Aktierna som leder uppgången

Stockholmsbörsen stiger i den inledande onsdagshandeln. Detta är några intressanta observationer.

Stockholmsbörsen inledde som väntat onsdagen med stigande index men i likhet med utvecklingen på de större marknaderna i Europa mattades uppgången av något en bit in i handeln. En tidig titt på de amerikanska terminerna visar en viss försvagning inför öppningen i eftermiddag.

Klockan 9.55 var OMXS30 1,2 procent upp till noteringen 777,7. Omsättningen uppgick till 4,1 miljarder kronor.

I väntan på nästa steg i den amerikanska räddningsplanen har de globala aktiemarknaderna kommit upp till yta efter luft. Rejäla kurslyft i New York på tisdagen följdes av stigande kurser i Asien även om dessa uppgångar inte såg lika övertygande ut.

Uppgångarna i USA till trots råder fortfarande en osäkerhet kring vilka förändringar som måste göras för att övertyga representanthusets medlemmar, som överraskande röstade nej till det första förslaget på måndagen och orsakade ett av de största börsfallen i historien. Den amerikanska senaten väntas senare på onsdagen rösta om en ny version av räddningspaketet, vilket skulle kunna bereda väg för ett godkännande även i representanthuset.

På Stockholmsbörsen var det främst bankerna och råvarurelaterade bolag som ledde uppgången medan gårdagens rapportbesvikelse H&M fortsatte att pressa.

Samtliga fyra affärsbanker noterades upp mer än index generellt och starkast inom sektorn gick SEB A och Nordea med uppgångar på 3,3 respektive 2,5 procent.

Ute i Europahandeln utvecklades gruv- och metallaktier starkt. Flera nyheter inom sektorn har kommit på morgonen där beskedet att de australiska konkurrensmyndigheterna inte har några invändningar mot BHP Billitons föreslagna förvärv av Rio Tinto hjälpte till att stärka sentimentet. Vidare meddelar Xstrata att bolaget inte kommer att lägga ett formellt bud på platinaproducenten Lonmin med hänvisning till bland annat osäkerheten på de finansiella marknaderna och osäkerhet kring tillgången på krediter framgent.

Bland de aktier som gick starkt fanns Boliden, Lundin Mining och SSAB.

H&M noterades 2 procent ner till 272:50 kronor efter att på morgonen fått flera sänkta rekommendationer i spåren av tisdagens rapport som inte föll marknaden på läppen. Bland annat har Citigroup sänkt till neutral, från tidigare köp och UBS har sänkt till sälj, från neutral.

Skistar, som kom med rapport före öppning, avancerade 4,8 procent till 75:75 kronor. Av rapporten framgår att Skistars bokningsläge inför vintersäsongen 2008/09 är 15 procent bättre i volym, jämfört med motsvarande tidpunkt föregående år.

Trelleborg pekar i ett pressmeddelande på att fordonsmarknaden i Nordamerika och Västeuropa under det tredje kvartalet varit svagare än 2007. Trenden har pekat nedåt hela året och försämringen gäller därför även i relation till våren.

– Marknaden har blivit kraftigt svagare och det har skett successivt, säger Trelleborgs presschef Mikael Sjöblom till Nyhetsbyrån Direkt.

Trelleborgs aktie backade med 2,4 procent till 92:75 kronor.

Biotage var upp nära 5 procent efter beskedet om att den strategiska översynen lett fram till en avyttring av en del av verksamheten.

Oxigene, som aviserat ett strategiskt samarbete med Symphony, rusade 53 procent till 11:95 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG