Roger Akelius: Academedia blir nog min sämsta affär någonsin

Roger Akelius är inställd på att investeringen i Academedia blir allt annat än lyckad. Miljardköpet kan rent av bli hans ”sämsta affär genom tiderna”. Det säger miljardären till Sveriges Radio.
Roger akelius
Roger Akelius. Foto: Emelie Asplund / TT

Tidigare i veckan slog det ner som en bomb att Roger Akelius köper Mellby Gårds innehav i Academedia.

Sedan dess har Akelius gett ett antal intervjuer. För Sveriges Radios Studio Ett motiverar han köpet med att han varit en ”pedagogik-nörd” i flera år.

Gång på gång säger han i den 14 minuter långa intervjun att han vill förbättra för elever och lärare.

”Det här blir nog min sämsta affär genom tiderna”, säger Akelius till radion.

När han får frågan om varför det blir den sämsta affären, blir svaret:

”Jag börjar med att betala 1,7 miljarder ungefär och sen donerar jag väldigt mycket till skolorna. Redan i nästa vecka sänder jag som en donation till Academedias skolor 130 000 läroböcker”.

Akelius vill inte se någon aktieutdelning från Academedia. Hans uttalanden om detta har spelat in i att aktien rasat sedan hans egna köp.

En handfull andra aktieägare har kontaktat Akelius. Han ska också träffa en av de andra större aktieägarna i södra Spanien om ett par veckor.

På frågan om han vill köpa fler aktier, blir svarar miljardären att han ”vill förbättra för eleverna och lärarna”.

Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson tycker att det är bra att Academedia får in en huvudägare med ännu större större engagemang för pedagogik och hög skolkvalitet.

“Men om Roger Akelius vill ändra Academedias affärsidé till att bli icke-vinstdrivande så vore det en stöld från övriga ägare. Mellby Gård har ett tungt ansvar i så fall”, skrev Benson i en krönika i onsdags.

Läs mer:

Kapitalismens sanna ansikte

Mellby Gård: Jättetråkigt att aktien rasar – men Roger Akelius är en fantastisk person

Academedia: ”Utdelning en fråga för samtliga aktieägare”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco