borrningen utökar fältets bevisade utsträckning, skriver bolaget.

Även för Ngamia planeras kommande så kallade EWT-tester, med initiala flödestester som väntas kunna inledas omkring mitten av året. Efter Amosing-4 planeras borrning av Ngamia-8, den tänkta huvudbrunnen för EWT-testerna av Ngamia.

Från den ännu ej avslutade borrningen Ekales-2 rapporteras en ”potentiell” 50 till 70 meter lång ”net oil pay”-zon ha identifierats. Slutresultat väntas vara klara till omkring slutet av mars.

När det gäller 3D-seismik-programmet på 951 kvadratkilometer över South Lokichar Basin är tidig data nu tillgänglig och analyseras. Resultaten indikerar betydande förbättringar gällande prospekteringsmöjligheter som ej kunde ses på 2D-seismik. Bland annat har Amosing North-prospektet, längs Amosings norra flank, identifierats och övervägs som en potentiell möjlighet för prospekteringsborrningar redan i år.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.