Åkerströms ofullbordade

KOMMENTAR Handelsbanken lägger ned utlandsverksamheter och ska minska antalet anställda med 800 personer. Det är steg i rätt riktning men knappast tillräckligt för att återfå bankens forna glans.
Åkerströms ofullbordade - carina-akerstrom-handelsbanken-700_binary_6976086.jpg

Handelsbanken har under de senaste åren tappat positionen som ”bäst i branschen” – man har halkat efter i den digitala omställningen, kritiserats för en rutten företagskultur och banken har inte levt upp till sitt rykte som mest kostnadseffektiv. För tio år sedan hade banken ett stort försprång på kostnadssidan jämfört med de andra storbankerna, nu är Handelsbanken i en mittenposition. SEB:s kostnad/intäkt har minskat från runt 65 till 47, Swedbank som låg på över 50 och är, trots ökade penningtvättkostnader senaste kvartalen, fortfarande effektivast med k/i 42.

Handelsbanksaktien har också gått kräftgång och svagt även i jämförelse med en på aktiemarknaden underpresterande banksektor. Sedan början av 2017 är tappet runt 35 procent. Värderingen i p/b har på tre år rasat från cirka 1,7 till 1,3 och p/e-talet har sjunkit från 13 till 11.

Det är mot den bakgrunden man ska se vd Carina Åkerströms åtgärdsprogram som ska minska kostnadsnivå med 1,5 miljarder kronor. Handelsbanken ska successivt avveckla verksamheterna i Asien och Tyskland och har tidigare meddelat att verksamheten i Estland, Lettland och Litauen ska läggas ned. Till det ska banken ”reducera de delar av erbjudandet som inte bedöms stödja kärnverksamheten, totalt handlar det om 800 färre tjänster.

Handelsbanken sjösätter stort sparprogram – börsen gör tummen uppHandelsbanken ska genomföra ett stort sparprogram med målet att sänka kostnaderna med cirka 1,5 miljarder kronor.

Programmet, som ska vara helt genomfört till 2022 minskar kostnadsbasen med cirka 7 procent, samtidigt minskar intäkterna med runt en halv miljard och skulle, allt annat lika, höja resultatet med knappt 5 procent och sänka k/i-talet till runt 44.

Det är onekligen nödvändiga åtgärder, mer tveksamt är om de är tillräckliga. Något avsteg från modellen med fortsatt stort, och kostsamt, kontorsnät verkar inte Åkerström vilja göra. I grund och botten är därför banken kvar i samma situation. Med bolån till privatpersoner i Sverige som en dominerande intäktskälla kommer banken av allt döma möta hårdare konkurrens från digitala konkurrenter de närmaste åren med pressade priser. Och utan andra starka tillväxtmotorer är risken stor att aktieägarna får fortsätta se med besvikelse på kursutvecklingen. Affärsvärlden förhåller sig avvaktande till aktien i väntan på större kursomläggning.

Storsläggan från Handelsbanken – 800 får gåHandelsbanken tvingas nu kapa kostnaderna rejält. Cirka 800 anställda får lämna banken där även den svenska verksamheten påverkas. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience