Aktierna som håller börsen flytande

Det var slagig handel på Stockholmsbörsen under måndagsförmiddagen men vid lunchtid var index i positivt territorium med stöd av positiva nyheter från Barclays som lyfte banksektorn och mediauppgifter om en kinesisk stororder till Ericsson.

– Veckan har inletts rätt avvaktande och vi får ett visst stöd av att USA vände upp efter stängningen i fredags samt dämpad oro i banksektorn. Nu inväntar man stimulanspaket från USA och bolagsrapporter och hur veckan blir är givetvis avhängigt av vilka rapporter som kommer in rätt, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.30 var OMXS30 0,4 procent högre till noteringen 606,7. Omsättningen uppgick till måttliga 3,7 miljarder kronor. Även på de ledande europeiska börserna var det uppgångar, FTSE 100 steg 1,1 procent och DAX var 0,9 procent upp.

Banksektorn ledde uppgångarna i Europahandeln med de brittiska bankerna i spetsen. Barclays steg med över 60 procent i London efter att bolagets ordförande och vd i ett öppet brev till investerare insisterat på att banken är välkapitaliserad och vinstdrivande. Bankens helårsrapport kommer dessutom att flyttas fram till den 9 februari med motiveringen att investerare ska få se detaljerade siffror så snabbt som möjligt.

Före måndagens öppning hade Barclays tappat 72 procent på bara tio handelsdagar på oro för att banken skulle behöva söka kapital från staten. Även de andra brittiska bankerna som varit under hård press drogs med upp, Lloyds steg 24 procent och Royal Bank of Scottland ökade 23 procent.

De svenska bankerna fortsatte att följa den europeiska trenden och steg på bred front. SEB A avancerade 10,8 procent till 38:10 kronor, Swedbank A var 11,6 procent högre till 32:80 kronor, Nordea steg 4,7 procent till 42:30 kronor, och SHB A ökade 4,1 procent till 96 kronor.

Ericsson B klättrade 1,4 procent till 64:60 kronor efter uppgifter i tidningen The South China Morning Post om att Ericsson tillsammans med partners ska ha tagit hem en fjärdedel av China Unicoms upphandling av 3g-utrustning enligt wcdma-standarden.

Det totala värdet på China Unicoms investering är cirka 35 miljarder kronor, enligt beräkningar från Kinas industriministerium. Ericsson har dock inte kunnat bekräfta uppgifterna med hänvisning till att China Unicom inte lämnat något formellt besked.

Getinge B handlades upp 7,2 procent till 104:50 kronor efter att bolaget redovisat sin rapport för det fjärde kvartalet. Resultatet före skatt blev 4 procent bättre än väntat, enligt SME Direkt och även omsättningen samt orderingång överträffade konsensus. Utdelningen föreslogs bli oförändrad till 2:40 kronor, vilket var något lägre än snittestimatet på 2:54 kronor.

Volvo B tappade 0,6 procent till 32:30 kronor, tyngd av att Deutsche Bank sänkt riktkursen för aktien till 20 kronor från tidigare 31 kronor. I analysen skriver Deutsche Bank den fortsättningsvis föredrar MAN framför Volvo.

Deutsche Bank räknar med ett riktigt dåligt resultat för det fjärde kvartalet från Volvo och jämför med MAN, som har haft mindre orderannuleringar. Prognoserna för Volvo har sänkts med 60-80 procent medan prognoserna för MAN har sänkts med 25-28 procent.

Astrazeneca gick något svagare än marknaden i övrigt under förmiddagshandeln, men vände upp efter att Pfizer bekräftat köpet av Wyeth för 68 miljarder dollar, och aktien var 0,5 procent högre till 328 kronor.

SCA B tappade 1,5 procent till 65:75 kronor och Billerud var 3,6 procent lägre till 18:70 kronor. Smurfit-Stone Container Corporation, Nordamerikas näst största tillverkare av wellpappråvara och förpackningar, har ansökt om konkursskydd i delstaten Delaware.

Lundin Mining fortsatte ned med 3,9 procent till 6:10 kronor. Under fredagen föll Lundin Mining med 16,5 procent efter ett beslut från Ontario Securities Commission om att en extrastämma i Hudbay måste godkänna köpet av Lundin Mining.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.