Aktien i dyraste laget

Hexagonaktien har rusat på börsen trots insideråtalet mot vd Ola Rollén. Oavsett utfall i målet är aktien inte lika het som för ett år sedan.

VÄNTA. Att betrakta Hexagon är att välja mellan två olika typer av glasögon.

Vackert väder-linserna – som förstärker bilden av att försäljning, vinster och aktiekursen fortsätter uppåt – har dominerat bland analytikerna det senaste året.

Borta är gråvädersglasögonen som frammanar bilden av ett bolag som befinner sig i en ledarskapskris där både styrelse och ledning byts ut. Hälften av de åtta ledamöterna i styrelsen är nya sedan i våras. Huvudägaren Melker Schörling, ordförande fram till stämman i våras, avgick på grund av sjukdom. Hans döttrar Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg tog familjens plats vid bordet. Till ny ordförande utsågs Gun Nilsson, trotjänare och vd i investmentföretaget Melker Schörling AB som enligt familjens planer ska köpas loss från börsen.

Vd Ola Rolléns framtid i bolaget är fortfarande höljd i dunkel. Insiderprocessen mot honom avslutades i månadsskiftet november/december. Dom i målet faller kring jul.

Processen har pågått sedan oktober 2016 när han greps och häktades och flögs till Oslo misstänkt för insiderbrott. ­Eftersom Ola Rollén var en av börsens mest hyllade vd:ar fick Hexagonkursen sig en ordentlig kyss. Under tio dagar föll aktien med 19 procent. Värden för 24 miljarder kronor gick upp i rök.

Kursfallet var ett av de tio största som drabbat Hexagonaktien under de senaste 20 åren. Men Affärsvärlden konstaterade redan då att vid alla tidigare tillfällen, utom 1998 (då Rollén ännu inte hade börjat), repade sig aktiekursen så att den ett år senare stod högre än före raset.

Själv bedyrade, och bedyrar, Rollén sin oskuld samtidigt som Melker Schörling har deklamerat sitt obrutna förtroende för Rollén som vd.

Kursutvecklingen sedan bottenkänningen för ett år sedan, upp en dryg tredjedel till ett sammanlagt börsvärde kring 150 miljarder kronor, tyder på att investerarna gör bedömningen att Rolléns affärsmodell att växa organiskt och genom förvärv kommer att överleva Rolléns vd-tid. Efter 17 år på posten är det naturligt att tänka sig att Rollén funderat på att lämna sitt uppdrag i alla fall, och det ­oavsett hur det går i insider­processen.

Med vackert väder-glasen för ögonen går det att konstatera att Rollén kan lämna i god ordning. Bolaget är nu på god väg att nå sitt lönsamhetsmål om 25 procents rörelsemarginal. I senaste rapporten steg rörelsemarginalen under kvartalet och under niomånadersperioden med ungefär en hel respektive en halv procentenhet till 24 respektive 23,4 procent. Samtidigt ökade försäljningen med goda 6 procent organiskt, till 860 miljoner euro, cirka 8,2 miljarder kronor, under kvartalet.

Bäst går det i Kina, där försäljningen ökat med 19 procent organiskt under kvartalet och fortsätter att öka. Världens mest folkrika land har annars varit källa till oro på senare år och Hexagons aktie har tidvis pressats på grund av den stora exponeringen mot Kina. På Hexagons största marknad, Americas, har proppen också släppt med organiska ökningstal på 8 procent. För bara ett år sedan beskrevs Nordamerika av Ola Rollén som ”utmanande”.

Aktien är nu i dyraste laget. Med p/e-tal kring 24 för i år och nästa år framstår potentialen som begränsad. Aktien lär utvecklas som börsen som helhet under året som kommer. Affärsvärlden sänker rekommendationen till vänta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight