”Aktiefavoriter i öst”

Börsveckan vänder sig österut för att hitta köpvärda aktier i den senaste utgåvan.

Bland de köpvärda bolagen som lyfts fram finns krantillverkaren Konecranes, medan råden går isär när det gäller uthyrningsföretagen Cramo och Ramirent.

Konecranes är en placering som får betecknas som högrisk, men aktien förtjänar ändå ett köpråd med spekulativ prägel. Även om Konecranes kommer att påverkas av en konjunktursvacka är bolaget inte så cykliskt som rådande värdering antyder, menar Börsveckan. Intäkterna är spridda över en mängd olika branscher och inbromsning i byggsektorn betyder exempelvis inte så mycket för bolaget.

Den som är beredd att ta på sig risk kan också finna en bra köpkandidat i maskinuthyrningsbolaget Cramo. Även om balansräkningen är ansträngd är verksamheten som bolaget bedriver sund, med en uppsida som är betydligt större än nedsidan, menar Börsveckan.

Den som söker en exponering mot uthyrningsbranschen bör dock hoppa över Ramirent, som sannolikt har högst cyklikalitet inom segmentet. Det finns således bättre alternativ för en placerare, menar tidningen.

Bland inhemska bolag som analyseras finns i veckans utgåva Skanska. Bolaget har en klart högre p/e-talsvärdering än konkurrenterna NCC och Peab, men bolaget förtjänar pluspoäng för sin starka finansiella ställning som ger ett bra handlingsutrymme, menar Börsveckan. Den osäkerhet som kringgärdar bolaget, med exponering mot USA och en svag bostadsmarknad, motiverar dock en avvaktande hållning till aktien. Större kursnedgångar kan ses som köptillfällen, råder tidningen.

Avvaktande är Börsveckan även till Seco Tools, ett bolag som tidningen betecknar som ”ett av börsens mest utpräglade kvalitetsföretag”. Lönsamhet i toppklass och en offensiv utdelningspolitik har dock inte gått spårlöst förbi och värderingen är hög.

Itab är ett annat bolag som enligt Börsveckan förtjänar positiva omdömen, men även här är värderingen i högsta laget. Rådet är att avvakta med aktieköp i dagsläget.

Även medicinteknikbolaget Ortivus blir föremål för tidningens granskning i veckans utgåva, med slutsatsen att det krävs mer innan det är dags att omvärdera och kliva på aktien. Ortivus har bekymmer att lyckas med sin utlandsexpansion och Börsveckan vill se att försäljningen för en skjuts innan aktieköp känns motiverat.

Bland övriga uppmärksammade bolag sänks rekommendationen för Teleca till neutral samtidigt som Epicept plockas ut från Börsveckanportföljen efter en stark kursuppgång.

Efter att ha räknat igenom Peabs bud på Peab Industrier slår Börsveckan fast att aktieägarna i Peab Industrier inte har någon anledning att jubla. Budet betecknas som tämligen snålt.

– Visst ser marknadsutsikterna för 2009 dystra ut och det är fullt rimligt att skruva ner tillväxttakten till 15 procent näst år. Men Peab Industri kommer att fortsätta ta marknadsandelar i många år framöver och de försämrade marknadsutsikterna var mer än väl diskonterade i kursen innan budet kom, skriver Börsveckan.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.