Aktierna som går mot strömmen

Stockholmsbörsen öppnade som väntat nedåt på fredagen och i linje med utvecklingen i Europa.

Marknaden smälter i dag gårdagens besked från Federal Reserve, som behöll räntan oförändrad och som enligt bedömare kom med duvaktiga framtidssignaler. Bland annat oroades Federal Reserve för globala konjunkturen.

SIX Generalindex var klockan 10.00
ned 1,0 procent till 471 och OMXS30-index sjönk 1,1 procent till 1.470. Omsättningen var 2,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Inför gårdagens besked från
Federal Reserve var marknaden splittrad huruvida räntan skulle höjas eller lämnas oförändrad.

”Uttalandet ser inte exakt ut
som inledningen till en räntehöjning på väldigt kort sikt. Efter att ha lyssnat på Yellen är vår nya prognos en höjning i december”, kommenterade SEB:s analytiker i ett morgonbrev.

”Feds oro för global tillväxt
kan även ge negativa avtryck på riskaptiten (Feds agerande kan intensifiera marknadens fokus på kinesisk tillväxt under hösten), signalen i går var inte bara att inflationen fortsätter vara (besvärande) låg men att tillväxtutsikterna försämrats globalt”, skriver SEB vidare.

På Stockholmsbörsen utvecklas
verkstadssektorn svagast med ett nedställ på 1,8 procent. Dollarn har försvagats efter den uteblivna höjningen från Fed. En dollar är i dag cirka 10 öre billigare än i gåreftermiddag.

Bland industrijättarna var Atlas
Copco B ned 3,1 procent, Sandvik föll 2,1 procent och Volvo backade 2,5 procent.

Gruvbolaget Boliden sjönk 2,0
procent. Exane BNP Paribas har höjt rekommendationen till outperform från neutral. Men faktorer som konjunkturoro, svagare dollar och lägre metallpriser väger än så länge i dag tyngre.

Mot strömmen steg
konjunkturokänsliga hälsovård med en uppgång på 0,5 procent. AstraZeneca ökade 0,5 procent, medan Orexo steg 15 procent.

Orexo stärktes av beskedet i går
från det amerikanska hälsodepartementet Health and Human Services Secretary
Sylvia M. Burwell som uppgett att de ämnar vidta åtgärder för att öka tillgången till behandling av opiatberoende i USA. Orexo marknadsför Zubsolv för behandling av opiatberoende.

Fredagen har bjudit på ett bud i
fastighetssektorn där Corem lagt ett bud på Tribona med betalning till lika delar kontanter och nyemitterade aktier i Corem. Budet motsvarar 42 kronor per aktie, vilket ger en budpremie på 9,7 procent.

Uppgifterna om att det funnits
konkret köpintresse för bolaget bekräftades i förra veckan av Tribonas styrelse, och det flesta haden räknat med att det var storägaren Corem som låg bakom detta.

Tribonas aktie steg 4,7 procent
medan Corem gick upp 0,7 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

471    

-1,0    

+3,3

OMX Stockholm 30           

1.470    

-1,1    

+0,3

SIX Return index             

881    

-1,0    

+6,7

SIX Sverige cykliskt 15      

399    

-1,6    

+0,1

SIX Sverige defensivt 15      

497    

-0,2   

+10,6

SIX Volatilitetsindex      

23,8    

-1,1   

+52,6

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.