Aktieråd: Vänta med SCA

SCA uppvärderades rejält inför sommarens avknoppning. Nu krävs en osannolik dubbelstyckning för fortsatt uppgång.

VÄNTA. SCA:s aktieägare kan glädjas åt en avkastning som uklassat börsens. Bränslet var oväntat: publiceringar i Svenska Dagbladet om jakt- och flygutsvävningar i skogsbolagets regi. I juni i år skedde det största greppet hittills: SCA:s hygienprodukter och mjukpapper knoppades av till en egen börskoncern, Essity. Konglomeratstrukturen, som länge hade cementerat en rabattvärdering av SCA, var undanröjd.

Dagens SCA driver svenska skogs­industrier och är Europas största privata skogsägare med ett innehav på 2,6 miljoner hektar i norra Sverige, varav 2,0 miljoner är produktiv skog. Affärs­världen bedömer delarnas värde till runt 90 kronor per aktie – om koncernens skog samt industrier säljs till högstbjudande i närtid.

Skogen kommer dock sannolikt inte byta ägare snabbt utan eftergifter till industrin. Som framgick i Affärsvärlden nummer 21/2017 är inte minst personalstiftelser samt facket motståndare till en styckning.

En medelväg är ett sammangående med Holmen, som kontrolleras av Industri­värden-ordföranden Fredrik Lundbergs investmentbolag Lundbergs. Men i korta loppet lär Holmen inte betala lika mycket som vid en uppdelning.

SCA har mer förutsägbart kassaflöde än skogsindustrin som helhet. Koncernens skogsuppsida är beroende av fortsatt låg ränta. De lågbelånade tillgångarna begränsar nedsidan. Sådana obligationslika placeringsegenskaper är inte dåliga i sen konjunktur, men SCA ser ändå fullvärderat ut ur Affärsvärldens ettårsperspektiv. Rådet blir därför vänta. Vid kurser under 60 kronor börjar skogs­entusiasten snegla på köpknappen igen.

Det här är en nedkortad version av analysen: Stadigt växande skog. Prenumeranter kan läsa genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.