Flaggrockad i Medivirs företrädesemission

Biotechbolaget Medivir har släppt prospektet för sin företrädesemission på 148 Mkr. Emissionsguiden halar ned en flagga men hissar också en ny då aktien nu handlas med låg säkerhetsmarginal mot teckningskursen 2,65 kr.
Medivir
Medivir är aktuellt med en företrädesemission som kan inbringa 148 Mkr brutto.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Medivirs företrädesemission av aktier som kan tillföra biotechbolaget 148 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade vi två flaggor för emissionen, en för stor rabatt och en för bristfällig information.

Efter en genomgång av bolagets prospekt reser vi en ny flagga och tar bort en annan.

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Medivir-aktien har tappat mark senaste veckan i kölvattnet av att bolagets studiepartner IGM Biosciences meddelat att det gemensamma projektet birinapant (behandling mot solida tumörer) läggs på is. Vidare har Penser i en uppdragsanalys kapat riktkursen för Medivir till spannet 7,5-8 kr från 18-19 kr, mot bakgrund av emissionen och ett uppskruvat avkastningskrav för aktien.

Medivirs aktie hade sedan emissionsvillkoren publicerades i november befunnit sig på nivåer en bit över 3 kr, men är nu nere farligt nära teckningskursen 2,65 kr. Aktien föll till 2,70 kr på fredagsförmiddagen och står i skrivande stund i 2,79 kr. Emissionsguiden hissar en flagga då marginalen mot teckningskurs är skral.

”OLYCKLIG START PÅ TECKNINGSPERIODEN”

Medivirs VD Jens Lindberg säger att det blev en olycklig start på teckningsperioden när en av bolagets partners IGM Biosciences för utlicensierade produkter av ekonomiska skäl tvingats att pausa ett antal projekt, inklusive birinapant.

”Men det absolut viktigaste att poängtera är att vi gör denna nyemission för att kunna ytterligare accelerera vårt huvudprojekt fostrox som vi utvecklar själva in-house. Mot bakgrund av de lovande data vi ser i pågående studie för fostrox och det stora medicinska behovet som föreligger vid levercancer har vi höjt ambitionen.”

Lindberg fortsätter:

”Vi planerar nu för att initiera en registreringsgrundande studie med ambition om ett accelererat godkännande redan 2027 på en marknad värd 2.5 mdr USD årligen, där vi har potential att bli den första godkända behandlingen. Det är Medivirs absolut viktigaste projekt och det är för att möjliggöra detta vi gör denna nyemission.”

EN FLAGGA SLOPAS

Emissionsguiden hissade tidigare en flagga för ”Bristfällig information” eftersom Medivir inte angivit emissionskostnader. I prospektet anges kostnaderna till 16,2 Mkr (motsvarande 12,1% av emissionsbeloppet) varav 6,8 Mkr består av garantiersättning.

Emissionskostnaderna sticker inte ut som särskilt höga och Emissionsguiden slopar flaggan för bristfällig information. Därmed uppgår det totala antalet flaggor till två.

KAN BLI EN NAGELBITARE

Medivir har fått in avsiktsförklaringar, tecknings- och garantiåtaganden på totalt 100 Mkr, motsvarande 68% av emissionsbeloppet.

Avsiktsförklaringar att teckna samt teckningsåtaganden uppgår till 19,5 Mkr respektive 12,6 Mkr, eller 21,7% av emissionen. Fondaktörerna Nordea Småbolagsfond och HealthInvest Partners står för merparten av avsiktsförklaringarna medan huvudägaren Linc svarar för det mesta av teckningsåtagandena.

Garantiåtagandena uppgår till 68 Mkr eller 46% av emissionen.

Med tunn marginal ned till teckningskurs återstår det att se hur stora incitamenten att teckna blir under teckningsperioden som löper från idag till och med 21 december. Medivir behöver få in mer än de ”säkrade” 68 procenten av beloppet för att det inte ska bli tal om nästa kapitalanskaffningsrunda ganska snart igen.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.