Aktieråd: Sälj byggvinnaren

Svensk bostadsexponering har lyft Peabs aktie till oanade höjder, men det är läge att tacka för kaffet.

SÄLJ. Interna förbättringar och konjunkturpotential motiverade köpråd för nordvästskånska Peab, den enskilt största byggaktören på svensk byggmarknad, i Affärsvärlden 39/2015. Riktkursen på 70 kronor uppnåddes på ett halvår.

Drygt ett år senare har Peabs rörelsemarginal nått 4,6 procent, en toppnivå i branschen. Avkastningen på eget kapital taktar strax över 20-procentsmålet, en nivå som inte setts sedan före finanskrisen. Aktien har utklassat övriga byggbolag på börsen, och kursen står nu i runt 108 kronor.

Enligt Factset förväntar sig bygganalytikerna att dagens höga lönsamhet i Peab fortsätter fram till och med åtminstone 2019. Peab-aktien är samtidigt högst värderad bland jämförelseobjekten.

På medellång sikt varnar internationella bedömare för dagens svenska bostadsmarknad som en av världens mest överhettade. På det kommer risken för en vanlig konjunkturnedgång.

Peabs vinster är bostadstunga, cykliska och högt värderade. Sälj.

Det här är en nedkortad version av analysen Byggvinnare i zenitSvensk bostadsexponering har lyft Peabs aktie till oanade höjder. Det är läge att tacka för kaffet..OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.