AFV: Köp butiksinredaren

Det finns utrymme för kurslyft, särskilt som bolaget står inför sina traditionellt starkaste kvartal.

När online-handel tar allt större andelar av detaljhandelns volymer har Itab, som livnär sig på att designa och bygga inredning i fysiska butiker, kunnat växa i god takt.

Sedan 2012 har butiksbyggarens försäljning ökat med nästan det dubbla, till nära 6,5 miljarder i år, motsvarande 13 procent per år. En stor del av förklaringen är förvärv. De många nyinköpta bolagen ger en viss ryckighet åt företaget men det motverkas av att den uppsjö nationella och internationella butikskedjor som ger stabilitet i affärerna

Itab är en av Europas största aktörer i sin ovanliga nisch och dominerar i Norden och i Storbritannien. Därför passade affären där svenskarna förra året förvärvade italienska La Fortezza väl in koncernbygget. Italienarna är en av de större aktörerna i länder som Italien och Frankrike, men är också verksamhet i Sydamerika och Asien. Itab hoppas nu att det egna bolagets kassadiskar, självutcheckningssystem och butiksbelysning ska kunna säljas via La Fortezza.

På senare år har kursutvecklingen gått i stå. Fallande lönsamhet efter 2015 gör att den som följde vårt köpråd för 1,5 år sedan har tappat 14 procent av sin investering samtidigt som börsen som helhet har klättrat 24 procent.

La Fortezza-förvärvet konsoliderades i Itabs räkenskaper från 1 oktober 2016, vilket betyder att tredjekvartalsrapporten kan antas visa fortsatt god tillväxt. Sedan blir jämförelsetalen tuffare. Men med försiktiga antaganden om försäljningstillväxt och en återgång till den genomsnittliga rörelsemarginalen för de senaste fem åren, kring 8 procent, betalas årets och nästa års vinster i 22 respektive 18 gånger pengarna. Det ger utrymme för kurslyft, särskilt som bolaget står inför sina säsongsmässigt starkaste kvartal. Rekommendationen blir köp med riktkurs 81 kronor.

Detta är en kortversion av Svacka ger köpläge. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.