Åklagarens yrkande på Orrön Energy har ökat till 2,4 miljarder

Energibolaget Orrön Energy meddelar att åklagarens yrkande i Sudanprocessen om förverkande av ekonomiska fördelar har ökat till 2,38 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.
Åklagarens yrkande på Orrön Energy har ökat till 2,4 miljarder - smojen-2022-foto-bildvision-DJI_0685

Orrön Energy, som kraftfullt bestrider både den metod som åklagaren använt för beräkningen av det yrkade beloppet och förverkandeyrkandet i sig, ser inga omständigheter under vilka förverkande av ekonomiska fördelar skulle kunna utdömas, då det dels saknas rättslig grund för yrkandet och saknas grund för anklagelser om felaktigt agerande av någon av bolagets tidigare företrädare.

Åklagarens yrkade förverkande av ekonomiska fördelar uppgår nu till 2,38 miljarder kronor, vilket är högre än det tidigare yrkade beloppet om 1,39 miljarder kronor, som meddelades av åklagaren i samband med åtalet i november 2021. Ett potentiellt förverkande av ekonomiska fördelar skulle endast kunna påföras i samband med en fällande dom.

Bolaget och dess juridiska ombud är fast övertygade om att det saknas rättslig grund för yrkandet. Denna ökning av det yrkade förverkandebeloppet innebär att åklagaren har presenterat tre olika belopp under de senaste fem åren, vilket väcker allvarliga frågor om grunden för och trovärdigheten i åklagarens yrkande.

”Det är uppenbart att den metod som åklagaren använt för att beräkna det yrkade förverkandebeloppet är fundamentalt felaktig, vilket leder till ett orimligt förverkandebelopp som saknar rättslig grund och är högst spekulativt”, skriver bolaget.

Orrön Energy, som bestrider yrkandet liksom att det skulle finnas någon grund för anklagelserna mot de tidigare företrädarna, är fast förvissat om att domstolsprocessen kommer att leda till ett fullständigt frikännande av individerna och att åklagarens yrkande om förverkande av ekonomiska fördelar ogillas.

Sudanprocessen är en långdragen juridisk process som berör bolagets tidigare oljeverksamhet i Sudan. Lundin Petroleum noterades 2001 och bytte därefter namn 2020 till Lundin Energy. Därefter bytte bolaget namn 2022 till Orrön Energy när oljeverksamheten såldes.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.