Africa Oils vd: Vägrar betala höjd kenyansk skatt

Enligt en ny kenyansk lagstiftning som rör olje- och gasindustrin kan Africa Oil tvingas att betala reavinstskatt på 37,5 procent om bolaget säljer alla sina tillgångar i Kenya. Africa Oil-vd:n Keith Hill uppger dock till DI att bolaget inte kommer att betala skatten om den landar på 37,5 procent.

Enligt bolaget såg det ut som att olje- och gassektorn, tillsammans med gruvsektorn, kan komma att beskattas med 30 eller 37,5 procent beroende på bolagets skattehemvist, vilket skulle tvinga Africa Oil att betala reavinstskatt på 37,5 procent om bolaget säljer alla sina tillgångar i Kenya. I en intervju i Dagens industris nätutgåva uppger dock Keith Hill att bolaget inte kommer att betala skatten om den landar på 37,5 procent.

”I så fall kommer vi inte att sälja hela bolaget. Jag tror att de flesta andra oljebolag resonerar likadant. Så som jag ser det har den kenyanska regeringen två alternativ: Antingen sänker de skatten eller så får de en reavinstskatt som ingen betalar”, säger han enligt tidningen.

För att slippa skatten kan bolaget genomföra en så kallad utfarmning, då bolaget byter en andel av sina tillgångar mot riskkapital från ett annat bolag, istället för att sälja tillgångarna för att få in kapital. Den kenyanska regeringen har nämligen gjort klart att utfarmningar inte ska beläggas med reavinstskatt.

”Men det bästa vore förstås om de valde att sänka reavinstskatten. Det måste ändå vara bättre för dem än att ingen gör några affärer och därför inte heller betalar någon reavinstskatt. Vi har tidigare sagt att vi inte kommer att ta strid om de inför en reavinstskatt på 10 procent eller lägre”, säger Africa Oil-chefen till tidningen.

Lagändringen ska träda i kraft den 1 januari.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.