Aktierna som trotsar börsdeppen

Börsen rörde sig tydligt nedåt när handeln i Stockholm inleddes på måndagen. Samtidigt fortsatte den svenska kronan sin utförslöpa då valutan försvagades med 4-5 öre mot både euron och dollarn.
Aktierna som trotsar börsdeppen - omx-stockholmsbörsen-700-161220_binary_6813415.jpg

Bland sektorerna var det minus på de flesta håll, men råvaror och industri gick extra svagt.

Vid 10.30-tiden hade OMXS30-index backat 0,7 procent till 1.592 och aktier för 2,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Inom storbolagsindexet låg Tele 2 och SSAB i botten. Basmetallpriserna backade på morgonen och Boliden var ned 1 procent.

MTG tappade 3 procent efter att ha sänkts till behåll av Carnegie. Dometic trotsade i stället den sura börsen och steg 2,2 procent, efter att ha höjts till köp av Kepler Cheuvreux med motiveringen att botten snart kan vara nådd för den amerikanska marknaden för husbilar och husvagnar.

CLX var upp drygt 1 procent sedan Handelsbanken höjt rekommendationen för aktien till köp.

Medivir har meddelat att bolaget fått positiva data från en prövarinitierad studie som utvärderar effekten av remetinostat hos patienter med basalcelllscancer. Aktien lyfte drygt 12 procent.

Även Aspire Global gick starkt efter att närapå ha fördubblat intäkterna under årets första kvartal och ökat sitt ebitda-resultat med 118 procent. Aktien stärktes 13,4 procent.

Nordic Entertainment Group, som gör inköp i dollar och påverkas negativt av den svagare kronan, backade 2,6 procent. Andra valutamissgynnade aktier som Veoneer och H&M sjönk 2,8 respektive 1,3 procent.

Gomspace lyfte 8,3 procent. Bolaget har tecknat ett avtal med Europeiska rymdorganisationen, ESA, om satellitsystem. Värdet anges till cirka 3,9 miljoner euro. Bolaget har även skrivit ett definitivt avtal med kunden Sky and Space Global om leverans av 6U-satelliter, där åtta nanosatelliter i första omgången ska levereras till ett värde av 5,3 miljoner euro.

Staffan Dahlström har köpt aktier för cirka 2 miljoner kronor i Clavister, där han är styrelseledamot. Clavisteraktien avancerade drygt 5 procent.

Åt motsatt håll gick Diamyd Medical, vars storägare Anders Essen-Möller har sålt 70.000 aktier i bolaget värda drygt en halv miljon kronor. Försäljningen ska enligt ett pressmeddelande från bolaget ses som en ”isolerad händelse” och ska ha gjorts av privatekonomiska skäl. Aktien tappade 2,1 procent.

Köp Skistar, rekommenderar Dagens Industri i måndagstidningen. Motiveringen är den låga kronkursen som gör det allt dyrare för svenskar att semestra utomlands. Skistar handlades 2,1 procent högre.

Byggpartner och Rejlers var upp drygt 4 procent vardera efter köpråd i Börsveckan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco