Afv:s analysredaktion: Här är 10 spännande aktier för andra halvan av 2022

Det har varit rejält bistert på börsen under första halvåret. Vilka aktier ska man hålla ögonen lite extra på i dessa tider av ränteoro, techfrossa och ett riksdagsval runt hörnet? Affärsvärldens analytiker blickar framåt och listar de mest spännande aktierna inför andra halvåret.
Afv:s analysredaktion: Här är 10 spännande aktier för andra halvan av 2022 - spakula ny
Foto: TT och Josefine Stenersen /Bildbyrån

Köp den här aktien! Sälj det här bolagen? Nej, den här artikeln bjuder inte på några vanlig aktieanalyser från Affärsvärlden. I stället har analytikerna fått ta en titt in i spåkulan och lista i deras tycke de mest spännande aktierna inför andra halvlek 2022.

”Vi svängde nyligen om till ett köpråd, vilket vi kanske kommer få äta upp”, siar Daniel Zetterberg om SBB efter börsraset.

”Spelbolagens värderingar har kommit ned rejält sedan försäljningen, vilket betyder fyndläge för MTG”, tippar Madeleine Lundberg.

Daniel Svensson

Ambea

Daniel Svensson, analytiker på Affärsvärlden.
Daniel Svensson.

I höst är det riksdagsval och det känns ovanligt avgörande för börsens välfärdsbolag. Skolkoncernen Academedia har närmst blivit synonymt med politisk risk efter Socialdemokraternas kongressbeslut att förbjuda vinstuttag i skolor. Men faktum är att också andra bolag inom exempelvis omsorg värderas märkligt lågt. Som Humana och Attendo. Den som tror att kontroversen kring privata företag i välfärdssektorn mest handlar om retorik och valtaktik ser fram mot ett slut på valrörelsen. I Afv-portföljen finns en post i omsorgskoncernen Ambea delvis på det temat.

Viaplay

Detta är MTG:s gamla TV-del som numera fokuserar på streaming under varumärket Viaplay. Aktien är halverad under 2022 och kursen ligger nu kring de nivåer som gällde för tre år sedan. Då hade Viaplay runt 2 miljoner abonnenter mot 4,7 miljoner i senaste kvartalet. Värderingen ligger på 1x omsättningen för en växande rörelse som bör tjäna minst 15% i marginal efter investeringsfasen. Det ser onekligen ut som ett typexempel på hur börsen inte orkar lyfta blicken och se framåt när nuläget är trist. Viaplay kör en kostsam satsning utanför Norden som äter upp all vinst i år, men inriktningen på lokal sport verkar vettig och finansiering är klar efter en stor nyemission 2021. Bolaget har tidigare varit föremål för budintresse och det skulle inte förvåna om det blir så igen om inte kursen repar sig.

Madeleine Lundberg

MTG

Madeleine Lundberg.

MTG är sedan försäljningen av e-sportsverksamheten numera en renodlad mobilspelskoncern. Försäljningen av e-sporten i februari i år inbringade drygt 8,2 miljarder kronor. Efter utdelning och återköp så har koncernen drygt 3 miljarder kronor att köpa bolag för. Spelbolagens värderingar har kommit ned rejält sedan försäljningen, vilket betyder fyndläge för MTG. Ledningen uppger att man har samtal med drygt 15 uppköpsobjekt.

Hanza

Kontraktstillverkaren Hanza höjde nyligen prognoserna för sitt andra kvartal. Bolaget gynnas av att allt fler företag vill flytta produktion från lågkostnadsländer som exempelvis Kina till Europa. Aktien fick en bra skjuts vid den omvända vinstvarningen, men vi tror fortfarande det finns utrymme för fortsatt kursuppgång. Den starka homesourcing-trenden och relativt låga värderingen (drygt 11 gånger rörelsevinsten på 2023E) lockar.

Daniel Zetterberg

SBB

Daniel Zetterberg.

Kommer stigande räntor knäcka fastighetsbolagen? Djupare fastighetskriser brukar kräva sina offer – frågan är om Ilija Batljan blir denna vändas symbol för hur aggressiva förvärv knäckte fastighetssektorn. Många tror åtminstone det. Inte minst de blankare som satsat miljardbelopp på att aktien ska fortsätta ned. Nu värderas den till P/E-tal under 6 och runt 60% rabatt mot substansvärdet. Vi svängde nyligen om till ett köpråd, vilket vi kanske kommer få äta upp. I vilket fall blir utvecklingen spännande att följa.

JM

Det är ett intressant läge för bostadsutvecklarna när bostadsmarknaden nu står och väger. Det finns de som tror att en tvär inbromsning i antal byggstarter är nära förestående när byggkostnaderna ökar kraftigt men är svåra att passera vidare till slutkund i form av ännu högre brf-priser eller hyror. Att följa hur bostadspriserna och försäljningen av nyproducerade bostäder utvecklas är därför högintressant. Blir det stopp på nyproduktionsmarknaden finns risk för följdeffekter i byggbolag, konsulter och andra underleverantörer till branschen.

Otto Klaar

Smart Eye

Otto Klaar.

Från och med den 1 januari 2024 kommer det att vara ett krav att alla bilar som säljs inom Europeiska unionen är utrustade med den typ av förarövervakning som bland annat Smart Eye tillhandahåller. Dock kommer det att krävas en förarövervakningslösning för att få fem stjärnor av trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP redan från och med den 1 januari 2023. Det är alltså sannolikt att de flesta bilarna som säljs inom unionen redan under 2023 är utrustade med lösningar som Smart Eyes. Aktien har rasat med drygt 70% sedan årsskiftet. Oron för höjda räntor har straffat olönsamma tillväxtbolag rejält men att även Smart Eye dragits med i raset känns omotiverat då bolaget bör vända till svarta siffror inom de kommande två åren.

XP Inc.

För den som är intresserad av techinvesteringar på tillväxtmarknader kan det vara intressant att kolla på det brasilianska fintechbolaget XP Inc. XP är den största nätmäklaren i Brasilien och dess produkter kan jämföras med Avanzas och Nordnets. XP har gjort vinst de senaste fem åren och har under samma period vuxit med ungefär 50% per år i snitt. Efter ett ras på cirka 30% sedan årsskiftet handlas nu aktien för cirka P/E 13 på 2022 års vinstprognos.

Björn Rydell

Bredband2

Björn Rydell

Tillväxten har saktat in för bredbandsoperatörerna senaste åren. Bredband2 har visat sig vara skickliga på att göra förvärv och det finns fortsatt en hel del konsoldiseringsmöjligheter. Inflationen kommer sannolikt driva upp prisbilden mot konsumenterna vilket kan gynna Bredband2. Risken är att nätägarna höjer priserna. Aktien värderas till drygt 11 gånger rörelsevinsten på 2023E.

MedCap 

Hälsovårdskoncernen MedCap har en stark balansräkning och förvärvsmöjligheterna är goda. Bolagets medicintekniksegment går fortsatt starkt och även affärsområde Specialistläkemedel får allt bättre fart. Aktien värderas till knappt 14 gånger rörelsevinsten (EV/Ebita) på 2022E och vinsttillväxten framöver väntas bli stark. Vi äger en post MedCap i Afv-portföljen. Även undertecknad äger aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB